Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jos koronatilanne ahdistaa, on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa elämää – testaa tästä, kuinka onnellinen olet

Suomi on maailman onnellisin maa kolmatta vuotta peräkkäin YK:n onnellisuusraportin mukaan. Jos itseään ei tunne onnelliseksi, siitä ei kannata ottaa paineita.

Jalat varvikossa.
Helsingin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin suomalaisten Instagram-kuvia, joihin oli kirjoitettu hashtag #onnellinen. Muiden maiden kuviin verrattuna suomalaisten kuvissa näkyi luonnon merkitys: suomalaiset saattavat napata kuvan, jossa ei ole muuta kuin auringonlasku, metsää tai järvi. Kuva: Yle/Lone Widestam
Emilia Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Onnellisuutta on tutkittu paljon. Aristoteleesta lähtien monet ovat pitäneet sitä elämän päämääränä.

Tutkimusten perusteella tiedämme jo paljon onnellisuudesta: geenimme vaikuttavat onnellisuuteemme, mutta sukupuoli ei, 40-vuotiaana ihminen on onnettomin ja parisuhteessa elävät ovat hieman sinkkuja onnellisempia.

YK:n onnellisuusraportti on julistanut Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi kolmasti.

Tulokset ovat tietysti keskiarvoja. Maailmassa on varmasti lukuisia onnellisia 40-vuotiaita sinkkuja, ja jotkut suomalaiset eivät koe olevansa kovin onnellisia. Siksi tutkijat eivät suosittele seuraamaan vain tutkimuksia, jos haluaa parantaa onnellisuuttaan.

Tutkimusten noudattaminen voi kuitenkin tuoda paljon elämään. Esimerkiksi hämeenlinnalainen Minna Takala vaihtoi työtään luettuaan artikkelin onnellisuudesta.

Takala työskenteli Aalto-yliopistossa Espoossa. Työmatka Hämeenlinnasta Espooseen oli reilusti pidempi kuin keskimäärin. Bussissa tai omassa autossa saattoi vierähtää ruuhkassa joskus lähes viisi tuntia päivässä.

Työskenneltyään näin kolme vuotta hän törmäsi artikkelissa onnellisuustestiin, joka sai miettimään tilannetta: halusiko hän oikeasti viettää niin paljon elämästä työmatkalla? Mitä hän haluaisi tehdä vapautuneella ajalla? Olisiko hän onnellisempi, jos matka olisi lyhyempi?

Vastaa sinäkin kysymykseen, jonka tulokset muuttivat Takalan elämän.

Millaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi? Onko onnellisuus sinulle kuinka tärkeää?

Voit keskustella aiheesta lauantaina kello 21:00 saakka.

Suosittelemme