Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kauppa-apua on tarjolla riskiryhmiin kuuluville ja sairastuneille – naapuriavun tarjoajia on paljon liikkeellä

Etelä-Karjalan alueella toimii ainakin kaksi sosiaalisen median ryhmää, joissa tarjotaan apua arjen pyörittämiseen koronavirusepidemian aikana.

teksti jossa ilmoitetaan kaupan olevan auki erityis aikoina riskirymille
Monet kaupat ympäri Suomea tarjoavat myös koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville mahdollisuuden asioida kaupassa virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Marika Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrantalainen Ilpo Heltimoinen perusti eilen tiistaina Facebookiin Koronan naapuriapu Lappeenranta -ryhmän. Vuorokaudessa ryhmään on liittynyt yli 380 ihmistä.

– Ajatus ryhmästä lähti ihan yksinkertaisesti siitä, että monilla ihmisillä saattaa olla heikot sosiaaliset kontaktit, apua ei ole välttämättä tarjolla, kertoo lappeenrantalainen Heltimoinen.

Ryhmästä saa apua esimerkiksi kauppa- tai apteekkikäyntien hoitamiseen. Tällä hetkellä ryhmässä on avun tarjoajia enemmän liikkeellä kuin apua tarvitsevia.

– Se johtuu ehkä siitä, että vielä ei ole niin paljon ihmisiä poissa pelistä. Pahoin kuitenkin pelkään, että suunta muuttuu. Kuka tänään pystyy apua tarjoamaan, saattaa itse sitä huomenna tarvita, Heltimoinen sanoo.

Ei väärää tietoa epidemiasta

Ilpo Heltimoinen on ottanut iloisesti vastaan ihmisten viestit.

– Lämmittää mieltä, että ihmisillä on yhteisvastuullisuutta ja halutaan auttaa tuntemattomia.

Heltimoisen mukaan ryhmässä on myös pohdittu yhdessä, miten tieto ja apu saadaan vanhemmille ihmisille, jotka eivät välttämättä käytä nettiä.

– Esimerkiksi hoitolaitoksiin ei oteta enää vieraita vastaan ja ollaan pohdittu ryhmässä, mitkä voisivat olla keinoja, joilla siellä olevia ihmisiä voitaisi piristää.

Heltimoisen mukaan ryhmässä ei jaeta väärää tietoa koronavirusepidemiasta.

– Pidän itse huolta, että sinne ei tule disinformaatiota. Mitään huhuja ei saa missään nimessä levittää.

Myös soittamalla saa apua

Myös Imatran alueella toimii vastaanvanlainen Facebook-ryhmä Kauppa-apu Imatra. Muutama päivä sitten perustetussa ryhmässä on lähes 200 jäsentä.

Ryhmästä voi saada apua esimerkiksi kauppa-asioiden hoitamiseen.

– Tiedossa on, että muutamat kauppa- ja apteekkiasioinnit on ryhmän avulla hoidettu, kertoo Jarmo Kauppinen, yksi ryhmän ylläpitäjistä.

Tietoa ryhmän olemassaolosta jaetaan mainoslehtisten avulla. Mainoksia on tarkoitus jakaa ainakin kauppojen ilmoitustauluille.

– Apua flyereiden tekoon saimme Imatran kaupungintalolta, jossa tulostimme niitä. Ovako on myös luvannut auttaa tulostamaan niitä lisää. Tällaista apua nyt tarvitsisimme lisää.

Flyerissa on myös puhelinnumero, johon voi soittaa, jos henkilöllä ei ole pääsyä Facebook-ryhmään.

– Vastaan ja järjestelen auttajia. Listalla on nyt noin parikymmentä auttajaa ympäri Imatraa, Kauppinen sanoo.

Lue lisää:

Tuoreimmat uutiset Etelä-Karjalan koronavirustilanteesta

Tuoreimmat uutiset valtakunnallisesta koronauutisoinnista

Suosittelemme sinulle