Hallituksen maanantaina esittelemä 5 miljardin euron taloudellinen tukipaketti yrityksille tulee tuskin riittämään, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) arvioi.
- Se voi olla kaksi-kolme kertaakin vielä enemmän, mitä me tosiasiassa tullaan tarvitsemaan, Kulmuni sanoi tiistain A-studiossa.
Tulevien taloudellisten toimenpiteiden ennakoinnista tekee kuitenkin Kulmunin mukaan hyvin vaikeaa se, että kriisin kestoa on tällä hetkellä mahdoton arvioida. Lyhyen aikavälin toimien lisäksi myös pitkän aikavälin taloudelliset toimet ovat hänen mukaansa kuitenkin tarpeen.
- Me voidaan elvyttää lyhyellä tähtäimellä, mutta sitten meidän täytyy tehdä erittäin massiivisia rakenteellisia toimia että me jätetään meidän talous hyvässä kunnossa myös seuraaville päättäjille.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi tiistaina arvion, jonka mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna koronaviruspandemian takia 1–5 prosenttia. Samoilla linjoilla bkt:n supistumisen suhteen kertoi A-studiossa olevansa OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.
- Voi olla, että viisi prosenttia on kohtalaisen vähänkin jos mietitään tätä kevään tilannetta, ehkä mennään 5–10 prosenttia alaspäin kesään mennessä, Heiskanen sanoo.
Poikkeustilan alkuvaiheessa luvuissa tullaan Heiskasen mukaan menemään "lujasti alaspäin", mutta koko vuoden bruttokansantuotteeseen vaikuttaa poikkeustilan kesto.
- Jos se [epidemia] poistuu ja kohtalaisen nopeasti, niin talous voi päästä normaaliin ja elpyä. Silloin kysymys on vain siitä, miten me autetaan yrityksiä ja kansalaisia pääsemään yli tästä tilanteesta, ettei suurempaa vauriota ehdi syntymään talouteen, Heiskanen sanoo.
Suomi joutunee ottamaan velkaa
Koronaepidemian aiheuttama talouden pudotus on Heiskasen mukaan varsinaisen taloudellisen häiriön sijaan talouden ulkopuolinen häiriö. Toisin kuin noin kymmenen vuoden takaisessa finanssikriisissä, tilanne iskee erityisesti pieniin palvelurityksiin ja kotimarkkinoihin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi A-studiossa.
Heiskanen arvioi, että Suomi joutuu ottamaan tilanteesta selviytyäkseen myös velkaa. Se ei kuitenkaan ole Heiskasen mukaan ongelmallista, sillä esimerkiksi korot ovat matalalla ja lainaa on saatavilla.
- Markkinat kyllä ymmärtävät sen, että lyhyellä aikavälillä otetaan sitä velkaa. Se on järkevää. Mutta samaan aikaan pitäisi sitten tehdä se [päätöksiä], että on uskottavaa myös pitkällä aikavälillä, Heiskanen sanoi.
Seuraava kuukausi tulee kertomaan talouden kannalta paljon, Kulmuni sanoi.
- Jos se [poikkeusolot] pitkittyy, niin sitten totta kai talouden isku tulee olemaan vaikeampi.
Heiskanen arvioi koronaepidemian vaikutuksien ulottuvan talouteen Suomessa muutaman vuoden ajan, julkisen talouden osalta pidempäänkin.
- Se aikaansaa kuitenkin aika pitkän ketjun, jossa työttömyys varmaan jonkin verran nousee ja ennen kuin palaudutaan sitten alaspäin, niin kyllä siinä varmaan parikin vuotta menee.
Lue lisää: