Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Marin: Hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen

Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa.

Mikko Leppänen,
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee alueella.

Marinin mukaan Uudenmaan eristäminen ei ole tällä hetkellä ajankohtainen asia, mutta tilannetta seurataan päivittäin. Liikkumista voitaisiin esimerkiksi rajoittaa toisesta maakunnasta toiseen.

– Jos tilanne menisi niin pahaksi Uudellamaalla, että näihin rajoittamistoimenpiteisiin pitäisi ryhtyä, niin hallitus antaisi tästä käyttöönottoasetuksen ja veisi sen eduskuntaan päätettäväksi, Marin sanoi.

Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa. Tarvittaessa liikkumista voitaisiin rajoittaa valmiuslain pykälän 118 perusteella.

Marinin hallitus on joutunut miettimään myös ulkonaliikkumiskiellon tiukentamista. Tälllä hetkellä rajoitukset koskevat vanhusten liikkumista ja suurempia kuin 10 ihmisen julkisia kokoontumisia.

– Olemme antaneet suositukset siitä, että nyt pitää välttää kaikenlaisiin porukoihin ja lähikontakteihin hakeutumista. Seuraamme, noudatetaanko nykyisiä kieltoja. Jos ei, joudumme lähtemään kovempiin toimenpiteisiin ja harkitsemme myös ulkonaliikkumiskieltoon tiukennuksia.

Osa tartunnoista on jo lähtöisin Suomesta

Pääministeri Marin sanoo, että hallitus on varautunut siihen, että sairastuneiden määrä lisääntyy.

Suomi varautuu 1 000–3 200 kuolemaan. Sairaalahoitoa tarvitsevat todennäköisesti myös tuhannet ihmiset.

Tämän vuoksi hallitus päätti ottaa valmiuslain käyttöön. Huolimatta siitä, että meillä tartuntoja on ollut esimerkiksi muita Pohjoismaita vähemmän.

– Nyt oli oikea aika ottaa järeämmät keinot käyttöön. Käsitykseni on se, että Suomen tautiketjut ovat vielä osin tunnistettavissa. Mutta Uudellamaalla tartuntaketjuja on jo kotoperäisesti. Eli osa tartunnoista on peräisin Suomesta.

Sanna Marin
Sanna Marin vieraili TV1:n Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pääministerin mukaan tämä tietää siirtymistä tautitartunnoissa seuraavaan vaiheeseen. Rajoittamistoimia tarvitaan enemmän.

Suomessa pyritään tautihuipun loiventamiseen, jotta terveydenhuollon kantokyky pystytään turvaamaan.

– Haluamme, että jokaikinen ihminen saa hoitoa ja pystymme suojaamaan ikääntyneitä ja perussairaita.

– Jokaisen meistä täytyy toimia vastuullisesti. Tämä on meidän kaikkien vastuulla.

Kauppakeskusten sulkeminen ei ainakaan vielä suunnitelmissa

Sanna Marin kertoi, että hallitukselta on tulossa vielä uusia talouspäätöksiä 15 miljardin euron yrittäjien tukien lisäksi. On turvattava yritysten selviytyminen ja suomalaisten työpaikat, Marin sanoo.

– On selvää, että nykyinen ei vielä riitä. Valmistelemme vielä lisää toimia lisätalousarvioon. Yritykset eivät voi jäädä odottamaan viikkojen päähän valmisteltavaa kokonaispakettia.

Kauppakeskuksia ei näillä näkymin aiota sulkea, mutta tilannetta seurataan tarkkaan.

– Olemme antaneet vahvan suosituksen siitä, että sellaiset paikat, joissa kokoontuu paljon ihmisiä, laittaisivat vapaaehtoisesti ovensa kiinni. Ravintoloista voi esimerkiksi hakea ruokaa kotiin. Mutta jos joudumme sulkemaan kokoontumispaikkoja, meillä on oltava vakaa tietopohja siitä, mitä tällaisesta päätöksestä seuraa yrittäjille.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Taistelu tuntematonta vastaan – Näin hallitus sulki Suomen seitsemässä päivässä

Pääministeri Marin Ylelle koronavirustilanteeseen varautumisesta: ”Hallitus on johtanut tätä alusta alkaen”

Suosittelemme sinulle