Hyppää sisältöön

Pieni joukko huippu-urheilijoita sai poikkeusluvan sisäharjoitteluun – Ari-Pekka Liukkonen: "Jos ammattiurheilija ei pääse treenaamaan, on se uran loppu"

Jyväskylän kaupunki haluaa taata poikkeusoloissa ammattiurheilijoille uran jatkumisen avaamalla heille hallien ovet.

Uimari Ari-Pekka Liukkonen on hyvin kiitollinen, että liikuntapääkaupungissa, Jyväskylässä päästetään huippu-urheilijat treenaamaan. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP
Titta Puurunen

Jyväskylän Hipposhallin valot ovat pimeänä ja ovet ovat lukossa. Sisäliikuntatilat ovat kaikkialla suljettuina hallituksen linjauksen mukaisesti. Viime päivät ovat olleet hermoja raastavia monelle urheilijalle.

Tokion olympialaisiin tähtäävät uimari Ari-Pekka Liukkonen, pika-aituri Nooralotta Neziri ja korkeushyppääjä Ella Junnila voivat nyt huokaista helpotuksesta.

Jyväskylän kaupunki teki ison kädenojennuksen ja antoi 15 ammattiurheilijalle poikkeusluvan sisäharjoitteluun. Olympiakomitean tukiurheilijat saavat mahdollisuuden harjoitella Hipposhallissa ja Aalto-Alvari-uimahallissa.

Uinnin suomenennätysmies Liukkonen tuntee syvää helpotusta ja kiitollisuutta uimahalliin pääsystä. Hän kiittelee, että urheilu on ymmärretty Jyväskylässä ammattina.

– Pienyrittäjät ovat tässä koronatilanteessa ahdingossa. Jos yrittäjillä ei ole rahavirtaa, heille tulee konkurssi. Jos ammattiurheilija ei pääse treenaamaan, se on uran loppu.

Nooralotta Neziri harjoittelee olympialaisiin tyhjässä Hipposhallissa. Kuva: Yle, Atte Kaartinen

Neziri kerkesi viettää ennen päätöstä jo unettomia öitä.

– Ehti jo jäädä muutamana yönä unet aika vähiin, kun oli niin epävarma olo harjoittelupaikasta.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden huippuaituri on odottanut tätä kautta kahdeksan vuotta unelmanaan olympialaiset. Hänen mukaansa jo 3–4 viikon tauko kunnon harjoittelussa rapauttaisi pahasti kisakuntoa.

– Tämä on hieno juttu, että päästään halliin. Ehdin jo miettiä, mitä harjoituksia pystyisi tekemään ulkona. Huippu-urheilu on meidän ammatti, ja näitä töitä ei pysty tekemään etänä.

Korkeushyppy talvikelissä hankalaa

Myös korkeushyppääjä Ella Junnila ehti jo pohtia valmentajiensa kanssa, mitä kaikkea pihalla pystyisi tekemään ennen sisäharjoittelulupaa.

– Erikoislupa koskee ainoastaan pientä ryhmää urheilijoita. Moni urheilja joutuu harjoittelemaan yhä ulkona. Jos olisin siellä itsekin, miettisin erityisesti mihin pääsisi punttisalille. Voimaharjoittelu on niin iso osa tätä lajia.

Tampereen Pyrintöä edustava suomenennätysnainen keroo, että juoksua ja loikkia voisi tehdä ulkona, mutta itse korkeushyppy olisi hastavaa.

– Pitäisi laittaa vaatteita runsaasti päälle ja hypätä vähemmällä teholla. Olisihan se aika erilaista.

Vaikka harjoitusleiri Teneriffan lämmössä peruuntui, on Junnila iloinen mahdollisuudesta harjoitella Hipposhallissa. Kuva: Tomi Hänninen

Hän on hyvin kiitollinen kaupungin ripeästä regoinnista. Hän on nyt tyytyväinen harjoitteluolosuhteisiin ja treenaa kesän arvokisoja kohti.

– Harjoittelen sillä ajatuksella, että EM-kisat ja Olympialaiset pidetään. Tottakai kaikessa pitää mennä terveys edellä ja kisat sekä harjoittelu tulee vasta sen jälkeen.

Hollannissa treenejä karanteenissa

Cetus Espoota edustavan Ari-Pekka Liukkosen mukaan esimerkiksi Hollannissa on valtion toimesta pidetty huippu-uimareille kahta uimahallia auki. Maajoukkueuimarit harjoittelevat siellä karanteenia vastaavissa olosuhteissa, asuvat valmennuskeskuksissa.

– Todella hienoa, että täällä kaupungin tasolla tehtiin nyt samanlainen päätös. Kun asuu yksin ja käy vain uimahallilla, tulee elettyä aika lailla itsekin karanteenissa.

Olympiapaikkaa tavoitteleva Liukkonen lomailee urheilusta tämän viikon. Pääsiäiseksi suunniteltu loma aikaistui poikkeuksellisen tilanteen vuoksi.

Ensi viikolla treenit jatkuvat kotiuimahallissa. Harjoittelu on nyt hieman erilaista kuin normaalisti harjoituksissa, jolloin koolla on 15–20 uimaria.

– Ei meillä nyt Mimosa Jallowin kanssa ole oikein sparrauskavereita, kun kahdestaan päästään vain uimaan. Mutta olen luottavainen, että pysyn kunnossa ja saan olympiapaikan.

Rajanveto kaupungille vaikeaa

Jyväskylän kaupunki haluaa poikkeuspäätöksellään turvata ammattiurheilijoille uran jatkumisen. Rajan vetäminen erikoisluvan saavien urheilijoiden välillä ei ollut helppoa. Kaupunki teki ratkaisun yhdessä Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa.

– Päädyttiin siihen, että Olympiakomitean ykköskategorian tukemat huippu-urheilijat saavat valmentajiensa kanssa harjoitteluluvan. Osa urheilijoista on jo päättänyt harjoittelukauden, joten lupa koskee käytännössä alle kymmentä urheilijaa, sanoo Jyväskylän kaupungin liikuntapäällikkö Anna-Leena Sahindal.

Luvan sisäharjoitteluun sai kuusi yleisurheilijaa ja kolmea uimaria. Mukana ovat Nezirin ja Liukkosen lisäksi muun muassa pika-aituri Elmo Lakka, yleisurheilija Jessica Kähärä ja uimari Mimosa Jallow.

Koronavirus on muuttanut urheilijoiden harjoittelu- ja kilpailutilannetta, mutta muuten arkeen ei ole tullut suuria muutoksia. Urheilijat kulkevat vain hallin ja kodin väliä muutenkin. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Urheilijat pääsevät Hipposhalliin tekemään treenejä tiettyinä kellonaikoina. Samalla tarkkaillaan, ettei kymmenen hengen määrä ylity. Urheilijat saavat käyttää myös Monitoimitalon punttisalia.

Liukkonen, Junnila ja Neziri toivovat, ettei poikkeuksellinen harjoittelutilanne veny kovin pitkäksi. Kaikki kotimaiset kisat ja leirit on peruttu toukokuun loppuun saakka. Ulkomailla ei kilpailla maalis- ja huhtikuussa. Kaikki toivovat, että arvokisat pidettäisiin normaalisti.

– Onhan tämä haastavaa aikaa, kun urheilija elää niin suunnitelmallista elämää normaalisti. Nyt ei tiedä, että järjestetäänkö Tokion olympialaiset 2020 vai 2021, sanoo Neziri.

Suosittelemme sinulle