Hyppää sisältöön

Salaliittoteoriat koronaviruksesta leviävät – lokakuussa järjestetty pandemiaharjoitus Event 201 ja Bill Gates tähtäimessä

Monesti salaliittoteorioihin kuuluu ajatus, että jokin harmaa eminenssi vetelee taustalla naruista, sanoo tutkija. 

Yhdysvaltalainen mielenosoittaja kantaa kylttiä, jonka mukaan koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on valetta. Toukokuun alussa Oregonin Salemissa järjestetyssä protestissa vaadittiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettujen rajoitusten poistamista. Kuva: Terray Sylvester / AFP

”Se alkoi terveen näköisistä sioista kuukausia, ehkä vuosia sitten. Uusi koronavirus levisi hiljaa laumojen sisällä. Vähitellen maanviljelijät alkoivat sairastua.

Tartunnan saaneille ihmisille kehittyi hengitystiesairaus, jonka taudinkuva vaihteli lievistä flunssamaisista oireista vakavaan keuhkokuumeeseen.

Sairaimmat vaativat tehohoitoa, monet kuolivat.”

Näin kuvitteellisen uutislähetyksen (siirryt toiseen palveluun) toimittaja pohjusti Event 201 -pandemiaharjoituksen skenaariota osallistujille. Virus oli lähtenyt liikkeelle Etelä-Amerikasta ja levinnyt lentomatkustajien mukana ympäri maailmaa.

Lokakuussa 2019 New Yorkissa järjestetty harjoitus kokosi yhteen nimekkäitä osallistujia: He tulivat muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä, Johns Hopkinsin yliopistosta sekä yritys- ja pankkialalta. Mukana oli myös virkailijoita YK:sta sekä Kiinan ja Yhdysvaltain tautikeskuksista.

Fiktiivisen pandemiahätäneuvoston tehtävänä oli harjoituksen aikana selvittää, kuinka eri maiden hallitukset, terveysjärjestöt ja yksityinen sektori voisivat yhdessä vastata pandemiaan.

Event 201 -harjoituksen kuvitteellisessa uutislähetyksessä kerrottiin, että mallinnusten mukaan CAPS-pandemia on pahempi kuin vuosina 1918-1920 riehunut espanjantauti. Kuva: Kuvakaappaus / Event 201

Event 201 -tapahtuma antoi vakavan varoituksen maailmalle. Uusi herkästi tarttuva hengitystiesairaus voisi pahimmillaan tappaa jopa kymmeniä miljoonia ihmisiä suhteellisen lyhyessä ajassa.

Pandemiaharjoitus järjestettiin vain joitakin viikkoja ennen kuin tosielämän koronavirus SARS-CoV-2 alkoi levitä Wuhanin kaupungissa Kiinassa viime vuoden lopulla.

Wuhanista virus kulkeutui nopeasti ympäri maailmaa lentomatkustajien mukana. Pandemia on vaatinut jo yli 390 000 kuolonuhria, aiheuttanut talouskriisin ja rajoittanut miljardien ihmisten elämää.

Erilaiset kulkutautien leviämiseen liittyvät harjoitukset ovat tavallisia.

Mutta Event 201:n järjestämisajankohta juuri ennen koronapandemian puhkeamista on villinnyt salaliittoteoreetikkoja.

Matkustaja käytti kasvosuojusta lennolla Kambodžasta Kiinaan helmikuun alussa. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Väärät tiedot leviävät, talous romahtaa ja miljoonat kuolevat

Event 201:n skenaarion tapahtumat ovat jo osittain tuttuja tosielämästä:

Sairaalat kärsivät suojavarustepulasta ja lentoliikenne lakkaa. Pandemia johtaa globaaliin talouskriisiin.

Samaan aikaa valtiot kamppailevat sosiaalisessa mediassa leviäviä tautiin liittyviä valeuutisia vastaan. Paikoitellen puhkeaa levottomuuksia.

Kuvitteellinen pandemia alkaa hidastua vasta, kun valtaosa taudin sairastaneista tulee immuuneiksi uudelle tartunnalle tai sitä vastaan kehitetään tehokas rokote.

Event-201 skenaario päättyy 18 kuukauden kohdalla, kun yhteensä 65 miljoonaa ihmistä on kuollut virustautiin.

Event 201:n maskotti oli koronavirusta esittävä pehmolelu.

"5G levittää laboratoriovirusta, suunnitellun pandemian taustapiruna Bill Gates"

Salaliittoteoreetikot ovat osin kaapanneet #event201 -aihetunnisteen viestipalvelu Twitterissä. Tunnisteen alla on julkaistu runsaasti salaliittoteorioita sisältäviä viestejä eri kielillä, myös suomeksi.

Vain mielikuvitus on rajana salaliittoteorioita sisältävissä viesteissä: Niissä väitetään muun muassa, että koronavirusta olisi muokattu laboratoriossa. Tai että pandemia olisi valtaeliitin suunnittelema juoni ihmisten vapauksien kaventamiseksi.

Salaliittoteoreetikkojen tähtäimessä on erityisesti ohjelmistoyritys Microsoftin perustaja Bill Gates, jonka väitetään haluavan asentaa ihmisiin valvontamikrosiruja koronarokotteiden avulla.

Myös väitteet 5G-dataverkkojen osuudesta viruksen leviämiseen ovat olleet yksi huhuja kylvävien ihmisten lempiaiheista.

Näille väitteille ei ole esitetty uskottavia todisteita.

Event 201:n tapainen tapahtuma on otollinen kohde salaliittoteorioille, koska se liittyy koronavirukseen, josta kaikki puhuvat jo valmiiksi, sanoo valeuutisiin perehtynyt tutkija Helsingin yliopistosta. Lisäksi harjoituksen yhteys miljardööri Bill Gatesiin toimii hyvänä täkynä.

– Monesti salaliittoteorioihin on sisäänrakennettu ajatus, että taustalla on jokin harmaa eminenssi, joka vetelee nukkemestarina naruista ja saa ihmiset käyttäytymään jollain tietyllä tavalla. Tähän isompaan narratiiviin istuu hyvin ajatus siitä, että Bill Gates säätiönsä kautta olisi tätä kriisiä masinoinut, tutkijatohtori Niko Pyrhönen sanoo.

Hänen mukaansa koronavirukseen liittyvä salaliittoteoretisointi on jatkumoa aiemmalle perinteelle, jonka mukaan eliitit valehtelevat tavalliselle kansalle ja media luo vääränlaisen käsityksen todellisuudesta.

Melinda ja Bill Gates osallistuivat kotoaan Pariisista One World: Together At Home -ohjelmaan 18. huhtikuuta 2020. Kuva: Mohammed Badra / EPA

Pyrhösen mielestä Gates vertautuu salaliittoteoreetikkojen vakiokohteeseen miljardööri George Sorosiin. Molemmilla upporikkailla miehillä on valtava miljardiomaisuus, joilla he edistävät erilaisia liberaaleja tavoitteita.

Event 201:n järjestämiseen osallistunut Bill ja Melinda Gatesin säätiö rahoittaa yhteensä sadoilla miljoonilla dollareilla esimerkiksi rokotetutkimusta ja koronaviruksen vastaisia toimia. Säätiö kuuluu myös Maailman terveysjärjestön WHO:n suurimpiin rahoittajiin.

Suursijoittaja ja poliittinen rahoittaja Soros puolestaan on profiloitunut muun muassa demokratian ja globaalin muuttoliikkeen edistäjänä.

Bill Gates on henkilökohtaisesti varoitellut maailmaa pandemian uhkasta jo vuosien ajan. Hän esimerkiksi piti aiheesta puheen TED-konferenssissa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015.

Gatesin tiedottaja sanoi The Wall Street Journal -lehdelle, että Gatesiin liittyvät salaliittoteoriat ovat täysin perättömiä. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kääntänyt kyseisen artikkelin suomeksi.

Salaliittoteoreetikkojen joukossa kirjavaa väkeä harrastajista valtiollisiin toimijoihin

Tutkija Niko Pyrhösen mukaan yksi salaliittoteoreetikkojen kuppikunta koostuu oikeistopopulistisesta, erittäin konservatiivisesta ja kansallismielisestä porukasta.

Erityisesti heidän keskuudessaan koronarajoitusten arvostelu ja erilaisten globaalien valtaeliittien haastaminen on suosittua.

Pandemiaan liittyviä salaliittoteorioita onkin levitetty koronarajoituksia vastustavissa mielenosoituksissa muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa ja Australiassa. Esimerkiksi Melbournessa toukokuun alussa järjestetyssä protestissa mielenosoittajat vaativat Bill Gatesin pidättämistä.

Keitä nämä saliittoteoreetikot sitten ovat?

EU:n Venäjän disinformaatiota paljastavan East Stratcom -työryhmän mukaan Kremliä tukeva media on ollut mukana jakamassa koronavirukseen liittyviä salaliittoteorioita tammikuusta alkaen.

Nämä julkaisut ovat muun muassa väittäneet, että virus olisi peräisin Yhdysvaltojen tai Naton laboratorioista.

East Stratcom (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että salaliittoteorioita kehittävien toimijoiden motiivina toimii usein oma hyöty kuten rahan tienaaminen tai näkyvyyden tavoittelu. Salaliittoteorioita puolestaan levittävät heidän seuraajansa, koska he monesti uskovat aidosti asiaan.

Pyrhönen painottaa, että salaliittoteoreetikkojen joukossa on kuitenkin paljon erilaisia ihmisiä, jotka edustavat monenlaisia poliittisia näkemyksiä.

Joissakin nettiyhteisöissä salaliittoteorioiden jakaminen ja niistä keskustelu on osallistujille viihdettä ja harrastus. Kaikki osallistujat eivät suinkaan usko jakamiinsa salaliittoteorioihin.

Koronavirukseen liittyvillä salaliittoteorioilla voi silti olla isojakin vaikutuksia, jos yhä useampi ihminen kääntää selkänsä virallisille tiedoille taudista.

– Siinä on todella isoja riskejä, että ihmisten käytös ei ole enää millään lailla hallittavissa. Olen siitä huolestunut, mutta Suomessa vaikuttaa olevan aika vahva resilienssi sitä vastaan, Helsingin yliopiston Pyrhönen sanoo.

Esimerkiksi joissakin Euroopan maissa on poltettu 5G-tukiasemia. Tuhopolttajiksi on epäilty salaliittoteoreetikkoja, jotka uskovat koronaviruksen leviämisen liittyvän 5G-teknologiaan.

Mielenosoittajat vastustivat koronarajoituksia ja rokotuksia Melbournessa 10. toukokuuta 2020. Kuva: Scott Barbour / EPA

Pandemiasimulaatioista tarkoitus tehdä mahdollisimman uskottavia

Erilaisia pandemiaharjoituksia on tehty maailmalla jo useita vuosia. Harjoituksista pyritään luomaan mahdollisimman uskottavia ja todentuntuisia, jotta tosielämän tilanteessa osattaisiin toimia oikein.

Harjoitusten suunnittelijat tarkastelevat esimerkiksi menneitä epidemioita ja erilaisia ennusteita tautien nykykehityksestä. Näin pyritään selvittämään, millaisia vaikutuksia kulkutaudin laajalla leviämisellä voisi olla eri elämänaloille.

– Koko ajan pitää keksiä uusia skenaarioita ja ideoita. Luulen, että (Event 201:n) järjestäjät päätyivät SARS-tyyppiseen koronavirustautiin juuri oikeaan aikaan. Kyseessä oli puhdas yhteensattuma, arvioi johtava valmiusasiantuntija Paul Riley Ylelle.

Riley työskentelee Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:ssä, joka ei osallistunut Event 201:n harjoitukseen. Rileylla itsellään on 15 vuoden kokemus vastaavista simulaatioharjoituksista.

Hän arvioi puhelimitse Britanniasta, että Event 201 oli eräänlainen jatko Johns Hopkins -yliopiston toukokuussa 2018 järjestämälle Clade X -influenssapandemiaharjoitukselle (siirryt toiseen palveluun).

Rileyn mukaan yksittäisiin salaliittoteorioihin puuttuminen ei ole järkevää. Sen sijaan valeuutisiin tehoaa avoin viestintä tautiin liittyvistä faktoista, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto Etelä-Suomessa Kuva: Huoltovarmuuskeskus

Event 201:n järjestäjien mukaan harjoitus paljasti useita aukkoja maailman pandemiavarautumisessa.

Järjestäjät muun muassa suosittelivat New Yorkin harjoituksen jälkeen, että hallitusten ja yritysten tulisi solmia ennakolta sopimuksia esimerkiksi suojavarusteiden toimituksista. Terveystarvikkeille pitäisi perustaa kansainvälisiä varastoja, joista niitä voidaan jakaa eri maihin.

Tapahtuma päätyi myös siihen lopputulokseen, että hallitusten ja sosiaalisen median yhtiöiden tulisi kehittää keinoja väärien tietojen leviämisen estämiseksi.

Riley arvioi, että moni Event 201:n järjestäjien antamista suosituksista onkin toteutunut koronapandemian aikana.

– Teollisuuden reaktiot, kriisiviestintä, lääketieteelliset vastatoimet, kaikki nämä ovat toteutuneet. Pandemiaan on varauduttu jo pitkään. Minun alallani on valmistauduttu influenssapandemiaan vuodesta 2004 saakka.

Yliopisto: "Harjoitus ei ollut ennustus"

Johns Hopkins -yliopisto tunnetaan Suomessa siitä, että se seuraa koronapandemian tartunta- ja kuolinlukuja (siirryt toiseen palveluun).

Monet tiedotusvälineet maailmalla julkaisevat yliopiston lukuja. Näin tekee myös Yle.

Yliopisto on julkaissut tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Event 201 -harjoituksen järjestäjät eivät ennustaneet uuden koronaviruksen leviämistä Kiinasta.

Yliopisto myös painotti, ettei se suinkaan ole ennustanut, että koronaviruksen aiheuttama tauti surmaisi 65 miljoonaa ihmistä, vaan näin kävi kuvitteellisen pandemian simulaatiossa. Siinä virus oli ominaisuuksiltaan erilainen kuin tosielämän koronavirus.

ECDC:n johtavan asiantuntijan Paul Rileyn mukaan onkin hankala arvioida, kuinka moni ihminen tulee lopulta kuolemaan koronapandemiaan liittyen.

– Numeroiden puolesta voimme olla varmoja vain siitä, että huomenna tähän tautiin kuolee lisää ihmisiä. Kuolemantapaukset lisääntyvät siihen asti, kunnes meillä on toimiva rokote tai hoitokeino käytössämme. Siihen asti yritämme estää tartuntoja.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

Saksalaismies veti Ruotsi-paidan päälle ja kääri lippiksensä folioon – Yle tutustui koronatoimia vastustavaan mielenosoitusliikkeeseen Stuttgartissa

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden

Väärä tieto, hysteria ja paniikki leviävät nopeammin kuin virus itse – koronavirus piirrettiin tarkoituksella hirviömäisen pelottavaksi

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle