Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen arviot: Korona vie tulevina viikkoina tuhansia suomalaisia sairaalaan

Hallitus rajoittaa suomalaisten kohtaamisia, jotta tauti leviäisi hitaammin ja sairaalat selviäisivät paremmin hoidosta.

Samarian terveysasema Espoossa.
Samarian terveysasema Espoossa on nyt pandemiakeskus. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen arvioidaan kuormittavan sairaaloita tuntuvasti Suomessakin.

Valtioneuvosto on julkaissut arvioita, kuinka moni suomalainen joutuu viruksen takia sairaalaan. Valtioneuvosto on käyttänyt arvioita pohjana määritellessään maanantaina, mitä se tekee hillitäkseen taudin leviämistä.

Vaikka tartunnan saisi suomalaisista vain 20 prosenttia, sairaalaan joutuisi 4 300–11 000 ihmistä. Jos taas 40 prosenttia suomalaisista saa tartunnan, sairaalaan joutuu 8 600–22 000 ihmistä.

Tehohoitoa tarvitsee lievän skenaarion mukaan 1 100–2 700 ihmistä, keskivertoskenaariossa taas 2 200–5 400 ihmistä.

Ennuste koronaepidemian vaikutuksista
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Arviot ovat mallinnuksia siitä, mitä taudista tällä hetkellä tiedetään. Ne perustuvat osin dataan ja osin oletuksiin. Valtioneuvoston käyttämät taulukot on laadittu Turun ja Tampereen yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoilla ja arvioilla.

Todennäköisesti tautiin myös kuolee Suomessa ihmisiä. Jos tauti on lievä, tautiin kuolisi tartunnan saaneista 500–1 100 ihmistä. Jos taas 40 prosenttia suomalaisista saa tartunnan, siihen voisi kuolla jopa yli 2 000 suomalaista.

Tulevina viikkoina sairaalat ovat taudin takia hyvin täynnä. Eniten potilaita sairaaloissa olisi huhtikuun lopulla, jolloin huippuviikkoina lähes 900 suomalaista joutuisi hoitoon koronan takia. Suomessa on noin 11 000 sairaalapaikkaa.

Koronaepidemian kuormitus terveydenhuollolle.
Kuva kertoo, miten epidemia kuormittaisi sairaaloita jos epidemia kestäisi 13 viikkoa. Punaiset pylväät kuvaavat sairaalassa olevien potilaiden hoitopäivien määrä yhden viikon aikana. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Jos koronaviruksen takia sairaalaan tulisi näin paljon ihmisiä, olisi todennäköistä, että kiireettomät suunnitellut leikkaukset siirtyisivät.

Hallitus päätti maanantaina rajoittaa tuntuvasti suomalaisten kohtaamisia, kun esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten ovet suljetaan.

Taudin etenemisen hidastamisella hallitus yrittää vaikuttaa siihen, että sairastumiset tapahtuvat pidemmän ajan kuluessa. Silloin terveydenhuolto selviää paremmin kuormituksesta, johon se taudin takia joutuu.

Lisää aiheesta:

Kolme lääkäriä kertoo, miten pandemiaan on jo pitkään varauduttu – Kaikkia hoidetaan, mutta hoidettavat on pantava tärkeysjärjestykseen

Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa

Hallitus sulkee koulut, rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan – Yle seurasi hetki hetkeltä

Professori: Koronaepidemia kestää Suomessa ainakin kesään, mutta ilmassa on vielä kaksi kysymysmerkkiä

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Ylen seuranta-artikkelista

korjattu 17.3.20 klo 18.33: Jutun tekstissä ja otsikossa kerrottiin ensin virheellisesti, että huhtikuun lopussa sairaalassa olisi koronan takia 6000 henkilöä. Luku ei kuvaa potilaiden määrää vaan viikossa koronan takia tulevien potilaiden potilaspäivien summaa.

19.3.20 lisätty kuvateksti jälkimmäiseen taulukkoon.

Suosittelemme sinulle