Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Miten selvitä vuokrasta tai asuntolainasta, kun korona kaataa oman talouden?

Ensisijainen neuvo on toimia heti, kun maksuongelmia tulee. Apua voi saada maksusuunnitelmasta, lyhennysvapaasta tai hakemalla tukia.

Miniatyyrimies istuu penkillä talon edessä.
Monen maksukyky on nyt koetuksella vuokran tai asuntolainanlyhennyksen suhteen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Nina Svahn
Avaa Yle-sovelluksessa

Nopeasti lisääntyneet ilmoitukset lomautuksista ja pienyrittäjien vastoinkäymiset näkyvät jo huolena vuokranmaksukyvyssä ja lainanlyhennyksissä.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että he ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, joiden maksukyky on tällä hetkellä tiukoilla.

– Perheillä ei ole riittävää puskuria, joten tietysti se, että koti säilyisi on todella tärkeä asia.

Viita kehottaa toimimaan heti, kun vaikeuksia vuokranmaksussa ilmenee. Vuokranantajaan tulee olla yhteydesä viipymättä ja sopia esimerkiksi maksuaikataulusta. Kaikki mitä pystyy maksamaan on merkki vuokranantajalle maksuhalukkuudesta.

– Se on aika kova juttu, jos molemmat palkansaajat tai perheen ainoa palkansaaja ei saa palkkaa. Silloin asunnon maksaminenkin voi käydä ylitsepääsemättömäksi.

Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat pienyrittäjät, joiden tuotteet tai palvelut eivät käy kaupaksi, mutta liiketilan ja kodin vuokrakulut juoksevat.

– Samanaikaisesti menee elinkeino sekä tila tehdä elantoa ja mahdollisesti vielä koti kaupan päälle. Moni on tuskaisessa tilanteessa tällä hetkellä, Anne Viita summaa.

Iso pino laskuja.
Kuntien laskutuksesta käy kova kilpailu. Esimerkiksi monet vesi- ja energiayhtiöt Lapissa ovat siirtäneet laskutuksensa kokonaan perintäyhtiöiden vastuulle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viimesijaisena taloudellisena tukena hakijalla voi olla oikeus perustoimeentulotukeen

Asuntosijoitusyhtiö SATOlla on noin 26 000 vuokrakotia isoimmissa kaupungeissa. Asunnoista 80 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla, jossa asumiskustannukset ovat muuta maata korkeammat.

SATO lupaa joustoa vuokriin, jos asukkaan maksukyky on tilapäisesti heikentynyt koronatilanteen vuoksi. Joitakin yhteydenottoja on tullut, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta.

– Voimme asiakaskohtaisesti harkita erilaisia järjestelyitä vuokranmaksun suhteen, esimerkiksi maksusuunnitelmaa, jos tilanne on tilapäisesti hankaloitunut.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kannattaa mitä tahansa muuta järjestelyä kuin pikavippejä.

Yhteiskunnan tukijärjestelmistä voi hakea apua Kelasta.

Pienituloinen ruokakunta voi saada yleistä asumistukea. Sen suuruuteen vaikuttavat asumismenot, asunnon sijaintikunta, ruokakunnan brutotulot sekä aikuisten ja lasten lukumäärä.

Viimesijaisena taloudellisena tukena hakijalla voi olla oikeus perustoimeentulotukeen. Siitä voidaan korvata yleisen asumistuen ja kohtuullisena pidettävien asumismenojen erotus.

Jos asiakas hakee Kelasta nimenomaan perustoimeentulotukea asumismenoihin, tukioikeus selvitetään laskelmalla. Siinä hakijan tai perheen käytettävissä olevista tuloista ja varoista vähennetään toimeentulotuessa hyväksyttävät menot.

Perustoimeentulotuessa hyväksyttäviä asumismenoja:

  • Vuokra-asunnossa: vuokra
  • Omistusasunnossa: hoitovastike, ylimääräinen vastike ja tontinvuokravastike, asuntolainan korot, pääoma- tai rahoitusvastikkeen se osuus, jolla katetaan yhtiölainaosuuden korkomenoja, sekä omakotitalon välttämättömät hoitomenot (esim. jätemaksu ja kiinteistövero)
  • Erikseen maksettavat kohtuulliset: vesimaksut, taloussähkömenot, kotivakuutusmaksut

Omistusasuntojen osalta kuitenkaan esimerkiksi lainanlyhennystä tai rahoitusvastiketta ei voida huomioida perustoimeentulotukioikeutta määritettäessä menona.

Lyhennysvapaata ei kannata hakea varmuuden vuoksi

Useat pankit ovat myös ilmoittaneet antavansa joustoa asuntovelalliselle. OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela sanoo pankin tulevan vastaan lyhennysvapaiden muodossa.

Asiakas voi saada enintään 12 kuukautta lyhennysvapaata, josta tässä tilanteessa ei peritä palvelumaksua.

– Uskon, että tämä on monelle asiakkaalle merkittävä apu. Aika monessa tapauksessa asiakkaan käytettävissä olevista kuukausituloista 30–40 prosenttia saattaa mennä asuntolainan lyhennykseen.

Lyhennysvapaan aikana asiakas maksaa lainansa korkoa. Luonnollisesti laina siis lyhenee hitaammin ja jos kyse on tasaerälainasta, tulee laina-aika pitenemään.

Myös OP ryhmän Nummela kehottaa olemaan pankkiin välittömästi yhteydessä, jos maksuvaikeuksia tulee. Järjestelyä ei kuitenkaan pidä tehdä turhan takia.

– Tässä ei ole mitään eritystä kiirettä, että asiakkaan tulisi ikään kuin varmuuden vuoksi hakea lyhennysvapaata. Sen kyllä ehtii tehdä sitten, jos tilanne todella omalta osalta konkretisoituu.

Myös Pohjoismaiden suurimpiin pankkeihin lukeutuvat Nordea ja Danske Bank ovat omalta osaltaan tiedottaneet helpotuksista koronaepidemian vuoksi.

Nordea myöntää asuntolainoihinsa enintään kuusi kuukautta lyhennysvapaata.

Danske Bank lupaa kuuden kuukauden lyhennysvapaan lisäksi myös muun muassa korttiluoton luottorajan maksutonta nostamista.

Pankit toivovat asiakkaiden ottavan yhteyttä verkkopankin ja muiden etäyhteyksien kautta.

Suosittelemme