Hyppää sisältöön

Hallitus muutti linjaustaan: Kaikki halukkaat 1.–3.-luokkien oppilaat pääsevät taas kouluun lähiopetukseen

Hallitus poisti ehdon kriittisillä aloilla työskentelevistä vanhemmista lähiopetuksen rajoituksena.

Luokka
Hallitus suosittaa edelleen etäopetusta kaikille koululaisille. Halutessaan 1.-3.-luokkien oppilaat saavat mennä omaan kouluunsa lähiopetukseen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Ari Hakahuhta

Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Yhteiskunnan kannalta tärkeiksi ammateiksi listattiin esimerkiksi hoitajat, lääkärit ja poliisit, mutta myös siivoojat, ruokakauppojen myyjät sekä elintarviketeollisuuden ja ruokakuljetusten ammatit.

Kouluun ei ole pakko mennä, etäopiskelu suositus nuorimmillekin

Hallituksen uuden linjauksen mukaan kouluun ei edelleenkään ole pakko mennä. Hallitus suosittelee kaikille ja myös 1.–3.-luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista.

Etäopetus on edelleen opetus- ja kulttuuriministeriön vahva suositus pienimmillekin koululaisille, jos etäopetus vain on perheille mahdollista.

Opetusministeri Li Andersson kirjoittaa Twitterissä, että sosiaalisten kontaktien vähentäminen on ikäihmisten turvallisuuden kannalta tärkeintä.

– Siksi etäopetus on nyt poikkeusoloissa paras vaihtoehto. Myös uuden linjauksen myötä peruskoulun 1.-3. lk. oppilaat kannattaa viedä lähiopetukseen vain, jos opiskelu kotona ei ole mahdollista, Andersson tviittaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee luopumista rajoituksesta sillä, että kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja kunnissa.

Edelleen peruskoulun neljäsluokkalaisten ja sitä ylemmillä luokilla olevien oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Rajoituksen tarkoitus on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä.

"Vanhemmat siirtäneet laajasti lapsensa etäopetukseen"

Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Lähiopetusta järjestetään myös esiopetuksen oppilaille.

Hallitus muutti koulukäytäntöjä koskevaa asetustaan perjantaina. Koulukäytäntöjen muutos tulee voimaan maanantaina 23. maaliskuuta.

Hallitus arvioi uudessa asetuksessaan, ettei kriittisiä aloja koskevan edellytyksen poistamisella ole suurta vaikutusta oppilaiden määrään lähiopetuksessa.

– Vanhemmat ovat toimineet valtioneuvoston linjausten mukaisesti ja siirtäneet erittäin laajasti lapsensa kotihoitoon ja etäopetuksen piiriin, valtioneuvosto arvioi.

Esimerkiksi Helsingin Hiidenkiven peruskoulussa oli keskiviikkona lähiopetuksessa 24 oppilasta. Koko koulussa 1.-9.-luokilla on yhteensä 880 oppilasta. Tilanteesta keskiviikkona kertoi koulun rehtori Janika Salo Ylen erikoislähetyksessä.

Rajoitus peruskoulun kolmen ensimmäisen luokan oppilaiden lähiopetuksesta ehti olla voimassa kolmen päivän ajan, tämän viikon keskiviikosta perjantaihin.

Perustuslakivaliokunta miettii vielä kouluruokailua

Eduskunnan perustuslakivaliokunta miettii vielä suhtautumistaan kouluruokailuun. Siis onko kouluruokailu perusoikeus maksuttomassa opetuksessa ja pitääkö kouluruokailu tarjota myös poikkeusoloissa.

Eduskunta jälkitarkastaa hallituksen valmiuslakien perusteella antamat sovellusasetukset. Yksi niistä koskee rajoituksia kunnan velvollisuuksiin järjestää varhaiskasvatusta ja koulutusta kaikilla asteilla. Tässä yhteydessä eduskunnan sivistysvaliokunta nosti esiin kouluruokailun tärkeyden.

Sivistysvaliokunta arvioi, että kouluruokailun pois jättäminen voi syventää lapsiperheiden köyhyyttä. Valiokunta perusteli, että kouluruoka on tärkeä osa lapsen ravinnon saantia ja tärkeä joidenkin perheiden toimeentulon kannalta.

Opetusministeri: kuntien ei tarvitse tarjota kouluruokaa etäoppilaille

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille.

Andersson kuitenkin myös totesi, että jos koulut järjestävät etäopetuksen oppilaille kouluruokailua, niiden pitää huolehtia, ettei synny suurten ihmisjoukkojen kokoontumisia.

Etäopiskelulla yritetään juuri rajoittaa suurten ihmismäärien kokoontumista samoissa tiloissa, jotta koronavirus ei leviäisi.

– Kannustamme kuntia vahvaan harkintaa siitä syystä, että näiden kaikkien rajoittamistoimenpiteiden päämäärä on tulevien viikkojen aikana vähentää lähikontakteja myöskin pienten lasten osalta. Mikäli kunnat jatkossa järjestävät kouluruokailua kaikille, kasvaa riski myöskin sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena Andersson sanoi.

Li Andersson piti itse suositeltavana, että kouluruokailu järjestetään etäopetuksessa olevien lasten tarpeen mukaan, mikäli kunta haluaa kouluruokailua järjestää.

Tämä asetus on voimassa, mutta eduskunnan jälkitarkastus asetuksesta on vielä kesken. Jälkitarkastus valmistunee ensi viikolla.

Päiväkodit avoinna kaikille lapsille, joille hoitopaikka on myönnetty

Koulujen rajaukset eivät koske päivähoitoa. Varhaiskasvatus on edelleen kaikkien hoitopaikan saaneiden lasten käytössä.

Käytännöllä hallitus haluaa varmistaa, että päivähoitoa saavat kaikki lapset, joiden vanhemmat eivät pysty muulla tavoin järjestämään hoitoa. Vanhemmat itse päättävät hoidon tarpeesta.

Opetusministeri Li Andersson toivoi kuluneella viikolla, että kunnat ottavat päivähoitomaksuissaan huomioon sen, jos lapsi ei ole poikkeusoloissa ollenkaan käyttänyt päivähoitoa. Käytännössä kysymys olisi siis päivähoitomaksun alentamisesta tällaisissa tapauksissa.

Kuntien tarjoama päivähoito varmistaa myös sen, että yhteiskunnan toiminnot pystytään poikkeusoloissakin pitämään yllä, kaupoista sairaaloihin sekä poliisiin ja palokuntiin.

Juttua täydennetty perjantaina 20.3.2020 kello 16.50. Lisätty opetusministerin tviitin sisältö.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 22.00:een asti.

LUE LISÄÄ:

Perustuslakivaliokunta näytti pääosin vihreää valoa valmiuslain soveltamisasetuksille – opetus- ja varhaiskasvatusasioihin palataan vielä ensi viikolla

Kuka saa viedä lapsen kouluun, entä päiväkotiin? Katso lista kriittisten alojen ammateista

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: 1–3-luokkalaiset pääsevät lähiopetukseen, hallitus kertoi jättimäisestä tukipaketista, Espanja sulkee kaikki hotellit

Suosittelemme sinulle