Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nyt joogataan ja venytellään puhelin kädessä – netti pursuaa ilmaisia treenivinkkejä, miten sinä pidät kunnostasi huolta? Jaa kuva kotitreeneistäsi!

Esimerkiksi joogatunteja on verkossa livenä ja tallenteina tarjolla pilvin pimein.

Mathilda Tolvanen osallistuu online-joogatunnille kotonaan
Online-joogatunnille osallistunut Mathilda Tolvanen ohjaa itsekin satunaisesti joogaa. Kuva: Elina Rantalainen
Elina Rantalainen,
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Joogaohjaaja Jolande Auroila de Cabarcas sovittelee mikrofonin lähetintä trikoittensa vyötärölle ensimmäistä kertaa. Laitetta tarvitaan, koska kohta alkavan tunnin osallistujat ovat verkkoyhteyden päässä kuka missäkin. Etäohjaaminen on Auroila de Cabarcasille uusi normaali, sillä lahtelaisen YogaRocksin joogasalin ovet pysyvät asiakkailta toistaiseksi kiinni.

– Onhan tämä ehkä vähän outoa, mutta kun tottuu, niin eiköhän tämä lähde sujumaan, Auroila de Cabarcas sanoo.

Vaikka ryhmäliikuntatuntien järjestämistä ei ole suoraan kielletty, moni muukin liikuntasali on sulkenut ovensa koronaviruksen takia. Myös monet urheiluseurat ovat keskeyttäneet toimintansa toistaiseksi. Samaan aikaan ohjattuja liikuntatunteja on siirretty urakalla nettiin.

Tämän jutun lopussa voit jakaa omat kotitreenivinkkisi sekä napata muiden vinkit omaan treenirutiiniisi!

Ilmaisia verkkotreenejä tarjolla

Ovensa kahdeksi viikoksi säppiin sulkenut liikuntakeskus Elixia on avannut useita kymmeniä online training -tunteja (siirryt toiseen palveluun) kaikkien suomalaisten käyttöön maksutta.

– Harjoitukset ovat kaikkien vapaassa käytössä. Haluamme edistää yleistä aktiivisuutta haasteellisessa tilanteessa, sanoo Elixian country manager Jussi Raita.

Elixia tarjoaa myös ryhmäliikuntatunteja livelähetyksinä.

LCS Panthersin jooga-tunti Instagram-livessä
LCS Panthersin on aikomus pitää Instagram-livessä jooga-tunteja muutaman kerran viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 17:30-18:30. Kuva: Kuvakaappaus LCS Panthersin Instagram-livestä

Myös lahtelainen cheerleadingseura LCS Panthers tarjoaa kaikille avoimia liikuntatunteja Instagramin (siirryt toiseen palveluun) kautta. Instagram-liveissä pääsee mukaan esimerkiksi venyttelemään, joogaamaan ja cheer-tanssimaan.

Tällä halutaan osoittaa, että vaikka tilanne on kaikille vaikea, asioita voidaan silti tehdä yhdessä, sanoo seuran puheenjohtaja Henrietta Aarnikoivu.

– Toive on, että perheet lähtisivät näille etätunneille mukaan. Kaikkien pitäisi nyt pysyä terveinä ja hyvinvoivina.

Seuran jäsenet ovat olleet tuskissaan harjoitusten ja kilpailuiden perumisesta. Joukkueilla on kuitenkin omat keskustelut verkossa, joissa ylläpidetään myös joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä.

– On tullut konkreettisesti esiin, että on tärkeää olla yhdessä, olla osa seuraa ja saada myös valmentajan tukea, sanoo Aarnikoivu.

Parkouria Lahdessa
Lahtelainen Parkour Akatemia tarjoaa myös vinkkejä poikkeusoloissa treenailuun. Seuran ohjaajat kiertävät kuvaamassa Facebookiin ja Instagramiin ulkoharjoittelupaikkoja, joista löytyy eritasoisia haasteita ja ratoja.  Kuva: Kuvakaappaus Parkourakatemialahti-tilin Instagramista

Lahtelainen jalkapalloseura FC Kuusysi paikkaa peruuntuneita yhteistreenejä pelaajille jaettavilla treeniohjeilla. Pienimpiä kannustetaan leikinomaiseen treeniin, vanhemmille pelaajille on 05-poikien vastuuvalmentaja Marko Salon mukaan tehty henkilökohtaisia harjoitusohjelmia, joiden noudattamisesta jokainen huolehtii itsekseen.

– Pienimmille on leikinomaista treeniä. Kannustetaan ulkoilemaan ja sen sellaista. Vanhempien kohdalla yhteydenpito valmentajien ja pelaajien välillä hoituu some-kanavissa, tekstareilla ja Whatsapp-ryhmissä, Salo sanoo.

Jooga tärkeää myös poikkeusoloissa

YogaRocksin online-tuntipalvelu pantiin pystyyn pika-aikataululla. Tarvittava tekniikka hankittiin edellisviikolla ja ensimmäiset tunnit pidettiin viime viikolla, sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti uusista rajoitustoimista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– En tiedä, kuinka paljon verkkotunnit korvaavat salin sulkemisesta aiheutuvia ansionmenetyksiä. Enemmän ajattelemme, että tämä on palvelua niille asiakkaille, jotka haluavat jatkaa joogaa tilanteesta huolimatta, yrittäjä Antti Inkinen sanoo.

Palvelua pitää arvossaan ainakin ensimmäisten joukossa online-tunnille osallistunut Mathilda Tolvanen, joka itsekin ohjaa satunnaisesti joogatunteja.

– Onhan se tosi tärkeetä, että on mahdollisuus joogata, vaikkei pääsekään studiolle.

Jos tunnin pitäminen etänä oli uutta tunnin ohjaajalle, näin oli ruudun toisellakin puolella.

– Se on erilaista, kun ei ole muita ympärillä, mutta kyllä se näinkin toimii.

Lue myös: Kuntosalilla keksittiin, miten pitää ovet auki ja välttää koronavirus – treenaamaan pääsee yksi henkilö kerrallaan

Miten sinä huolehdit kunnostasi, kun ryhmäliikunnat on peruttu? Lähetä kuva treeneistäsi alla olevan painikkeen kautta!

Suosittelemme