Hyppää sisältöön

Eurooppa-kirje: Ihmistä ei ole tehty olemaan yksin, kriisiajat paljastavat meistä paljon – Ja pian voi olla edessä myös pankkikriisi

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Susanna Turunen, Bryssel
Susanna Turunen,
Anna Karismo

Me modernin maailman kansalaiset olemme yhtäkkiä uudenlaisen elämän edessä – pakotettuina.

Teknologian saavutukset ovat antaneet meille mahdollisuuden hoitaa asioita etänä tietokoneiden välityksellä ja olemme nauttineet siitä täysin siemauksin.

Ihmiset ovat kuitenkin fyysisiä. Haluamme puhua, haluamme että meidät nähdään ja koemme fyysisen kosketuksen tärkeäksi. Ihmistä ei ole suunniteltu olemaan yksin.

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Nykymaailman yksi suurimmista sosiaalisista ongelmista on juuri yksinäisyys. Se koskee niin ikäihmisiä kuin nuoriakin. Ennen koronavirusta sosiaalinen media oli täynnä ohjeita siitä, miten välttää yksinäisyyttä. Nyt tilanne on juuri päinvastoin. Koronaviruksen mukanaan tuoma yksinäisyys eristämisten ja karanteenien takia on uutta etenkin nuorille polville.

Pari viikkoa sitten ohjeistus oli, että läheisyyttä ja kosketuksia pitää välttää, yski kyynärvarteen ja eristä itsesi, jos tunnet sairastuvasi. Nyt Belgiassa hätätilahallitus määräsi ihmisen turva-alueeksi kymmenen neliömetriä.

Kun menin eilen lähikauppaan, joka saa olla auki apteekin, pankin, postin ja – Belgiassa kun ollaan – ranskalaisia myyvien kioskien lisäksi, on minun ja kenen tahansa muun oma velvollisuus valvoa moista rajoitusta. Kaupassa saa olla korkeintaan puoli tuntia.

Eivät fyysiset välit kaupassa olleet kohdallaan. Uteliaisuutta kiersin ison ruokakaupan kautta kotiin ja kas kummaa, ovella oli vartija, joka ohjasi toisissaan lähes kiinni jonottavia asiakkaita verkkaisesti sisään

Kriisiajat kertovat meistä kaiken. On ollut ilo huomata kuinka moderni tietoyhteiskunta pärjää, tiettyyn pisteeseen. Läheisistä ruokakaupoistani Brysselissä eivät tarvikkeet ole loppuneet. Ainoastaan se kuuluisa vessapaperi on näköjään kaikkialla nyt kortilla. Tietoliikenneyhteydet eli puhelin, netti ja laitteet toimivat toistaiseksi. Patterit erilaisiin koneisiin kyllä loppuvat kohta, ja toivottavasti isommasta ruokakaupasta saa niitä lisää.

Ehkä kohta käy niin, että viruksen aiheuttamasta terveysongelmasta tulee turvallisuusongelma (siirryt toiseen palveluun). Silloin Euroopassa hallitukset julistavat todellisia ulkonaliikkumiskieltoja ja kaduille tulee näkyvästi virkavalta ja armeija.

Panokset ovat korkeat. Vaarassa on terveys, turvallisuus, luottamus, solidaarisuus ja talous eli hyvinvointimme, kaikkialla Euroopassa ja maailmassa.

#SOMESSA EU-neuvosto osoitti tukea Italialle – Instagramissa

EU:n jäsenmaita edustavan neuvoston Instagram-sivuja on päivitetty viime päivinä yhtenäisyyttä korostavilla kuvilla. Neuvosto on kertonut kuvitse "seisovansa Italian rinnalla", ja keskiviikkona se kiitti (siirryt toiseen palveluun) kaikkia terveydenhoidossa ja kansalaisten suojelussa työskenteleviä ihmisiä näiden väsymättömästä taistelusta covid-19-viruksen taltuttamiseksi. Jäsenmaat eivät silti ole pystyneet tukemaan toisiaan koronaviruskriisissä konkreettisesti, ja esimerkiksi italialaiset ajattelevatkin nyt jopa Kiinan auttavan heitä enemmän (siirryt toiseen palveluun) kuin eurooppalaiset kumppanit.

#FAKTA: Pankkeja voidaan joutua pelastamaan koronakriisin seurauksena

Kuva: Euro STOXX, Harri Vähäkangas / Yle

Euroopan suurimpien pankkien osakekurssit ovat romahtaneet alimmalle tasolleen vuosikymmeniin. Markkinat pelkäävät (siirryt toiseen palveluun) uutta pankkikriisiä (siirryt toiseen palveluun), jolla voisi olla laajat seuraukset koko euroalueella. Pankkikriisi voisi alkaa esimerkiksi Italiasta ja laajeta sieltä muualle Eurooppaan.

MITÄ JÄI KORONAN JALKOIHIN? Koronavirus on otsikoissa, mutta tapahtuu Euroopassa muutakin

Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen. Kuva: Yle

Ovatko koronaviruksen talousvaikutukset pienemmät vai suuremmat kuin 1990-luvun lamassa tai finanssikriisissä? Talousvaikutuksia arvioivat Politiikkaradiossa valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkö Mikko Spolander ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toimittaja Tapio Pajusen kanssa.

Kuuntele huomisaamuna radion Maailmanpolitiikan arkipäivää -lähetys. Siellä kysytään muun muassa, voiko koronakriisi johtaa EU:n hajaannukseen. Voit lukea aiheesta myös jutun osoitteessa yle.fi/uutiset.

Tiedätkö, kuka on Maciej Szpunar? Szpunar on Luxemburgin EU-tuomioistuimessa työskentelevä puolalainen tuomari ja yksi Euroopan tärkeimpiä teknologiavaikuttajia (siirryt toiseen palveluun). Hän pystyy ohjaamaan ratkaisuehdotuksillaan esimerkiksi sitä, miten Uber-kyytipalvelu tai Airbnb-majoituspalvelu toimivat.

Suomella on erinomainen mahdollisuus saada EU:lta isot tuet turpeen käytöstä luopumiseen, kirjoittaa politiikan toimittaja Matti Koivisto. EU:n budjettineuvottelut menevät todennäköisesti jollakin tasolla uusiksi koronaviruksen seurauksena, ja voisi veikata että tiede, tutkimus ja ympäristötoimet jatkossa korostuvat.

Turve työllistää syrjäseuduilla, jossa on vain vähän työpaikkoja. EU-rahaa voitaisiin suunnata esimerkiksi uudelleenkoulutukseen ja uusien työpaikkojen luomiseen katoavien tilalle. Kuva: Jaana Polamo / Yle

EU-johtajien videokokous päätti tiistaina panna ulkorajat kiinni. Johtajilta odotettiin yhteisiä, koordinoituja elvytystoimia myös euroalueen talouden turvaamiseen, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt. Näyttääkin, että päävastuu euroalueen yhteisistä toimista jää jälleen Euroopan keskuspankille.

Euroviisut perutaan ensimmäistä kertaa iskelmäkilpailun 64-vuotisessa historiassa koronaviruksen vuoksi.

Kun on kriisitilanne, väärän tiedon levittäjät ovat myös liikkeellä. Euroopan ulkopuoliset häiritsijät käyttävät hyväkseen kaikki mahdollisuudet, joissa voi lisätä epävarmuutta ja eripuraa. Politico.eu-verkkomedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan helmi–maaliskuussa on paljastunut jo kymmeniä koronavirukseen liittyviä valeuutistapauksia.

Koronauutisoinnin jalkoihin on jäänyt esimerkiksi Turkin ja Kreikan rajalla (siirryt toiseen palveluun) kehittyvä pakolaistilanne. Pertti Pesosen ohjaama Ulkolinja Izmirin ihmisbazaari kuvaa tilannetta Turkin rajalla syksyllä 2015.

Italian aborttiluvut ovat Euroopan pienimpiä lääkäreiden ja muun kansan konservatiivisuuden vuoksi. Joissakin Italian maakunnissa lähes kaikki lääkärit kieltäytyvät tekemästä aborttia. Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast.

Tapahtuu lähipäivinä koronaan liittyen:

Ensi viikon maanantaina etänä kokoontuvat ulkoministerit, tiistaina Eurooppaministerit ja loppuviikosta EU-maiden johtajat toisessa videokonferenssissaan.

Torstaille ja perjantaille suunniteltu perinteinen, fyysinen EU-huippukokous on peruttu ja siirretty toistaiseksi avoimeen ajankohtaan.

Haluatko koosteen tärkeimmistä EU-uutisista ja Brysselin sisäpiirin kuulumisista suoraan sähköpostiisi? Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle