Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katso lista kaikista työntekijöille ja yrityksille luvatuista aputoimista – hallitus lupaa huiman paketin Suomen talouden pelastamiseksi koronalta

Hallituksen esittelemä 15 miljardin euron pelastuspaketti on jättimäinen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, opetusministeri Li Andersson ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, opetusministeri Li Andersson ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus esitteli aamupäivällä jättimäisen 15 miljardin euron tukipaketin, jolla on tarkoitus estää yrityksiä ajautumasta konkurssiin ja ihmisiä massatyöttömyyteen koronavirustilanteen aiheuttaman ahdingon vuoksi. Paketti on mittaluokaltaan Ruotsin vastaavan luokkaa asukaslukuun suhteutettuna.

Yritysten rahoitusta turvataan useilla miljardiluokan toimilla. Lisäksi otetaan käyttöön uusia suoria tukia. Näiden tarkoituksena on turvata yritysten maksuvalmius kriisin yli ja estää konkursseja. Toimet ovat käytössä kaikilla toimialoilla.

Nyt esitetyssä paketissa on korotusta maanantaina esiteltyyn viiden miljardin euron pakettiin 10 miljardia euroa. Vuoden 2009 finanssikriisissä Suomea elvytettiin seitsemän miljardin euron paketilla.

Kaikki nyt esitetyt toimet ovat voimassa kolme kuukautta ja tulevat voimaan mahdollisimman nopeasti. Osa jo tänään. Toimet pohjautuvat pitkälti työmarkkinajärjestöjen tällä viikolla tekemiin ehdotuksiin.

Tänään annetun lisäbudjetin koko on noin 400 miljoonaa. Lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Näiden lisäksi Suomen Pankki on päättänyt kaksinkertaistaa yritystodistusten osto-ohjelman volyymin. Pankki laajentaa alun perin 500 miljoonan euron maksimiostot miljardiin euroon. Valtion Eläkerahasto lisää yritystodistusten määrää enintään miljardiin euroon.

Tällaiset ovat hallituksen lupaamat toimet:

1. Työeläkemaksua alennetaan 2,6 prosenttiyksikköä. Se toteutetaan mahdollisimman nopeasti ja on voimassa 2020 loppuun. Se keventää yritysten maksulaskua 910 miljoonaa euroa. Työeläkeyhtiöt voivat pidentää työeläkemaksujen ja yrittäjän eläkevakuutusmaksujen maksuaikaa kolmeen kuukauteen. Eläkeyhtiöt pidättäytyvät asiakashyvitysten maksamisesta siltä ajalta, kun alennetaan työnantajien eläkemaksuja.

2. Valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran takausvaltuuksia nostetaan 10 miljardia euroa yhteensä 12 miljardiin euroon. Valtuuden korotus mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille. Finnveran takaukset pankkien myöntämille yritysluotoille nousevat enimmillään 80 prosenttiin luoton määrästä. Finnvera rekrytoi vuokratyövoimaa hakemusruuhkan purkamiseksi.

3. Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonaa euroa käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin. Yritysten kehittämishankkeiden tukemiseen ehdotetaan 50 miljoonan euron lisäystä.

4. Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Työttömyysturvan piiriin pääsee heti. Työssäoloehtoa lyhennetään ja työttömyysturvan omavastuuaika poistuu. Toimista koituu reilun 100 miljoonan euron kustannukset valtiolle.

5. Lomautuspäätökset nopeutuvat. Ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

6. Yrittäjien ja freelancereiden työttömyysturva varmistetaan. Työttömyysturvan saaminen ei edellytä yrityksen lopettamista.

7. Hallitus lupaa tukea lentoyhtiö Finnairia 600 miljoonan euron takauksilla.

8. Tartuntatautien valvontaan ehdotetaan 26 miljoonan euron lisäystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintamenoihin ehdotetaan yhteensä 12,8 miljoonan euron lisämäärärahaa koronaviruksesta aiheutuviin menoihin.

9. Poliisille ehdotetaan 5,6 miljoonan euron lisäystä koronavirusepidemiatilanteesta aiheutuviin lisämenoihin.

10. Poikkeusoloihin liittyviin ennalta määrältään yksilöimättömiin menoihin ehdotetaan 200 miljoonaa euroa.

Toimet yritysten ja työpaikkojen turvaamiseksi
Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Lue lisää:

Tässä ovat hallituksen tukitoimet koronaviruksen runteleman taloustilanteen pelastamiseksi: Tukea matkailulle ja joustoja verotilityksiin

Miten iso tukipaketti tarvitaan yritysten pelastamiseksi? Asiantuntija: "Perinteinen kamreeriajattelu pitää nyt unohtaa"

Ruotsin hallitus ohjaa 28 miljardia euroa koronakriisiin – tarkoituksena on tukea yrityksiä ja taata työntekijöille palkka

Suosittelemme sinulle