Hyppää sisältöön

Jenna Laukkanen pääsee yhä uimahalliin, mutta olympiavuoden kilpailukalenterin tyhjeneminen huolestuttaa: "Mistä minä nyt sen motivaation kaivan?"

Vielä ilman Tokion olympialaisten A-rajaa oleva Jenna Laukkanen on pystynyt harjoittelemaan normaalisti, mutta koronaviruspandemian vaikutukset ovat myllertäneet mielessä.

Kaksinkertainen Euroopan mestari Jenna Laukkanen on kantanut huolta olympianäyttöpaikkojen peruuntumisesta. Kuva: AOP

Julkisten tilojen sulkeminen koronaviruspandemian takia on vaikeuttanut urheilijoiden arkea viime päivinä, sillä esimerkiksi monet uimarit eivät ole päässeet tekemään lajiharjoittelua.

Muutamille Suomen olympiatoivoille on kuitenkin annettu erityislupia harjoitella tyhjilleen jääneissä kunnallisissa liikuntatiloissa. Yksi heistä on sotkamolainen huippu-uimari Jenna Laukkanen, joka on päässyt Vuokatin uimahalliin harjoittelemaan myös poikkeuksellisina aikoina.

Aluksi uimahallien sulkeminen herätti 25-vuotiaassa epätietoisuutta. Muutaman puhelun jälkeen selvisi, että Sotkamon kunta ja Vuokatin urheiluopisto pystyvät mahdollistamaan Laukkaselle hyvät harjoitusolosuhteet.

– Onneksi minulla on täällä sen verran kotikenttäetu, että kun olen paikallinen ja täällä halutaan tukea paikallisia, niin olen sen ansiosta päässyt menemään altaaseen edelleen. Olen tosi kiitollinen siitä, Laukkanen kertoo Yle Kajaanille kotihallinsa edustalla.

Jenna Laukkanen on päässyt harjoittelemaan altaassa ja ladulla myös poikkeuksellisina aikoina. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Lajiharjoittelun lisäksi Laukkanen on pitänyt kuntoaan yllä hiihtämällä, mihin Kainuussa on vielä mainiot puitteet.

– Ollaan käyty kerran päivässä altaassa ja toinen treeni sitten tehty ladulla. Se nyt on muutenkin minulle arkipäivää, että treenataan muutakin kuin uintia. Ei se sinänsä ole ihmeellisempiä muutoksia tähän tuonut, Laukkanen sanoo.

Näyttöpaikat olympialaisiin vähissä

Kaikki Suomen uimaliiton alaiset kilpailut kotimaassa on tältä keväältä peruttu. Perjantaina Euroopan uimaliitto ilmoitti, että EM-uinnit siirretään kilpailtavaksi vasta elokuussa Tokion kesäolympialaisten jälkeen.

Laukkanen myöntää, että olympianäyttöpaikkojen peruuntuminen on horjuttanut henkistä kanttia ja nostanut stressitasoja. Kaksinkertaisella olympiaedustajalla ei vielä ole A-rajaa tehtynä heinäkuun lopussa alkaviin olympialaisiin.

– Viimeisen viikon aikana olen käynyt pääni sisällä keskustelua, että miten annan tämän vaikuttaa itseeni. Motivaatio on ollut pikkuisen hakusessa, ja olen miettinyt, että mistä minä nyt sen motivaation kaivan, kun ei ole kisoja hetkeen, Laukkanen myöntää.

Henkisestä valmennuksesta on ollut Laukkaselle hyötyä siinä, ettei hän anna joka tuutista puskevien ikävien uutisten alkaa vaivata mieltä liikaa.

Laukkanen on saanut keskusteluapua myös valmentajiltaan. Aluksi kisojen peruuntuminen aiheutti turhautuneisuutta, mutta palaverin jälkeen tilanne ei enää näyttänytkään vain jättimäiseltä myrskypilveltä.

– Pystytään taas rauhoittamaan tahtia eikä tarvitse mitään paniikkinappulaa painaa, että nyt olisi pakko saada se raja. Enemmänkin nyt voi antaa kunnon nousta rauhassa. Sitten, kun pääsen kisa-altaaseen, pääsen kunnolla ulosmittaamaan sen mitä on otettavissa.

Jenna Laukkanen valmistautuu uransa kolmansiin olympialaisiin kotimaisemissaan Vuokatissa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Vuonna 2015 kaksi lyhyen radan EM-kultaa rintauinnissa voittanut Laukkanen on pääsemässä takaisin ennätyskuntoon parin vaikeamman vuoden jälkeen. Laukkanen esitti mielimatkoillaan uransa parasta vauhtia Rion olympialaisissa 2016, jossa hän ui 100 ja 200 metrin rintauinnin Suomen ennätykset uuteen uskoon.

Odotukset myös tähän olympiavuoteen ovat korkealla. Koronaviruspandemia on kuitenkin herättänyt maailmanlaajuista epätietoisuutta siitä, voidaanko Tokion olympialaisia järjestää heinä-elokuussa.

Muun muassa Yhdysvaltain ja Ranskan uimaliitot ovat vaatineet olympiakisojen siirtämistä koronaviruksen vuoksi.

– En usko, että olympialaisia perutaan, mutta siirtäminen olisi ehkä toisaalta järkevin ratkaisu. Tämän hetken tietojen mukaan ne kuitenkin ovat kesällä, ja niin pitää itsekin pyrkiä ajattelemaan, että kesällä kisataan, Laukkanen sanoo.

Lue myös:

Yhdysvaltojen uintiliitto vaatii olympialaisten lykkäämistä – myös Ranska liittynyt rintamaan

Suomalaisuimarien tärkeä näytönpaikka olympialaisiin jää pois – koronaviruspandemia siirtää EM-kisat

Pieni joukko huippu-urheilijoita sai poikkeusluvan sisäharjoitteluun – Ari-Pekka Liukkonen: "Jos ammattiurheilija ei pääse treenaamaan, on se uran loppu"

Suomalaisuimareiden hankalaan tilanteeseen helpotusta – Kansainvälinen uimaliitto lupasi joustoa Tokio-näyttöihin

Suosittelemme sinulle