Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaikki ei tapahdu nyt netissä – ikkunateatteri vie esityksiä eristyksissä oleville senioreille

Jyväskyläläinen ammattiteatteri Teatterikone haluaa tuoda iloa ja muuta ajateltavaa.

Aaro Vuotila ja Annu Sankilampi näyttelevät.
Näyttelijät Annu Sankilampi ja Aaro Vuotila eivät lamaantuneet vaan kehittivät ikkunateatterin. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Mikko Maasola
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylässä teatterin ammattilaiset eivät kauaa jaksaneet lamaantua perutuista esityksistään. Jo tämän kuukauden loppupuolella Jyväskylän hoivakotien ikkunoiden takana nähdään kahden näyttelijän teatteriesityksiä.

Teatterikone työstää parhaillaan ikkunateatteria, jossa parinkymmenen minuutin esitys rakennetaan turvallisuussyistä kokonaan ikkunan ulkopuolelle. Tarkoitus on tuoda iloa ja ihmeteltävää eristyksissä oleville.

Teatteri tuo samalla myös hetken hengähdystauon koronauutisten seuraamiseen.

– Sanoin ensin naapurille, että menen ikkunoiden taakse viuhahtelemaan ja tuottamaan iloa ihmisille. Mutta sitten se alkoi jalostua teatteriesityksen muotoon, teatterinjohtaja Annu Sankilampi kertoo keksinnöstä.

Verkkoon on jo syntynyt useita sivustoja, joissa bändit järjestävät keikkoja faneilleen maksua vastaan. Kaikki eivät kuitenkaan ole internetissä. Elävien esiintyjien näkeminen, vaikka lasin takaa, luo toivoa ja lohtua vaikeina aikoina.

Taiteilijoiden keksittävä ja opittava nyt uusia konsteja

Myös taiteilijoiden uutta luovuutta tarvitaan poikkeusoloissa.

– Uskon, että nyt syntyy sellaisia keksintöjä mitä ilman kriisiä ei syntyisi. Tästä seuraa myös paljon hyvää, Sankilampi toteaa.

Ikkunateatteriesitys tulee koostumaan tunteita herättävästä tarinasta, värikkäistä asuista ja klovneriaa hyödyntävästä ilmaisusta.

Teatterikoneen näyttelijä Aaro Vuotilalla on pitkä tausta kaupunginteatterissa ja trubaduurina. Hänkin on uuden edessä.

–Esitykseni ovat aiemmin perustuneet puheeseen, musiikkiin ja lauluun. Nyt joutuu etsimään uusia työkaluja itselleen.

Vaikka ikkunateatterin pääasia on tuoda iloa ikäihmisille, se on tuntunut jo harjoitusvaiheessa erittäin tärkeältä myös näyttelijöiden mielelle.

– Täytyy tehdä jotain, mihin pystyy keskittymään. Nytkin pitää löytää jotain tekemistä ja intoa, Vuotila summaa.

Aluksi Jyväskylän kaupungin Taideapteekki-projekti on ostanut viisi esitystä, jotka nähdään maaliskuun lopulla eri hoivakotien ikkunoiden takana.

Suosittelemme sinulle