Koronavirusepidemia iskee rajusti myös yrityksiin. Esimerkiksi Kokkolassa keskustan ruokaravintoloissa myynti käytännössä puolittui viikonlopusta lähtien.
Yrittäjä Pauliina Lehtola Rock'n'Roll Dinerista uskoo, että koronaviruksen pelon lisäksi laskenutta myyntiä selittää etätöiden lisääntyminen yrityksissä.
Muutos alkoi näkyä lauantaina: myynti oli yli 40 prosenttia normaalia pienempi, ja siitä asti pudotus on ollut vähintään samaa luokkaa. Lounasasiakkaista on tippunut puolet.
Hallituksen viime viikolla tekemät ensimmäiset tiukennukset koronaviruslinjaukseen näkyivät välittömästi myös linja-autoliikenteessä. Yritysten liikevaihto käytännössä puolittui, kun 90 prosenttia kevään ja kesän tilausajoista peruttiin vuorokauden.
Maanantaina tehty päätös koulutyön siirtämisestä koteihin kiristää linja-autofirmojen taloustilannetta entisestään, sillä koulukyydeistä saatavat tulot jäävät ainakin pääosin saamatta.
Dahl-Linjaliikenne Oy:n toimitusjohtaja Jonas Dahl sanoo, että neuvottelut kulujen leikkaamisista on jo aloitettu.
– Onko mitään sopimuksia, mitä voidaan siirtää tai lyhennyksiä, joita voi laittaa tauolle? Käytännössä meidän on saatava rahanmeno loppumaan, jotta selvitään syksyyn asti.
Pauliina Lehtola osasi aavistaa, että kun ensimmäiset koronatapaukset tulevat ilmi alueella, ihmiset säikähtävät ja alkaa asiakaskato. Lähes samaan aikaan hallitus ilmoitti rajauksista ja muutoksista.
– Kyllä tämä vaikuttaa tosi paljon. Bisneksen ylle on tullut todella iso pilvi.
Lehtola sanoo, että oman tilanteen lisäksi pelottaa kokonaisuus:
– Vaikka me selvittäisiin, mutta jos paljon yrityksiä kaatuu, ostovoima pienenee. Tässä on vaikeat ajat jatkossakin. Täytyy sanoa, että yöunet ovat jääneet vähälle.
"Panikoida ei pidä"
Yritysten huoli näkyy ja kuuluu myös kattojärjestössä, sanoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toiminnanjohtaja Mervi Järkkälä.
– Yrittäjät ovat kovasti huolissaan. Kassakriisi voi iskeä parissa kuukaudessa, ja nyt mietitään esimerkiksi, miten tilavuokrat ja muut kulut maksetaan.
Yrittäjät ovat hänen mukaansa kiitollisia kaikesta avusta ja reagoinnista: maksuihin annettavasta lisäajasta ja luototuksesta. Järkkälä neuvoo olemaan panikoimatta.
– Jos oikein hyvin käy, kyse on parin kuukauden erityisjaksosta.
Tarjolla on yrittäjille talousneuvontaa, henkistä tukea, somessa laki- ja talousneuvontaa. Järkkälä kannustaa hakemaan tarvittaessa apua: sopimaan maksujen lykkäämisestä ja etsimään rahoitusta, jos kassakriisi iskee.
Arjessa taas kannattaa tehdä esimerkiksi sellaisia rästitöitä, joihin ei normaalisti ole aikaa.
Asiakkailta Järkkälä taas toivoo yhä oman alueen ja kotimaisten yrittäjien tukemista.