Hyppää sisältöön

Kauppakeskukset ovat auki, mutta asiakkaita ei välttämättä ainuttakaan – yrittäjille tilanne on katastrofi ja helpotukset vuokraan kiven takana

Korona vei asiakkaan pieniltä kaupoilta ja ravintoloilta. Kauppatilojen vuokrasta ei toistaiseksi tingitä, mutta aukioloaikoihin on luvassa helpotusta.

Yrittäjä ja kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki tyhjentää myymäläänsä Kämp Galleriassa koronaviruksen vuoksi. Kuva: Toni Määttä / Yle

Kämp Gallerian -ostoskeskuksessa on autiota.

Suurin osa liikkeistä on jo sulkenut ovensa, ja loputkin ovat sulkemassa. Asiakkaita ei juuri ole, eikä kauppa käy.

Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki pakkaa kauppaansa laatikoihin. Ne on tarkoitus siirtää toimistolle verkkokauppaa varten.

Kauppa suljetaan toistaiseksi.

– Nyt ollaan eletty poikkeustilassa perjantaista asti. Kävijämäärät ovat hiljentyneet. Tuntuisi oudolta kannustaa ihmisiä ostamaan tilanteessa, jossa on kehotettu pysymään kotona. Ja tuntuisi oudolta pyytää myyjiä töihin, Pölkki sanoo.

Kämpin ostoskeskuksen ja Pölkin liikkeen vuokranantaja on työeläkeyhtiö Ilmarinen. Ilmarinen on luvannut, että vuokralaiset saavat maksaa kahden kuukauden vuokran myöhemmin. Sille tulee kahdentoista kuukauden maksuaika.

– Tarjous on ihan hyvä, mutta itse pyrin välttämään osamaksuja. Vuokranmaksu on jossain vaiheessa kuitenkin edessä, Pölkki toteaa.

Hän toivoo, että kun kauppakerros on käytännössä kiinni, vuokraan tulisi jonkinlaisia alennuksia. Helpotus ei riitä.

– Toivon kädenojennusta Ilmariselta. Tässä ollaan kaikki pienyrittäjiä. Koitetaan selvitä ja auttaa työntekijöitä selviämään, hän sanoo.

Kämp Galleriassa on hiljaista koronaviruksen takia. Usea liike on kiinni. Kuva: Toni Määttä / Yle

Alennuksia ei ole luvassa

Ilmarinen ei lupaa varsinaista alennusta vuokraan, eikä yleistä maksuaikakevennystä yritysvuokralaisilleen.

Jokaisesta kevennyksestä neuvotellaan tapauskohtaisesti erikseen, vuokrauspäällikkö Ville Laurila Ilmariselta sanoo.

Ilmarinen lupaa joustoa yritysvuokralaisillensa myöntämällä vuokriin lisää maksuaikaa. Kahden kuukauden vuokran voi siirtää myöhemmin maksettavaksi.

Vuokralykkäystä on myönnetty kymmenille, Laurila sanoo.

Kaikkiaan Ilmarisella on tuhansia yritysvuokralaisia muun muassa kauppakeskuksissa, kerrostalojen kivijaloissa ja toimistotaloissa.

Ilmarisen vuokrauspäällillö Ville Laurila koronaviruksen takia hiljentyneessä Kämp Galleriassa 18.3.2020. Kuva: Toni Määttä / Yle

Suurin osa yrittäjistä ei saa valita aukioloaikojaan

Kauppakeskuksissa on tapana, että aukioloajat määrittää kauppakeskus.

Ilmarisella on omistusta muun muassa Espoon Sellossa ja Helsingissä Redissä, Triplassa ja Kämp Galleriassa.

Kämp Gallerian vuokralaiset saavat nyt itse päättää, pitävätkö liikkeensä auki.

Toisia ostoskeskuksia nämä helpotukset eivät koske. Niissä Ilmarinen pohtii Laurilan mukaan mahdollisia tunnin aukioloajan lyhennyksistä molemmista päistä, aamussa ja illasta, kauppakeskuskohtaisesti.

Suomen suuriin yritystilavuokraajiin kuuluva työeläkeyhtiö Ilmarisella on tuhansia yritysvuokralaisia: toimistoja, hotelleja, kauppakeskuksia ja kivijalkayrittäjiä.

– Suurin tuska on vähittäiskauppaa palvelevilla kauppakeskus- ja kivijalkayrittäjillä. Kuten näkee täällä ei ole tällä hetkellä asiakkaan asiakasta, sanoo vuokrauspäällikkö Ville Laurila Ilmariselta. Hän seisoo Kämp Gallerian kahvilan tyhjien pöytien keskellä.

– Olemme päästäneet esimerkiksi täällä Kämpin kauppakeskukesssa aukioloajat kellumaan. Yrittäjät voivat poiketa kauppakeskuksen yhteisesti sovituista aukioloajoista vapaasti sopeuttaakseen omaa liiketoimintaansa kysyntää vastaavaksi, Laurila sanoo.

Monia kauppakeskuksia Suomessa omistava Citycon sanoo, että vuokralaisten kanssa on keskusteltu aukioloajoista.

– Me pohditaan jokaisen vuokralaisen tilanne erikseen. Tiedämme, että jokainen toimija on tässä vaikeassa tilanteessa erilaisessa asemassa. Haluamme kuulla ja olla joustavia, liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi Cityconista sanoo.

Cityconin kauppakeskuksia ovat esimerkiksi Myyrmanni Vantaalla, Iso Omena Espoossa, Trio Lahdessa, Koskikeskus Tampereella ja Iso Karhu Porissa.

Kaikki Cityconin kauppakeskukset ovat normaalisti auki.

– Ne ovat hyvin päivittäistavaravoittoisia. Haluamme varmistaa, että palvelut, apteekit ja terveyskeskukset pysyvät auki. Sitten muiden liikkeenharjoittajien kohdalla joustetaan tarpeen mukaan.

Osa liikkeistä on lyhyesti auki ja osa ei ollenkaan. Jo hallituksen asettamat rajoitukset estävät joitain toimijoita pitämästä paikkoja auki.

Myös vuokrien mahdollisia joustoja harkitaan Yliniemen mukaan jokaisen vuokralaisen kohdalla erikseen. Vielä helpotuksista ei olla ehditty sopia.

Kämp Galleriassa on hiljaista koronaviruksen takia. Usea liike on kiinni. Kuva: Toni Määttä / Yle

"Isot eläkeyhtiöt ja kansainväliset rahastot voisivat joustaa"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetosi Ylen Aamussa tiistaina vuokranantajiin – erityisesti isoihin toimijoihin eläkeyhtiöihin ja kansainvälisiin rahastoihin.

– Nyt pitää tulla vastaan yrittäjiä, kun he tulevat keskustelemaan vuokrista, Pentikäinen sanoi.

– Ja myöskin pitää miettiä näitä kauppakeskusten pelisääntöjä, ettei pakoteta pitämään tyhjillään yrityksiä auki.

Mikael Pentikäinen vaatii toimia yritysten pelastamiseksi. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Kiinteistöliitto ei innostu alennuksista

Kiinteistönomistajien edunvalvoja, 28 000 taloyhtiötä edustava Kiinteistöliitto ei lämpene vuokranhelpotuksille. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo, että taloyhtiöiden on pakko pitää puoliaan.

– Taloyhtiöille kertyy hoitokuluja ja niitä katetaan vastiketuotoilla ja vuokratuotoilla, Kero sanoo.

Toistaiseksi Kiinteistöliitto ei ole lähettänyt taloyhtiöille erillistä ohjeistusta. Sen voimia vievät parhaillaan käytännön asiat: miten yhtiökokoukset järjestetään korona-aikana.

Kero korostaa, että taloyhtiöiden isännöitsijöiden ja hallituksen pitää ajaa yhtiön etua. Ja yhtiön etu on, että vuokrat ja vastikkeet maksetaan.

– Ei voida olla 12 kuukautta että oho ja hups. Se tulee sitten muiden osakkaiden ja vuokralaisten kontolle. Ei ole ilmaista lounasta, Kero toteaa.

– Jos tulee vastikerästejä tai vuokrarästejä, voivat taloyhtiöt tietenkin neuvotella, hän muistuttaa. Toisaalta joillain yhtiöillä saattaa myös tulla tarve neuvotella pankin kanssa omasta rahoituksestaan.

– Taloyhtiöiden talouden kannalta ei ole erillistä kantaa. Kaikissa olosuhteissa pitää neuvotella tarvittaessa ja sitten katsoa, miten se voidaan hoitaa, Kero tiivistää.

Suosittelemme sinulle