Hyppää sisältöön

Suomalainen Joonas joutuu pelaamaan jääkiekkoa maassa, jossa koronavirus on vitsi jopa presidentille: "Hän oli kommentoinut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä"

Jääkiekkosarjat on keskeytetty ympäri maailmaa, mutta Valko-Venäjällä pelataan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Joonas Hurri
Joonas Hurri on pelannut Liigassa Lahden Pelicansia 178 ottelun verran. Kuva: AOP
Simo Arkko

Urheilutapahtumien ja -sarjojen keskeyttäminen on ollut viime aikoina normaalia ja jopa Venäjällä on laitettu sarjoja tauolle.

Maailmassa on vielä ainakin yksi maa, jossa moni elää kuin mitään ei olisi tapahtunut. Maassa pelataan jopa jääkiekkoa.

Valko-Venäjän pääsarjassa pelaava Joonas Hurri vastaa Yle Urheilulle puhelimitse eräästä valkovenäläisestä hotellista.

Huomenna pitäisi pelata viides välieräottelu Salihorskilaista Shaktoyr Soligorskia vastaan. Ottelusarja on tilanteessa 2–2 ja finaaliin pääsee neljällä voitolla.

Hurri myöntää, että tilanne on erikoinen, vaikka hän on toisaalta odottanut pudotuspelejä koko kauden. Hänen joukkueensa Neman Grodno lähti pudotuspeleihin runkosarjan kakkostilalta, joten Hurri kamppailee joukkuekavereineen mestaruudesta.

– Onhan tämä todella erikoinen tilanne. Meillä on tavoitteena voittaa mestaruus, joten mielellään näitä pelejä pelaa, mutta omat ajatukset ovat olleet ristiriidassa sen kanssa, Hurri sanoo.

– Olen yrittänyt unohtaa pelipäivien ajaksi kaiken muun, mitä tällä hetkellä tapahtuu.

Hurrin mukaan maailmanlaajuinen koronavirustilanne ei ole näkynyt Valko-Venäjällä juuri lainkaan katukuvassa. Valko-Venäjällä on vahvistettu virallisesti runsaat kolmekymmentä koronavirustapausta.

– Ihan muutamat ihmiset ovat huomioineet tilanteen käsidesillä. Omassa joukkueessa siihen on kiinnitetty huomiota enemmän, mutta yllättävän vähän koronavirustilanne on näkynyt katukuvassa verrattuna siihen, mitä olen lukenut Euroopasta ja Suomesta.

– llmeisesti presidenttikin oli jossain kommentoinut ja naureskellut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä tai parantua siitä, Hurri ihmettelee.

Hurria mietityttää, että vaikka koronavirus on varsinkin ikäihmisille vaarallinen, Valko-Venäjällä ei oteta koronavirusta vakavasti, vaan naureskellaan tilanteelle.

Hurri ei ole jäänyt tilanteessa sanattomaksi. Hän otti esimerkiksi jo muutama päivä sitten asiaan kantaa pitkässä Instagram-päivityksessä, jossa hän luonnehti tilannetta Valko-Venäjällä seuraavasti:

– Jos joku koittaa välttää sairastumista edes hiukan enemmän, niin osa naureskelee asialle ja kättelee päälle entistä tehokkaammin.

Onko joku tullut sanomaan, että pitäisi olla tässä tilanteessa hiljaa?

– Ei oikeastaan, vaikka tiedän kyllä, että hallinto on täällä aivan erilainen kuin Suomessa. Yksi paikallinen pelaaja tuossa sanoi, että se oli hyvä päivitys ja puhuin asiaa.

Ei tietoa kotiinpaluusta

Suomalaispuolustaja ei ole kuitenkaan jäänyt ajatuksiensa kanssa yksin, sillä Neman Grodnossa on kolme muuta suomalaispelaajaa. Hurrin mukaan hän onkin keskustellut yhdessä Timo Hiltusen, Valtteri Hietasen ja Sami Jekusen kanssa erityisesti naisystäviensä tilanteesta.

– Meitä koskettaa varsinkin se, että Suomessa paremmat puoliskot saattavat olla työttömiä ja he mielellään tulisivat katsomaan pudotuspelejä tänne. Se muuttui ihan täysin, kun lentoja on peruttu ympäri Eurooppaa.

Hurri on kuullut, että Valko-Venäjällä olisi peruutettu joitakin nuorten koripallosarjoja -ja turnauksia. Myös Valko-Venäjän pääsarjan edustajat ovat ainakin keskustelleet koronaviruksesta, vaikka päätöstä sarjan keskeyttämisestä ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Lahden Pelicansin kasvatti on seurannut uutisia rajojen sulkemisesta huolestuneena. Hän onkin pohtinut sitä, mitä tapahtuu kauden jälkeen ja pääseekö hän ylipäätään kotiin normaaliin tapaan?

Näihin saadaan vastaus myöhemmin, sillä ainakin toistaiseksi on pelattava jääkiekkoa.

Lue myös:

Leijonien MM-kultajahdin peruuntuminen tuntui Jukka Jalosesta aluksi epärealistiselta – hetki NHL-kiertueella avasi lopullisesti silmät: “Nyt ollaan aika tiukassa paikassa”

Jääkiekon MM-kisat perutaan, koko jääkiekkomaailma jäissä – katso Yle Urheilun erikoislähetys

Kolmas SM-liigaseura tiedotti yt-neuvotteluista – tällä kertaa vuorossa JYP

Marko Anttila pakeni koronavirusta Lappiin – kertoo, miten kaikki oli Jokerit-leirissä toisin vielä viime viikolla

SKA:n suomalaisvalmentaja toteaa KHL:n toimintatavoista: "Täällä ei mielipiteitä paljon kysellä"

Osa suomalaisista NHL-pelaajista lentämässä kotiin yksityiskoneilla: "Se on viimeinen vaihtoehto"

Suosittelemme sinulle