Hyppää sisältöön

Koronaviruksen tahallisesta levittämisestä voisi tulla pitkä linnatuomio – Suomen laki on tuntenut tartuntataudit pitkään

Laissa on monenlaisia tapoja puuttua tartuntatautien tarkoitukselliseen levittämiseen.

Sairaalan henkilökunta työnsi koronaviruspotilasta paareilla 17. maaliskuuta Ranskassa. Kuva: Sebastien Bozon / AFP
Marika Harjumaa

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää epätodennäköisenä, että kukaan ryhtyisi levittämään tahallisesti koronavirusta. Jos näin kuitenkin kävisi, Suomen laissa olisi koviakin keinoja tekijän rankaisemiseen.

Nuotion mukaan Suomen laissa on jo pitkään tunnettu tartuntataudit.

– Meillä on perinteisesti ymmärretty tartuntataudit, ja niitä on satoja vuosia pelätty. Siksi meillä on yleisvaarallisissa rikoksissa ollut vanhastaan tartuntatauteja koskevaa sääntelyä. On puhuttu kulkutaudeista ja niiden levittämisestä, Nuotio sanoo.

Koronavirus lisättiin tartuntatautilain tarkoittamien yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon helmikuussa.

Nuotion mukaan oleellinen on hetki, jolloin henkilö itse saa tietää omasta sairaudestaan.

– Siinä vaiheessa siihen alkaa liittyä velvollisuuksia ottaa muita huomioon ihan rangaistuksenkin uhalla.

Törkeästä terveyden vaarantamisesta jopa kymmenen vuoden tuomio

Jos vähät välittää tartunnastaan ja peräti levittää virusta tarkoituksellisesti, saattaa syyllistyä terveyden vaarantamiseen. Siitä voi maksimissaan saada neljän vuoden vankeustuomion.

– Siitä on olemassa vielä törkeä tekomuoto, jossa on kymmenen vuoden maksimirangaistus, Nuotio sanoo.

– Kyllä näitä pykäliä riittää, mutta ennemminkin kyse on vastuullisestä käyttäytymisestä, professori Kimmo Nuotio pohtii. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

HIV:n tahallisesta levittämisestä on Suomessa annettu väkivaltarikostuomioita. Se saattaisi tulla kyseeseen myös koronaviruksen levittämisessä.

– Pahoinpitelyrikoksissa otetaan väkivallan lisäksi huomioon muu terveyden vahingoittaminen. Tartunnan levittäminen tahallaan olisi juuri sitä, Nuotio toteaa.

Jos toiselle aiheuttaa vakavan sairauden voidaan puhua jo törkeästä pahoinpitelystä. Jos taas on ollut tartuntariski, mutta toinen ei ole sairastunut, pelkästä pahoinpitelyn yrityksestä voidaan rangaista.

– Kyllä näitä pykäliä riittää. Ei voi silti ajatella, että tämä olisi rikosoikeudellinen kysymys tai että rikosoikeus olisi kovin merkittävässä roolissa tässä. Ennemminkin kyse on vastuullisestä käyttäytymisestä. Sitä ihmisiltä voidaan edellyttää, erityisesti siinä tilanteessa, kun tulee tietoiseksi omasta tartunnastaan, Nuotio pohtii.

Karanteenimääräysten rikkomisestakin voi tulla rikosoikeudellisia seuraamuksia. Kyseessä on terveydensuojelurikkomus. Siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmen kuukauden vankeuteen.

Italialaislaismiestä saattaa odottaa jopa 12 vuoden vankeus

Tällä viikolla Italiassa raportoitiin tapauksesta, jossa koronavirusoireensa salannutta miestä saattaa odottaa jopa 12 vuoden vankeus (siirryt toiseen palveluun). Mies oli mennyt nenäleikkaukseen siitä huolimatta, että hänellä oli koronaviruksen oireita.

Mies työskenteli Pohjois-Italiassa lomakeskuksessa, jossa hänelle tuli tyypillisiä koronaviruksen oireita. Hän ei mennyt koronavirustesteihin siksi, että pelkäsi suunnitellun nenäleikkauksensa peruuntuvan.

Hän meni nenäleikkausta varten sairaalaan, jossa hänen ruumiinlämpönsä havaittiin nousseen. Leikkaus peruuntui, mutta mies oli ehtinyt jo tartuttaa koronaviruksen kahteen lääkäriin ja yhteen sairaanhoitajaan.

Suosittelemme sinulle