Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Presidentti Niinistö vaatii koronarajoituksia uhmaavia ottamaan järjen käteen: "Tällainen urheus päättyy viimeistään sairausvuoteella"

Presidentti Niinistö vetosi Ylen erikoishaastattelussa jokaisen vastuuseen koronaviruksen torjumisessa.

Sauli Niinistö
Presidentti Niinistön mukaan nyt on tärkeää, että jokainen toimii annettujen ohjeiden mukaisesti. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Ylelle antamassaan erikoishaastattelussaan voimakkaasti sitä, että jokaisella kansalaisella on nyt vastuu koronaviruksen torjumisesta.

Tähän vastuuseen kuuluu sääntöjen ja suositusten noudattaminen.

Presidentti Niinistön haastattelu koronatilanteesta

– Voimme tehdä kovia päätöksiä, mutta päätökset eivät tartuntatautia pysäytä. Me vastaamme jokainen siitä osaltamme, Niinistö sanoi.

– Nyt toimeenpano on jokaisen meistä itsemme tehtävä, omalta kohdaltamme ja suhteessa toisiin ihmisiin.

Valtionjohto on suosittanut välttämään kaikkia sosiaalisia kontakteja. Erityisen voimakkaasti ohjeistus koskee yli 70-vuotiaita, joita velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Niinistön mukaan häntä kiusaa kahtiajako nuoriin ja vanhoihin ja käsitys siitä, että yli 70-vuotiaita oltaisiin sulkemassa suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

– Siitä ei ole kysymys. Näillä päätöksillä suojataan, ei suljeta.

Niinistön silmään on pistänyt "erinomaisen urheuden" esiintyminen, jossa tauti kuitataan toteamalla, että se otetaan vastaan, jos on tullakseen.

– Tällainen urheus päättyy viimeistään sitten sairausvuoteella. Voi tulla mieleen, olisiko sittenkin pitänyt olla vähän varovaisempi. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että läheiset ovat siinä viereisellä pedillä, eli järki täytyy ottaa käteen.

Niinistö: Oikeusministeri Henriksson otti valmiuslain ensimmäisenä esiin

Haastattelussa presidentti Niinistö otti kantaa myös julkisuudessa vellovaan keskusteluun, jossa on spekuloitu hallituksen ja presidentin roolia poikkeusolojen julistamisessa ja valmiuslain käyttöönottamisessa.

Niinistön mukaan asia nousi esille ensimmäisen kerran, kun oikeusministeri Anna Maja-Henriksson (r.) viittasi viime viikolla valmiuslain esitöihin.

– Ymmärsin torstai-iltana, että olemme poikkeusoloissa. Poikkeusolot todetaan hallituksen ja presidentin yhteistoiminnassa. Perjantaina aamupäivällä ilmoitin hallitukselle käsitykseni olevan, että olemme poikkeusoloissa.

Niinistö huomauttaa, että poikkeusolojen toteaminen ei kuitenkaan itsessään johda siihen, että poikkeuksellisia toimivalmiuksia otettaisiin käyttöön. Tätä puolta hallitus selvitti seuranneen viikonlopun aikana, mikä tapahtui Niinistön mukaan yllättävän nopeasti.

– Hallitus keräsi yllättävän nopeasti kokonaistilanteen myös uusien toimivaltuuksien kohdalta, mikä on hyvin monimutkainen asia, ja sai sen ulos maanantaina.

Niinistön mukaan päätöksenteon vatvomisen sijaan tärkeämpää on se, miten päätökset pannaan täytäntöön.

Presidentinlinnassa presidentti Niinistöä haastatteli Ylen vastaava tuottaja Petri Kejonen.

Voit kuunnella haastattelun Yle Areenan kautta artikkelin alusta löytyvästä linkistä.

Lisää aiheesta:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Voiko hengityssuojaimen desinfioida uunissa? Uskallanko ilmoittautua jumpparyhmään syksyksi? Tässä vastaukset yli 130 koronakysymykseen

Suosittelemme