Minkälaisia ilmiöitä eri maissa on syntynyt koroviruksen takia? Ylen kirjeenvaihtajat ja ulkomaantoimittajat kertovat niistä tässä jutussa.
Jos asut ulkomailla, voit kertoa meille oman vinkkisi tai havaintosi korona-arjesta. Pääset tästä linkistä lähettämään meille lyhyen tekstin, kuvan tai videon.
Tässä Ylen ulkomaantoimituksen keräämät ilmiöt.
RANSKA: Miten olisi aperatiivit Skypessä eli #skypérot?
Etäillallinen pelastaa ravintolaan kaipaavan ranskalaisen.
Yhteisten ravintolahetkien kieltäminen on ollut valtava shokki ranskalaisille, joille hyvä ruoka ja yhdessä syöminen on elintärkeää.
Ranskassa on ollut tiistaista asti voimassa tiukka ulkonaliikkumiskielto, ja maan kaikki ravintolat, baarit ja kahvilat ovat kiinni.
Karanteenin vallitessa monet ranskalaiset ovat ryhtyneet organisoimaan yhteisiä ruoka- ja juomahetkiä sosiaalisen median välityksellä.
Etenkin nuoret aikuiset kokoontuvat usein töiden jälkeen yhteiselle aperitiiville, un apéritif tai illalliselle, ja nyt se tehdään videoyhteyden välityksellä.
Sukulaiset, ystävät ja työkaverit ovatkin järjestäneet illallisia ja apéroita muun muassa Skypen, Zoomin ja Messengerin videopalvelujen avulla.
Etäillallisia on kutsuttu kokoon käyttäen esimerkiksi hashtageja #skypéro tai #coronapéro.
ITALIA: "Terassi on uusi piazza"
Roomalaisen kerrostalo isolta kattoterassilta löytyy oma nurkka jokaiselle.
Terassilla voi vierähtää useita tunteja lähes joka päivä.
Näin kertoo Roomassa asuva elokuvantekijä-ohjaaja Sebastiano Facco, joka on ryhtynyt käyttämään taloyhtiönsä terassia yhdessä kämppäkavereidensa kanssa.
Tavasta on tullut jo jonkinlainen rutiini, sillä Italia rajoitti kaikkien kansalaistensa liikkumista ensimmäisenä länsimaana jo viime viikon tiistaina. Maassa on todettu Kiinan jälkeen eniten koronavirustartuntoja koko maailmassa.
Ulos saa lähteä vain käydäkseen ruokakaupassa, lääkärissä tai mennäkseen töihin, jos etätyö ei onnistu.
– Terassi on pieni henkireikämme näiden karanteenipäivien keskellä. Voimme viedä ylös jotain juotavaa, olla hetken ulkona auringossa, lukea kirjaa, pelata shakkia, Sebastiano Facco sanoo.
Terassien ja kattotasanteiden käyttöönotosta on tullut Italiassa todellinen ilmiö koronan takia. Myös Faccon naapurit kipuavat ylös katolle turvaväliä noudattaen.
– Terassi on iso, joten siellä on tilaa kaikille. Naapurit istuvat omassa nurkassa ja me omassamme. Mutta kyllä jotain kuulumisia vaihdetaan.
Talon terassilta avautuu näkymä Rooman päärautatieasemalle ja useiden talonkattojen yli. Myös muille katoille on alkanut ilmestyä enemmän ihmisiä, Facco kertoo. Erityisesti viime sunnuntaina katoilla oli paljon ihmisiä.
– Sosiaalinen elämämme on nyt rajoitettua, mutta osa siitä näyttää siirtyneen kadulta terassille. Emme voi olla lähellä toisiamme, mutta tietyssä mielessä terassi on uusi piazza.
Facco on alkanut kuvata videolle kattoterassiltaan ihmisten elämää katoilla. Hän pohtii, voisiko materiaalista syntyä vielä joku päivä kaunis dokumentti karanteeniarjesta.
SAKSA: Berliinin kaupunki jakaa vinkkejä vanhemmille pitkään pinnaan ja pelkojen sietämiseen
Ota etäisyyttä, jos tunnelma kotona tiivistyy liiaksi, neuvoo vanhemmille lähetetty opas.
Kolja Pistorin arkirytmi on vielä hieman haussa. Berliinissä koulut ovat olleet suljettuina vasta muutaman päivän, eikä uusia rutiineja ole ehtinyt syntyä.
– En tiedä vielä, mitä opiskelen tänään. En ole tehnyt mitään lukujärjestystä, 15-vuotias Pistor sanoo.
Pistor opiskelee lukiossa Berliinin Friedrichshainissa. Koulutehtävät annetaan netissä, mutta etäopetusta ei järjestetä.
Opettajasta riippuen tehtävät palautetaan sähköpostilla tai kirjallisesti sitten, kun koulut joskus taas avautuvat.
Oppiminen onkin paljon omalla vastuulla. Saksa on Suomea digitalisaatiossa myös koulujen osalta jäljessä.
Yle haastatteli Pistoria Whatsappin videopuhelun välityksellä. Välillä ruutuun iskee kasvonsa viisivuotias pikkuveli. Toinen, seitsenvuotias pikkuveli oleskelee viereisessä huoneessa.
– Vielä he eivät ole häirinneet liikaa, lukiolainen sanoo.
Neljän seinän sisällä oleskelu saattaa jossain vaiheessa tiivistää tunnelmaa liiaksi. Tällaisia tilanteita varten Berliinin kaupunki on koonnut perheille pienen selviytymisoppaan.
Vanhempia neuvotaan pitämään ensinnäkin opiskelutavoitteet poikkeusoloissa realistisina. Lasten koulutehtäviin pitää nyt osoittaa kiinnostusta.
Vinkkejä tarjotaan myös henkiseen jaksamiseen riitatilanteissa.
– Älkää sekoittako asioita yhteen, tyyliin “kuten olen aina muutenkin halunnut sinulle sanoa…!” opas neuvoo.
Ja kun hermot ovat mennä, kannattaa ensin pitää pieni väliaika ennen riidan selvittämistä. Jos tilanne kärjistyy todella pahasti, voi soittaa oppaan luettelemiin perhepalvelun numeroihin.
Opas neuvoo myös, miten koronapeloista kärsivää lasta voi lohduttaa: liian nuorten lasten ei pidä seurata uutisia ja vanhempien pitää itse pysyä rauhallisina.
Tällä hetkellä Saksan koronasulku jatkuu huhtikuun 17. päivään saakka.
Kolja Pistorin perhe varautuu jo mahdolliseen ulkonaliikkumiskieltoon. Perhe suunnittelee muuttavansa lähipiirille kuuluvaan taloon Brandenburgiin eli Berliiniä ympäröivään harvemmin asuttuun osavaltioon.
Siellä on oma piha, jossa ulkoilla.
Kolja Pistorin opiskelulle paikka ei ole kuitenkaan paras. Kuten monilla Saksan haja-asutusalueilla, myös Brandenburgissa on suuria aukkoja mobiiliverkon toiminnassa.
Ilman verkkoa etäopiskelu ei onnistu.
– En voisi tehdä koulutehtäviä yhtä hyvin Brandenburgissa.
JAPANI: Etäoluet ystävättärien kanssa
Juomajuhlat verkossa ovat Japanissa jo ilmiö.
Yhdet tai kahdet oluet ja kuulumisten vaihto. Näinä päivinä puhe kääntyy luonnollisesti usein koronaan.
Japanissa pääosin nelikymppiset kotiäidit ja etätöissä olevat naiset ovat löytäneet pienestä olut- ja rupatteluhetkestä tavan olla yhteydessä toisiinsa.
He ovat osa laajempaa Japanissa syntynyttä ilmiötä, jossa ihmiset emännöivät juomajuhlia verkossa.
Japanilaisen sanomalehden Asahi Shimbunin mukaan tapaamisen alustana toimii etäkokous- ja opetuskäyttöön tarkoitettu Zoom-sovellus, jossa keskustelun osallistujat näkyvät ruudulla yhtä aikaa.
Zoomin suosio onkin noussut räjähdysmäisesti useissa maissa koronaviruksen takia. Pelkästään viime sunnuntaina palvelun latasi 600 000 ihmistä.
Suosio on suurta erityisesti nuorten aikuisten ja teini-ikäisten keskuudessa. Teinit valjastivat sen videoitavia sokkotreffejä, syntymäpäiväjuhlia ja konsertteja varten, mutta sen kautta on järjestetty myös jumalanpalveluksia ja taidenäyttelyitä.
Sovellusta käytetään myös opiskeluun, sillä useat oppilaitokset ovat siirtyneet etäopetukseen koronan takia – esimerkiksi Harvardin huippuyliopisto on siirtänyt lähiopetuksensa Zoomiin.
NORJA: Sinfoniaorkesteri soittaa kotisohvilta
Sävellyksestä on parempia versioita, joskaan ei yhtä viihdyttäviä, norjalaisorkesteri kertoo.
Norjan radion sinfoniaorkesteri KORK kokeili, kuinka yhdessä soittaminen onnistuu etänä.
KORKin Facebookissa julkaisemalla videolla muusikot kokeilevat soittaa samanaikaisesti, vaikka ovatkin eristyksissä omissa kodeissaan.
– Myönnämme, että sävellyksestä on olemassa parempia versioita, joskaan ei yhtä viihdyttäviä, KORK kirjoittaa julkaisun saateviestinä.
Otteen konsertista voit nähdä täältä.
ESPANJA: Koiran kanssa pääsee vielä ulos
Ulkonaliikkumiskielto ei koske koiranulkoiluttajia.
Koronaviruksen myötä Espanjan kadut ovat tyhjentyneet, mutta koiranulkoiluttajia näkyy edelleen.
Maassa on ollut voimassa ulkonaliikkumiskielto nyt viikon, eikä ulkona pitäisi liikkua ilman hyvää syytä. Sellainen on esimerkiksi ruokakaupassa ja apteekissa käyminen – tai koiran ulkoilutus.
Kun maan pääministeri Pedro Sánchez linjasi, että koiraa saa edelleen ulkoiluttaa, espanjalaiseen käytettyjen tavaroiden ostoon ja myyntiin erikoistuneeseen Wallapop-sovellukseen ilmestyivät ensimmäiset ilmoitukset, joissa koiranomistajat tarjosivat lemmikkejään lenkitettäväksi maksua vastaan.
El País -lehden mukaan ilmoitukset kuitenkin poistettiin palvelusta pian niiden ilmestymisen jälkeen.
Myös koiranomistajat ympäri Espanjaa kertoivat, miten heiltä oli pyydetty koiria lainaksi.
Espanja tunnetaan maana, jossa tuhansia lemmikkejä hylätään vuosittain. Lemmikit ovat viruksen myötä kokeneet kuitenkin jonkinasteisen arvonnousun.
Salamancassa sijaitseva koiratarha on tyhjentynyt sen jälkeen, kun Espanjassa alkoi ulkonaliikkumiskielto.
Monelle lemmikki on myös ainoa seuralainen mahdollisesti pitkään kestävän karanteenin aikana.
Jotkut espanjalaiset ovat olleet huolissaan myös siitä, voiko koira tartuttaa ihmiseen viruksen.
Asiantuntijoiden mukaan koirat eivät nykytiedon valossa voi kuitenkaan sairastua virukseen tai levittää sitä.
YHDYSVALLAT: Kuvaamataidon tunti sosiaalisessa mediassa
Opetustunnille osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä.
Alkuviikosta pidetyn tunnin aiheena oli robotit, ja suosio oli heti taattu.
Yhdysvaltalainen luokanopettajan Cassie Stephens aloitti kuvaamataidon tuntien järjestämisen Instagramissa ja Facebookissa sen jälkeen, kun hän kuuli työpaikkansa pysyvän suljettuna huhtikuun alkuun saakka.
– Haluan pitää yhteyden oppilaisiin, kun he istuvat kotona, alakoulussa Tennesseen osavaltiossa työskentelevät Stephens sanoo Good Morning America -televisiokanavalle.
Hänen mukaansa on tärkeää, että lapset saavat kokea taidetta lähes samaan tapaan kuin ennenkin.
– Sähköpostiini tulvii kiitosviestejä ja kuvia taideteoksiaan pitäviltä lapsilta, ja se merkitsee minulle enemmän kuin mikään, Stephens sanoo.
Stephensin tunteja on nähtävillä hänen Facebook-sivuillaan sekä Instagramissa. Tällä viikolla teemana on ollut robotit, mutta se vaihtelee viikoittain.
Jutun tekoon ovat osallistuneet Annastiina Heikkilä Pariisista, Jenna Vehviläinen Roomasta, Suvi Turtiainen Berliinistä, Maija Salmi Barcelonasta ja Anu Kerttula Helsingistä.
Lue myös: