Suomessa on keskusteltu paljon siitä, miksi koronatestit rajoitetaan koskemaan vain tiettyä ihmisjoukkoa.
Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo Ylelle, ettei kaikkia ole järkeä testata, sillä lieväoireiset sairastaisivat joka tapauksessa kotona ja ihmiskontaktia vältellen.
Syrjäsen mukaan kyse on myös rahasta ja kapasiteetista. Hän ei usko, että Suomi saisi valtavasti lisää testejä ulkomailta. Testejä pitäisi tehdä valtava määrä, jos kaikki flunssaa sairastavat testataan.
– Jos epidemia kestää puoli vuotta, ja jokainen ihminen sairastaa sinä aikana ainakin yhden hengitystieinfektion, pitäisi tehdä viisi miljoonaa koronatestiä.
Tämä maksaa ja sitoisi henkilökuntaa.
– Viiden miljoonan testin tekeminen tälle kansalle on ihan kohtuuton ponnistus, ja väitän, etteivät rahat ole silloin järkevässä käytössä.
Testin hinta lähentelee Syrjäsen arvion mukaan 200 euroa, koska tarvitaan henkilökuntaa. Viiteen miljoonaan testiin menisi silloin miljardi euroa.
– Jos jostain saadaan miljardi euroa, fine (hienoa), voidaan ottaa. Testaukseen tarvittaisiin valtava henkilökuntamäärä. Nyt jäitä hattuun! Syrjänen pohtii.
TAYSissa eri ohjeet kuin HUSissa
Eri asia on, kuinka paljon terveydenhoitohenkilökuntaa pitäisi testata.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS:n) hoitajat kertoivat Ylelle vaikeuksista päästä koronatesteihin, vaikka valtionjohto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat painottaneet terveydenhuoltohenkilökunnan testaamista matalalla kynnyksellä.
HUS:n kriteerit testeistä ovat olleet, että oireiden lisäksi hoitohenkilökunnalla pitää olla kontakti todettuun tartuntatapaukseen tai ulkomaanmatka kahden viikon sisällä.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohje on, että jokainen potilaiden kanssa työskentelevä terveydenhuoltoalan ammattilainen testataan koronatartunnan varalta, jos hänelle nousee äkillisesti kuume, tulee yskää tai muita koronatartuntaan viittaavia oireita.
Pelkkä nuha ei kuulu oireisiin.
Hoitohenkilökunta pääsee testiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella Syrjäsen mukaan muutaman päivän sisällä. Jonot eivät ole samanlaiset kuin HUS:in alueella.
Hätää ei ole Syrjäsen mukaan testauksen kanssa, koska työntekijä on sairaslomalla kotona.
Kapasiteettia lisätään koko ajan. Muista pirkanmaalaisista testataan riskiryhmiin kuuluvat.
Pirkanmaalla ei ole ainakaan vielä käytössä pikatestiä.
Lue lisää:
Kapasiteettipula hidastaa koronavirustestien tuloksia – Mikkelissä analyysilaite käyttöön piakkoin