Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat eristäytymään muista – Mitä tarkoittavat “karanteenia vastaavat olosuhteet”?

Hallitus painottaa, että viranomaiset eivät ala seurata vanhusten liikkumista turuilla ja toreilla.

70v karateeni / Vesa Rosilo / Helsinki 17.03.2020
71-vuotias Vesa Rosilo pitää hallituksen päätöksiä järkevinä. Karanteenin kaltainen tilanne ei paljoakaan vaikuta helsinkiläisen Rosilon arkeen. "Kyllä mulla tekemistä riittää ja jos ei riitä, niin täytyy alkaa siivoamaan kellaria", Rosilo naurahtaa. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus antoi eilen toimintaohjeen, jossa “yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan”. Ohje on herättänyt hämmennystä ikäihmisten keskuudessa.

Mitä hallitus tarkoittaa “karanteenia vastaavilla olosuhteilla”?

Saavatko yli 70-vuotiaat enää käydä kaupassa?

– Saa käydä kaupassa. Saa käydä apteekissa. Ja kannattaa jatkaa ulkoilua, jos on sitä harrastanut, rauhoittelee sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen.

Kumpulainen muistuttaa, että karanteeni on aina viranomaispäätös, eikä tässä ole sellaisesta kyse. Sen sijaan hallituksen toimintaohje kehottaa yli 70-vuotiaita välttelemään väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan. Kyseessä ei ole suora kielto, vaan enemmänkin painava suositus.

Kaupat tarjoavat omat ostosajat riskiryhmille

Monet kaupat ovat ilmoittaneet avaavansa ovensa pelkästään riskiryhmiin kuuluville tiettyinä aikoina. Esimerkiksi Helsingin Käpylässä sijaitseva K-kauppa kertoo tarjoavansa yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmään kuuluville mahdollisuuden tehdä ostoksia arkisin kello 06–07. Muille asiakkaille kauppa aukeaa kello 07.

Kumpulainen pitää kauppiaiden toimia järkevinä. Hän myös muistuttaa, että yli 70-vuotiaat saavat käydä kaupassa myös normaaliin aikaan.

Pahimpia ruuhkia on kuitenkin syytä välttää.

– Ei suositella, että mennä kauppakeskukseen viettämään aikaa ja istumaan kahvilassa, Kumpulainen sanoo.

Viranomaiset eivät ala vahtaamaan vanhuksia kaupungilla

Suomessa noin 850 000 yli 70-vuotiasta, joita hallituksen valmiuslaki erityisesti velvoittaa suojautumaan koronavirukselta. Velvoite koskee yli 70-vuotiaita, koska ikä on merkittävä riskitekijä.

Tämän hetkisten tietojen mukaan 70–79-vuotiaista tartunnan saaneista 9,6 prosenttia on kuollut.Yli 80-vuotiaiden kohdalla todennäköisyys kasvaa 16,6 prosenttiin ja yli 90-vuotialla 19 prosenttiin.

Käytännössä viranomaisilla on mahdollisuus määrätä sanktioita henkilöille, jotka uhmaavat velvoitetta. Kumpulaisen on vaikea nähdä tilannetta, jossa tällaiseen turvauduttaisiin.

– Meillä on tärkeämpää tehtävää tällä hetkellä kuin lähteä katsomaan, että kuka tällaista rikkoo. Me olemme aika kaukana sen tyyppisestä poliisivaltiosta.

Kunnat etsivät vapaaehtoisia auttamaan yksinäisiä vanhuksia

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen kehottaa kaikkia olemaan nyt yhteydessä läheisiin vanhuksiin ja tarjoamaan apua.

Suurimmalle osalle eristyksessä olevista apu kaupassakäyntiin ja asiointiin löytyy lähipiiristä, mutta kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole.

– Jos henkilöllä ei ole ketään läheisiä omaisia, niin silloin kunnalla on vastuu heidän palveluidensa järjestämisestä, Myllärinen toteaa.

Kunnat hakevat nyt vapaaehtoisia, jotta kaikille yksinäisille vanhuksille voidaan tarjota apua esimerkiksi kauppareissujen muodossa. Toistaiseksi ei ole tiedossa kuinka moni tätä palvelua tulisi tarvitsemaan.

Myös itse palveluiden järjestäminen vaatii vielä suunnittelua. Pohdinnassa on muun muassa kunnan ja yksityisten yritysten, kuten ravintoloiden, roolit.

– Nyt on sellainen innovaatioiden paikka, Myllärinen sanoo.

Lue myös:

Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa

Suosittelemme sinulle