Hyppää sisältöön

Miksi WHO:n ja THL:n arviot koronakuolleisuudesta vaihtelevat yli kymmenkertaisesti?

Koronaviruksen aiheuttamien sairastapausten määrä kasvaa koko ajan ja samalla yhä enemmän ihmisiä sairastuu vakavasti.

Sairaalan henkilökunta ottaa vastaan uutta koronaviruspotilasta sairaalassa Lombardiassa 17. maaliskuuta. Kuva: AFP
Markku Sandell

Arviot koronapandemian vaikutuksista muuttuvat jatkuvasti tautitapausten määrän kasvaessa. Koska kyseessä on uusi virus, jonka käyttäytymistä ei tarkalleen tunneta, ovat arviot sen aiheuttamasta kuolleisuudesta myös hivenen ennenaikaisia.

Suomen hallituksen valmiuslain asettamisasetukseen liittyvässä muistiossa (siirryt toiseen palveluun) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio kuolleisuudesta vaihteli 0,05–0,1 prosentin välillä. Vaihtelu johtui siitä, kuinka suureksi sairastuneiden määrä arvioitiin.

Pienin luku saatiin, jos suomalaisista vain 20 prosenttia saa tartunnan. Tällöin 1 080 suomalaista joutuisi tehohoitoon ja puolet heistä menehtyisi.

Tätä arviota on pidetty optimistisena, esimerkiksi Lontoon Imperial College -yliopisto (siirryt toiseen palveluun) arvioi kuolleisuuden korkeammaksi. Näiden tutkijoiden mukaan kuolleisuusprosentiksi arvioitiin yksi eli prosentin verran sairastuneista menehtyisi.

Myös pandemian syntysijoilta Kiinan Wuhanista tehdyssä tieteellisessä arviossa (siirryt toiseen palveluun) kuolleiden määräksi arvioitiin 3,6 prosenttia. Maaliskuun alkuun mennessä Wuhanissa oli viranomaisten tietoon tullut 79 000 sairastunutta ja kuollut 2 873 ihmistä.

Kuitenkin Suomessa käytetään edelleen matalia arvioita. Keskiviikon Ylen A-studiossa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tosin totesi, että arviot vaihtelevat riippuen siitä, mitä lukuja käytetään analyysin pohjana.

Mistä eri luvut tulevat?

Koronaviruksen vaikutuksia arvioitaessa on syytä muistaa kuolleisuuslukujen eri laskentatavat. Nyt saadaan tarkat prosenttiluvut testatuiden altistumisesta, sairastumisista, hoitoon joutumisesta ja menehtymisestä. Näitä lukuja voi seurata esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kuolleisuutta ei kuitenkaan voi arvioida lopulta näiden lukujen perusteella, koska testattujen määrä vaihtelee eri maiden välillä. Esimerkiksi Suomessa testataan THL:n mukaan noin 1 100 ihmistä päivittäin, kertoi johtaja Mika Salminen torstain tiedotustilaisuudessa.

Taudin kuolleisuusprosentteja on vaikea arvioida, koska kaikkia oireettomia ja lievempiä tapauksia ei välttämättä ole havaittu eikä raportoitu.

Kuolleisuuslukujen vertailu eri maiden välillä (siirryt toiseen palveluun) ei myös anna kuvaa siitä, mikä todellinen kuolleisuusprosentti tällä hetkellä on, tai tulee epidemian edetessä olemaan. Torstaina esimerkiksi Italian luvut olivat seuraavat: lähes 38 000 sairastunutta ja lähes 3 000 menehtynyttä.

Maaliskuun alussa Maailman terveysjärjestö WHO arvioi kuolleisuusprosentin olevan 2-3 %.

.

Helsingin Haartmanin sairaalan ikkunoissa on lappu, jossa pyydetään koronavirustartuntaa epäileviä soittamaan sairaalan ennen sisääntuloa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Turun yliopiston professori Kari Auranen on ollut laskemassa Suomen sairastumisennusteita, joiden pohjalta valmiuslaki otettiin käyttöön.

– Sairastavuus- ja kuolevuusprosentit on laskettu Kiinan Wuhanin lukemista aluksi ikäositettua väestöä kohden, ja sen jälkeen arvioitu, mitä tämä tarkoittaa 'per tartunta' laskettuna. Tältä osin pohjana ei siis ole influenssapandemiaskenaario, Auranen vastaa sähköpostitse kyselyyn eri kuolleisuuslukujen eroista.

Professori Aurasen mukaan ero WHO:n ja THL:n välillä on siinä, että oletamme viruksen voivan tarttua myös oireettomista tai lieväoireisista yksilöistä, jotka eivät ole koskaan joutuneet-päässet-osuneet koronavirustestiin.

– Se, kuinka suuri osuus tartunnoista on oireettomia, on kysymys, joka vaikuttaa noihin prosentteihin. Loppujen lopulta kuitenkin tapausten lukumäärät väestötasolla vastaavat Wuhanin (ja Hubein) alueen havaintoja, Kari Auranen viestittää.

Aiheesta muualla:

HS: Kuinka moni joutuu korona­viruksen vuoksi teho­hoitoon? THL:n luvut poikkeavat selvästi kansain­välisistä arvioista (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle