Hyppää sisältöön

Tietoja koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: Joulurauha julistetaan jälleen ilman yleisöä Turussa

Tästä artikkelista löydät tuoreet maakunnan koronauutiset.

Potilas makaa sairaalasängyssä TYKSin teho-osastolla.
Koronapotilasta hoidetaan TYKSin teho-osastolla syksyllä 2021. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle
Paula Collin
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

Alueelliset suositukset ja rajoitukset:

17.12. klo 15.23 Turku kannustaa kaupunkilaisia koronan kotitesteihin joulun aikaan

Turun koronatilanne jatkuu vakavana.

Tartunnoissa kuitenkin pahin nousu on jo taittunut. Turun kaupungin mukaan erityisesti lasten tartuntojen määrä on tasaantunut. Kouluissa on tehostettu hygieniaa ja maskin käyttöä viime viikkoina.

Turun omikronvarianttitartunnat ovat pääosin ulkomailta tulleita.

Turku kehottaa joulunaikana kaupunkilaisia käyttämään erityisesti koronan kotitestejä, jos aikoo käydä joulutapahtumissa tai iäkkäiden sukulaisten luona.

17.12. klo 15.14 Turku julistaa joulurauhan taas ilman yleisöä

Turku julistaa joulurauhan jälleen ilman yleisöä.

Perinteistä julistusta ei voi seurata paikan päällä Vanhalla Suurtorilla.

Koronatilanne on Suomessa heikentynyt nopeasti. Myös Turussa koronatilanne on vakava ja omikronvariantin pelätään leviävän maakunnassa.

17.12. klo 10.42 Turun koululaisten lomia ei aikaisteta koronatilanteen takia

Turun kouluissa joululomia ei olla aikaistamassa. Koululaisten joululomien aikaistaminen tai lomien jatkaminen viikolla on ollut esillä viime päivinä koronan takia.

Turussa koulua on vielä ensi viikolla jäljellä kolme päivää, ja kouluun palataan 10. tammikuuta.

Turun kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen myöntää, että asiasta on kuitenkin keskusteltu, mutta pääkaupunkiseudulla tilanne on hänen mielestään akuutimpi kuin muualla Suomessa.

Koronaviruksen omikronvariantin leviämistä tarkkaillaan Turussakin, ja mahdollisesta koulun lomien jatkamisesta tehdään päätöksiä vuodenvaihteessa.

16.12. klo 15.46 Omikronmuunnosten osuus tautitapauksista kasvanut nopeasti

Koronaviruksen omikronvariantin osuus tautitapauksista on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan alkuviikon aikana omikronvariantteja on todettu 5,3 prosenttia positiivisista koronalöydöksistä. Viime viikolla niiden osuus oli 0,5 prosenttia.

Varsinais-Suomessa on todettu toistaiseksi 12 koronaviruksen omikronvarianttia. Määrä on kasvanut alkuviikosta kahdella. Tällä viikolla on tullut lisäksi 20 omikrontapausepäilyjä, jotka ovat vielä tutkittavana.

16.12. klo 12.51 Laitilassa omikronmuunnos leviää vauhdilla

Koronatilanne Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Laitilassa on heikentynyt erittäin nopeasti. Kaupungissa on todettu tällä viikolla useampia omikronmuunnoksen aiheuttamia tautitapauksia.

Viime kuukausina koronatapauksia on todettu Laitilassa 5–10 tapausta kahden viikon seurantajaksolla. Nyt tämän viikon tiistain ja keskiviikon aikana tapauksia on todettu jo kymmenen kappaletta.

– Tässä yhteydessä on todettu omikronmuunnosta, joka leviää herkästi. Altistuneita näissä tapauksissa on kartoitettu 147 kappaletta. Se ruuhkauttaa toimintaamme erittäin paljon, kertoo ylilääkäri Tuuli Kuisma Laitilasta.

Kuisman mukaan lisää positiivisia tapauksia on odotettavissa merkittävästi lähipäivinä.

16.12. klo 11.12 Sauvon koulukeskus suljetaan koronatartuntojen takia

Sauvossa kunnan koulukeskus suljetaan koronatilanteen takia perjantaina.

Sulku kestää 9. tammikuuta asti ja se koskee neljästä yhdeksään vuosiluokkia. Paimio-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän yhtymähallitus päätti sulusta torstaina aamulla.

Koronatartuntoja on todettu paljon kouluikäisillä lapsilla.

Koulun sulkeminen ei koske erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden tai valmistavan opetuksen oppilaita.

15.12. klo 15.50 Turku aloittaa 5–11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien lasten rokotukset sunnuntaina

Turku aloittaa viidestä yhteentoista vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien lasten koronarokotukset sunnuntaina.

Koronarokotus annetaan ilman ajanvarausta Mäntymäen neuvolassa. Sen jälkeen lasten koronarokotukset siirtyvät ajanvarauksen taakse.

THL kertoi tänään, että lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla.

14.12. klo 14.59 Varsinais-Suomen koronatilanne tasaantunut

Koronatilanne on muuttunut hieman valoisampaan suuntaan Varsinais-Suomessa.

Tautitapausten määrä on tasaantunut. Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osastolla on silti kuusi potilasta ja muita koronapotilaita on sairaalassa 11.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan ero rokotettujen ja rokottamattomien välillä on kasvanut huomattavan suureksi.

– Taudin saamisen riski on moninkertainen rokottamattomilla. He ovat myös suurin ryhmä sairaalaan joutuvista koronaan sairastuneista. Rokote suojaa hyvin nimenomaan sairaalahoitoa vaativalta taudilta. Rokote on siis ehdottoman suositeltava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava erikoislääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan, vaikka ilmaantuvuusluku onkin nyt maakunnassa vajaa 300, niin ilmaantuvuus on rokottamattomilla noussut huomattavasti korkeammaksi ja on 1250.

13.12. klo 8.12 Turun rokotustapahtumassa koronapiikin sai noin 1 800 – TS: sata sai vanhentunutta rokotetta

Turun kaupungin eilen järjestämässä koko Turku rokottaa -koronarokotustapahtumassa annettiin sunnuntaina noin 1 800 koronarokotusannosta. Rokotussarjojen aloituksia, eli ensimmäisiä rokotteita annettiin 144.

Noin sata turkulaista sai sunnuntaina vanhentuneen rokotusannoksen. Heidät pyritään tavoittamaan mahdollisimman pian, jotta heille voidaan antaa uusi rokote.

10.12. klo 12.49 Varsinais-Suomessa todettu uusia koronan omikrontapauksia – tartuntoja maakunnassa nyt kahdeksan kappaletta

Varsinais-Suomessa on todettu viime maanantain jälkeen neljä uutta koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Rintala kertoo olevansa toiveikas sen suhteen, että tartuntaketju on saatu rajattua.

– Tässä ketjussa on noin 40 ihmistä, jotka ovat altistuneet, eli verrattuna aikaisempiin, kyseessä ei ole erityisen suuri määrä, Rintala sanoo.

9.12. klo 16.49 Uudet koronarajoitukset voimaan maakunnassa perjantaina

Koronarajoitukset kiristyvät Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt rajoittaa asiakas- ja toimintatilojen käyttöä ja kokoontumisrajoituksia maakunnissa perjantaista lähtien. Avi kertoo asiasta tiedotteessa.

Aluehallintovirasto on ottanut käyttöön tartuntatautilain pykälän 58 d:n. Käytännössä erilaisissa asiakastiloissa, kuten muun muassa kuntosaleissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, kirjastoissa, tanssipaikoissa, sisäleikkipuistoissa ja museoissa vaaditaan jatkossa asiakasmäärien rajoittamista ja turvavälejä.

Rajoituksista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla, mutta se ei ole velvoittava, muistuttaa avin johtaja Heikki Mäki.

9.12. klo 11.37 Aluehallintovirasto suunnittelee uusia koronarajoituksia

Varsinais-Suomeen suunnitellaan uusia koronarajoituksia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto valmistelee asiakas- ja toimintatilojen käytön rajoittamista. Päätös on määrä tehdä aikaisintaan tänään.

Tällöin muun muassa esimerkiksi kuntosaleissa, uimahalleissa, kirjastoissa ja museoissa ja muissa yleisissä tiloissa vaaditaan asiakasmäärien rajoittamista ja hygieniaan perustuvia turvavälejä.

Rajoituksista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla.

Uudet rajoitukset eivät vaikuta jo voimassa olevaan viidenkymmenen hengen kokoontumisrajoitukseen Varsinais-Suomessa.

9.12. klo 6.35 Noin joka kymmenes yli 12-vuotias varsinaissuomalainen on saanut kolmannen koronarokotteen

Varsinais-Suomessa 9,8 prosenttia maakunnan yli 12-vuotiaista ihmisistä on saanut kolmannen koronarokotuksen. Koko maan keskiarvo on 7,6 prosenttia. Turussa kolmannen rokotteen on saanut 11,7 prosenttia yli 12-vuotiaista.

8.12. klo 12.52 Turun koronatartuntamäärät edelleen korkealla tasolla – viikossa vajaat 400 uutta tartuntaa

Koronatilanne jatkuu Turussa hankalana. Taudin ilmaantuvuusluku sataa tuhatta henkilöä kohti on nyt noin 420, mikä tarkoittaa 350–400 tartuntaa viikossa.

Tartunnanjäljitys toimii toistaiseksi suhteellisen hyvin: marraskuun tartunnoista 81 prosenttia saatiin jäljitettyä.

– Varotoimien noudattaminen on edelleen erittäin tärkeää, jotta pystymme vähentämään terveydenhuollon kuormitusta. Seuraamme tarkasti koko ajan myös omikronvariantista tulevia lisätietoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

7.12. klo 16.42 Maskisuositus laajenee Varsinais-Suomen kouluissa kolmasluokkalaisiin

Lasten koronavirustartuntojen lisääntyminen on saanut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän laajentamaan maskisuositustaan. Jatkossa maskeja tulisi käyttää kolmannesta luokasta lähtien. Aiemmin suositus oli neljännestä luokasta ylöspäin.

Tiedotteen mukaan suurin ikäryhmä tartunnan saaneista on 0–14-vuotiaita, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia kaikista tartunnan saaneista.

4.12. klo 10.36 Varsinais-Suomessa neljä omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa

Suomessa on nyt varmistettu yhteensä seitsemän omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Kaikki tähän mennessä todetut tartunnat kuuluvat samaan tartuntaketjuun, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tapauksista neljä on todettu Varsinais-Suomessa. Tartunnat kytkeytyvät seurueeseen, joka palasi Ruotsista Suomeen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintalan mukaan omikronin aiheuttaman tartunnan saaneet eivät ole joutuneet sairaalahoitoon.

– He ovat kotieristyksessä ja lieväoireisia, eli kukaan näistä neljästä ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

3.12. klo 13.18 Suomen toinen omikrontartunta todettiin Turussa

Suomen toinen omikronmuunnoksen aiheuttama koronatartunta on todettu Turussa, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti torstaina kahdesta omikronvarianttiepäilystä Varsinais-Suomen alueella. Toinen tapauksista varmistui torstaina illalla omikronmuunnokseksi ja se varmistettiin Turussa.

– Meillä on todettu koronatartunta, joka varmistui omikronvariantiksi, ja selvittelytyö on parhaillaan käynnissä. On todennäköistä, että tartuntatapauksia tulee vielä lisää, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo tiedotteessa.

3.12. klo 12.22 Useita leikkauksia siirretään koronakuormituksen takia TYKSissä

Sairaanhoitopiirit joutuvat siirtämään suuria, tehohoitoa vaativia leikkauksia tämänhetkisen koronakuormituksensa takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen(siirryt toiseen palveluun), että merkittävä osa siirrettävistä leikkauksista on ei-kiireellisiä sydänleikkauksia. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on siirretty myös neurokirurgisia toimenpiteitä, vatsaelin- ja virtsaelinkirurgisia toimenpiteitä sekä syöpäleikkauksia.

– Nämä ovat järjestelyjonossa olevia potilaita. Kyse ei ole kiireellisistä leikkauksista tai päivystysleikkauksesta. Ne leikataan aina, TYKSin aikuisten teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen kertoo Ylen aamun haastattelussa.

3.12 klo 7.35 Varsinais-Suomen ensimmäinen omikrontartunta varmistunut – toisesta epäillystä odotetaan tietoa tänään

Toinen Varsinais-Suomessa epäillyistä koronaviruksen omikronmuunnoksesta on varmistunut. Toisen epäillyn tapauksen kohdalla varmuus saadaan tänään.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että kahdella Ruotsista palanneella henkilöllä epäillään koronaviruksen omikron-varianttia.

2.12. klo 14.42 Varsinais-Suomessa kahden epäillään saaneen omikrontartunnan

Varsinais-Suomessa epäillään kahden Ruotsista palanneen henkilön saaneen omikronvirusmuunnoksen aiheuttaman koronavirustartunnan.

– On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Altistuneet on asetettu karanteeniin. Mahdollisen tartunnan saaneet ovat lieväoireisia, eivätkä ole tarvinneet sairaalahoitoa.

2.12. klo 5.44 Uudenkaupungin alueella suljetaan kouluja koronan vuoksi – taudin ilmaantuvuus noussut nopeasti

Vakka-Suomessa suljetaan kouluja koronan vuoksi. Uudenkaupungin terveyslautakunta päätti asiasta keskiviikkona.

Koronatartuntojen määrä Uudenkaupungin alueella on kasvanut tuntuvasti lyhyessä ajassa. Taudin ilmaantuvuusluku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan liki 400, mikä on Varsinais-Suomen korkein luku.

1.12. klo 12.21 Kolmansia koronarokotuksia saa Turussa ajanvarauksella ja jos jaksaa jonottaa ylijäämiä

Monissa Varsinais-Suomen kunnissa kolmatta rokotusta annetaan ajanvarauksella ja influenssarokotusten yhteydessä.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että Turussakaan niille ei ole kutsujärjestelmää, vaan aika pitää itse varata joko eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse.

30.11. klo 14.15 Koronan ilmaantuvuus on nyt korkeimmillaan Varsinais-Suomessa – koronapotilaat täyttävät terveyskeskussairaaloita

Koronan ilmaantuvuusluku on Varsinais-Suomessa nyt korkeimmillaan koko epidemian aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 275.

TYKSissä on parhaillaan hoidossa 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa.

Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi.

27.11. klo 17.11 Avi määrää pakolliset terveystarkastukset Turussa ja Naantalissa, jos henkilö saapuu tietyistä Afrikan maista

Satamissa ja Turun lentoasemalla voidaan ottaa koronatesti tietyistä maista saapuvilta, jotta koronan uusi variantti ei leviäisi Suomeen. Lue lisää.

26.11. klo 9.35 TYKSin teho-osasto kuormittunut koronan takia

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osasto on koronan takia äärimmäisen kuormittunut.

Teho-osastolla on tällä hetkellä hoidossa viisi koronapotilasta.

Koko pandemian aikana TYKSissä on hoidettu 110 tehohoitoa tarvitsevaa koronapotilasta. Keskimäärin yhden koronapotilaan tehohoito maksaa noin 33 tuhatta euroa.

Koronapotilaiden vuoksi muita tehohoitoa vaativia leikkauksia on siirretty Tyksissä kymmenen kappaletta ja leikkausten perumisen uhka jatkuu.

TYKSissä noin joka kymmenes koronan takia tehohoitoon joutunut kuolee.

26.11. klo 5:45 Föliin taas maskipakko

Turun seudun joukkoliikenteessä otetaan maskipakko käyttöön taas tänään.

Maskipakko on voimassa toistaiseksi ja se koskee yli 12-vuotiaita. Kuljettajien on käytettävä maskia mahdollisuuksien mukaan.

Maskipakko palautetaan koronavirustilanteen pahenemisen takia.

Föli muistuttaa myös, että jos matkustaminen ei ole välttämätöntä ruuhka aikoina, kannattaa matkustaa muulloin.

25.11. klo 13.24 Hallitus esittää ravintolarajoituksien kiristämistä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomessa ollaan asettamassa uusia rajoitustoimia heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Rajoitukset pyrittäisiin kohdistamaan rokottamattomiin henkilöihin koronapassin käyttöä laajentamalla.

Kiurun mukaan epidemian saaminen hallintaan edellyttää uusia rajoitustoimia.

Kiuru on esittänyt hallitusryhmille ravintolarajoitusten kiristämistä. Tartuntatautilain väliaikaiset säännökset pysyvät voimassa heinäkuuhun 2022 asti.

24.11. klo 16.58 Turun yliopisto kiristää koronan suojatoimia – opetus jatkuu normaalisti

Turun yliopisto jatkaa lähiopetusta ja tutkimustyötä vaikeutuvasta koronavirustilanteesta huolimatta. Tiedotteen mukaan edellytyksenä on, että suojaohjeita noudatetaan tarkasti. Maskien käytön merkitys korostuu.

24.11. klo 14.04 Maskipakko palaa Turun seudun joukkoliikenteeseen vaikeutuneen koronavirustilanteen takia

Turun kaupunki velvoittaa maskin käyttöön kaupungin palveluissa ja ottaa käyttöön maskipakon joukkoliikenteessä nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Turku kertoo tiedotteessaan, että maskipakko otetaan käyttöön Föli-busseissa perjantaina 26. marraskuuta alkaen.

24.11. klo 10.57 Aluehallintovirasto seuraa tarkasti Varsinais-Suomen koronatilannetta – lisärajoitukset mahdollisia, mikäli tartuntojen suunta ei muutu

Lounais-Suomen aluehallintovirasto seuraa Varsinais-Suomen pahentunutta koronavirustilannetta tarkasti. Eilen käyttöön otettiin jälleen etätyö- ja maskisuositus.

Mikäli epidemia jatkaa pahenemistaan ja tartuntoja tulee jatkuvasti enemmän, on Avi valmis ottamaan käyttöön myös rajumpia rajoituksia.

23.11. klo 14.01 Varsinais-Suomeen laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus

Varsinais-Suomessa otetaan taas käyttöön laaja etätyösuositus.

Maakunnan koronakoordinaatioryhmän mukaan koronatilanne on huonontunut nopeasti. Etätyösuositus vähentää työpaikkaliikennettä ja muiden kontaktien määrää.

Lisäksi koronanyrkki kehottaa kasvomaskin käyttöön kaikissa tilanteissa niin sisällä että ulkona.

Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on nyt 250 ja kasvaa koko ajan. Tyksissä on tällä hetkellä 16 koronapotilasta, joista viisi tehohoidossa.

19.11. klo 14.56 TYKSissä positiivisten koronanäytteiden osuus ennätyskorkealla

Positiivisten koronanäytteiden osuus on noussut uuteen ennätykseen Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS).

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan jopa yli 10 prosenttia kaikista näytteistä on positiivisia. Positiivisten näytteiden osuus on korkeampi kuin missään pandemian vaiheessa aiemmin.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa valmistui lisäksi tällä viikolla pandemia-ajan 500 000. koronanäyte.

16.11. klo 15.00 Varsinais-Suomen koronatilanne huononee edelleen

Varsinais-Suomen koronatilanne on huonontunut entisestään.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkin tiedotteen mukaan tartunnat ja ilmaantuvuus ovat rajussa kasvussa.

Erityisesti lapset sairastuvat nyt koronaan. Eniten koronaan sairastuvat nyt sairaanhoitopiirin mukaan viidestä yhdeksään vuotiaat lapset. Sen sijaan vieraskielisten osuus tartunnoista on pienentynyt.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on kuitenkin edelleen vieraskielisiä ja rokottamattomia.

15.11. klo 14.53 Turun messukeskus ottaa käyttöön koronapassin – passilla vältetään yleisörajoitukset

Turun messukeskus ottaa käyttöön koronapassin terveysturvallisuustoimena kaikille yli 16-vuotiaille.

EU:n digitaalista koronatodistusta tulee näyttää kaikissa tapahtumissa tiistaista 16. marraskuuta alkaen.

Koronapassia tarvitsevat kaikki vierailijat, näytteilleasettajat sekä esiintyjät.

15.11. klo 14.52 Varsinais-Suomen sisätilojen yleisötilaisuuksiin 50 hengen rajoitus – koronapassilla pääsee sisään

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) kieltää tiistaista 16. marraskuuta lukien kuukaudeksi tartuntalain 58 pykälän perusteella sisätiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

– Määräys ei koske tapahtumia, joissa on käytössä EU:n digitaalinen koronatodistus, sanoo Lounais-Suomen avin johtaja Heikki Mäki.

12.11. klo 14.58 Turku saavuttanut 80 prosentin rokotuskattavuuden yli 12-vuotiaissa

Turku on saavuttanut 80 prosentin koronarokotuskattavuuden kahdesti rokottettujen yli 12-vuotiaiden osalta.

Turku tulee maakunnallisia lukuja jäljessä, Varsinais-Suomi ylitti 80 prosentin rokotuskattavuuden yli 12-vuotiaiden kahdesti rokotettujen osalta viime torstaina.

80 prosentin rokotuskattavuutta on pidetty hallituksen välitavoitteena.

Siihen eivät ole vielä yltäneet Varsinais-Suomesta Loimaa, Uusikaupunki, Laitila, Pyhäranta ja Oripää.

12.11. klo 12.47 Varsinais-Suomen yleisötilaisuuksien koronarajoituspäätös venyy

Varsinais-Suomeen suunniteltujen uusien koronarajoituksien valmistelu venyy.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) jatkaa viikonlopun yli keskusteluja sisätiloissa pidettävien tilaisuuksien koronarajoituksista. Aikaisemmin avi arvioi, että päätös tulisi jo perjantaina.

12.11. klo 8.53 Paraisten terveydenhuollon vanhusten osastolla koronarypäs

Neljällä Paraisten terveydenhuollon geriatrisen osaston potilaalla on todettu koronatarunta.

Niin sanottu Slussenin osa on eristetty 25. marraskuuta saakka. Kyseisessä osassa ei voi vierailla.

12.11. klo 8.12 11 000 saanut Varsinais-Suomessa kolmannen koronarokotuksen

Kolmansia koronarokotuksia on annettu iäkkäille, riskiryhmäläisille sekä viime talvena rokotetulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että hengitystieoireisena ei pidä mennä isänpäivän perhejuhliin. Eri sukupolvien välisiä juhlia voi järjestää, jos kaikki ovat terveitä.

10.11. klo 17.03 Aluehallintovirasto harkitsee Varsinais-Suomeen uusia koronarajoituksia

Varsinais-Suomen koronavirustilanne on vaikeutunut edellisviikosta merkittävästi.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan harkitsevansa uusien rajoitusten käyttöönottoa, koska nähtävissä oleva ja ennakoitu tartuntojen leviäminen ei taitu pelkästään suosituksin.

9.11. klo 13.53 Varsinais-Suomen koronatilanne heikkenee nopeasti

Varsinais-Suomen koronatilanne on heikentynyt nopeasti, linjaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä.

Etenkin kouluissa koronatartunnat ovat lisääntyneet. Noin kolmasosa kaikista viime viikon tartunnoista todettiin alle 12-vuotiailla, jotka eivät ole rokotusten piirissä.

Koronanyrkki tiukentaa sen takia maskisuositusta koskemaan neljännestä luokasta eteenpäin olevia oppilaita Varsinais-Suomessa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan koronaviruspotilaiden määrä on sen sijaan viime päivinä hieman laskenut. Lisääntyneiden tartuntamäärien ennakoidaan näkyvän sairaalassa vasta myöhemmin tällä tai ensi viikolla.

Tänä aamuna sairaalassa oli hoidossa kahdeksan potilasta vuodeosastoilla ja alle viisi teho-osastolla.

5.11. klo 13.48 Turku syyttää rokottamattomia perusterveydenhuollon kuormittumisesta

Turun kaupungin alueella koronatartuntamäärät ovat jälleen kasvussa.

Turun ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on tällä hetkellä 170.

Turun mukaan rokottamattomia on edelleen liian paljon, minkä takia tartuntamäärät pysyvät korkealla tasolla ja perusterveydenhuolto pysyy kuormittuneena.

Turun mukaan joka kymmenes turkulainen on kokonaan rokottamatta.

Turussa koronarokotuskattavuus on tällä hetkellä THL:n mukaan kahden annoksen osalta yli 12-vuotiaissa 79,1 prosenttia.

5.11. klo 10.01 Kasvomaskiväsymystä ilmassa

Varsinais-Suomessa kasvomaskien käyttö on vähentynyt.

Katukuvassa ja julkisissa tiloissa kasvomaskien käyttö on vähentynyt, vaikka alueellisesti koronatilanne jatkuu vaikeana.

THL ohjeisti syyskuun lopussa kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan. Alueellisesti suositukset voivat olla kuitenkin tiukempia ja esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki suosittelee edelleen laajasti maskin käyttöä.

4.11. klo 16.17 Satakunta laahaa Varsinais-Suomen perässä rokotuskattavuudessa

Satakunta lahaa Lounais-Suomen rokotuskattavuudessa Varsinais-Suomen perässä.

Varsinais-Suomi on päässyt Suomen 80 prosentin rokotuskattavuuden välitavoitteeseen ja maakunnan 12-vuotiaista on rokotettu kahdesti THL:n tilaston mukaan 80,5 prosenttia.

Satakunnassa matkaa on vielä, sillä rokotuskattavuus on tällä hetkellä 77,1.

Lounais-Suomen alhaisin rokotuskattavuus on Satakunnassa Nakkilassa, jossa noin 70 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi rokoteannosta. Varsinais-Suomen puolella häntäpaikkaa pitää Laitila runsaan 73 prosentin lukemilla.

3.11. klo 7.27 80 prosentin koronarokotuskattavuus saavutettu Varsinais-Suomessa

80 prosenttia yli 12-vuotiaista varsinaissuomalaisista on saanut kaksi rokotusannosta. Yhden rokotuksen saaneita on 87 prosenttia maakunnan asukkaista.

Aikaisemmin 80 prosentin rokotuskattavuutta on pidetty tavoitteena laumasuojan aikaansaamiseksi. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että rokotuskattavuutta on edelleen nostettava.

2.11. klo 14.13 Koronapotilaat kuormittavat TYKSiä

Koronaan sairastuneet kuormittavat edelleen Turun yliopistollista keskussairaalaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän mukaan sairaalakuormitus on edelleen huolestuttavalla tasolla. Tällä hetkellä TYKSissä on hoidossa 18 koronapotilasta, joista neljä teho-osastolla.

Varsinais-Suomen koronatilanne on jämähtänyt paikoilleen ja tartuntamäärät ovat edelleen korkealla. Ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on nyt noin 110 viimeisen 14 vuorokauden seurantajaksolla.

29.10. klo 5.43 Turussa kysytään päivittäin kymmeniä paperisia koronatodistuksia – alaikäiselle tarjotaan suoraan paperinen vaihtoehto

Turun terveydenhuollosta pyydetään päivittäin kymmeniä paperisia koronatodistuksia.

Koronatodistuksen voi ladata itse Omakanta-palvelusta. Kaikilla se ei kuitenkaan onnistu.

Koronatodistusta pyydetään muun muassa siksi, ettei alaikäisellä lapsella ole verkkopankkitunnuksia, joilla kirjautua Omakantaan tai Omakantaa ei osata käyttää.

28.10. klo 13.14. Koronarokotuskattavuus noussut yli 80 prosentin useassa kunnassa

12 vuotta täyttäneiden koronarokotuskattavuus on noussut jo yhdessätoista varsinaissuomalaisessa kunnassa yli 80 prosentin.

Laajinta rokotuskattavuus on THL:n mukaan Naantalissa, jossa kaksi rokotusta on saanut 85 ,1 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Vähiten toista rokotusta on otettu Laitilassa, jossa luku on 72,1 prosenttia.

27.10. klo 12.06 Turun telakalla aloitettiin korona-terveystarkastukset – kaikkia työntekijöitä ei tarkasteta

Terveystarkastukseen kutsutaan erikseen tietyt työntekijät. Telakan portilla työntekijöitä odotti aamulla kaupungin koronantorjuntabussi.

Telakalla todettujen tartuntojen määrä on laskenut lokakuun aikana.

26.10. Koronarokotustahti nopeutunut Varsinais-Suomessa

Koronarokotustahti on kiihtynyt Varsinais-Suomessa.

Maakunnassa otettiin viime viikolla yli 2 600 kaksi-tuhatta-kuusisataa kappaletta ensimmäistä koronarokoteannosta. Nyt Varsinais-Suomessa on arvion mukaan vain 50 000 asukasta, joilla ei ole yhtäkään rokotetta.

Yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta jo lähes 87 prosenttia ja toisen annoksen osaltakin reilu 77 prosenttia.

Sairaalakuormitus on kuitenkin pysynyt edelleen varsin korkeana. Hoidossa on 12 potilasta.

22.10. klo 13.11. Salossa kolmannen koronarokotteen ajanvaraus ruuhkautui

Salossa kolmannen koronorokoteannoksen ajanvaraus on ruuhkautunut.

Salon kaupunki avasi ajanvarauksen kolmannelle koronarokotusannokselle keskiviikkona. THL suositteli kuntia aloittamaan kolmansien koronarokoteannoksien antamisen 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille tiistaina.

Nyt ajanvaraus on ruuhkautunut. Salo muistuttaa, että kolmannen koronarokoteannoksen saa vaiheittan. Tällä hetkellä rokotusaikoja annetaan niille, jotka ovat saaneet toisen koronarokotteen huhti-toukokuussa.

Kolmas rokote voidaan antaa vasta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

22.10. klo 12.48 Meyer Turun pakolliset terveystarkastukset alkavat ensi keskiviikkona

Turun kaupunki aloittaa pakolliset terveystarkastukset, eli käytännössä koronatestaukset Meyer Turun telakalla ensi keskiviikkona.

Tarkastukset tehdään yhteistyössä telakan kanssa.

Lounais-Suomen aluehtallintovirasto antoi määräyksen pakollisista terveystarkastuksista jo viime viikolla. Tarkastukset kestävät ensi vuoden toukokuun alkuun asti.

22.10. klo 12.47 Turku avaa ajanvarauksen kolmannelle koronarokotteelle ensi viikolla

Kolmansien koronarokotusten ajanvaraus avautuu Turussa keskiviikkona 27.10.

Jos toisesta koronarokotuksesta on kulunut kuusi kuukautta, kolmannen voi hakea. Kolmansia koronarokotuksia on jo aiemmin annettu hoitohenkilökunnalle ja riskiryhmäläisille. Kunnista arvioidaan, että ruuhkilta vältytään, sillä kuuden kuukauden rokotusväli porrastaa rokotuksia jo itsessään.

– Lokakuussa annoksia annetaan heille, jotka ovat saaneet toisen rokotuksen huhtikuussa. Marraskuussa kolmannen rokotuksen saa, jos on saanut toisen annoksen toukuussa, selventää Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Ensisijaisesti rokotukset annetaan samalla valmisteella kuin toinen annos on annettu.

22.10. klo 11.13 Meyer Turun telakan koronatilanne rauhoittunut

Meyer Turun telakan koronatilanne on rauhoittunut.

Telakalla on ollut nyt useampia nollan tartunnan päiviä. Viimeisin todettu tartunta on viime perjantailta. Viimeisellä kahden viikon jaksolla tartuntoja on todettu telakalla 19.

Myös Rauman telakan koronatilanne on helpottunut.

Rauman telakalla koronatilanne on viime aikoina ollut huomattavasti Turkua pahempi.

20.10. klo 17.25 Koronapotilaita on muuallakin hoidossa kuin teholla – ylilääkäri vakuuttaa, että virusta erittävät eristetään

Kun ilmoitetaan sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä, mainitaan usein tehohoidossa olevien potilaiden määrä.

Koronapotilaita hoidetaan kuitenkin myös muualla kuin teho-osastoilla. Esimerkiksi Turun kaupunginsairaalassa on parhaillaan toistakymmentä koronapotilasta.

20.10. klo 10.47 Salo aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen

Salo aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville salolaisille.

THL ohjeisti tiistaina kuntia aloittamaan kolmansien koronarokotteiden antamisen. Kolmansia rokotteita suositellaan yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille.

Salo on nyt keskiviikkona avannut ajanvarauksen kolmansille rokoteannoksille.

19.10. klo 13.50 Rokotushalukkuus nousi, kun koronapassi otettiin käyttöön

Viime viikolla ensimmäisiä rokotuksia otettiin Varsinais-Suomessa noin 2 200, kun aiempina viikkoina määrä on jäänyt alle 2 000:n.

15.10. klo 17.41 Turkulaisessa yökerhossa koronapassi otetaan käyttöön lauantai-iltana – "Haluamme hoitaa asian hätiköimättä"

Baarit, yökerhot ja ravintolat voivat itse päättää, ottavatko ne passin käyttöön. Tarkastamalla asiakkaidensa koronapassin ravintoloiden ei tarvitse noudattaa alueen koronarajoituksia. Tällä hetkellä rajoituksia on Varsinais-Suomen lisäksi viidellä alueella.

15.10. klo 13.21 Ensimmäisiä rokotuksia otettu Turussa tällä viikolla hieman viime viikkoja enemmän

Ensimmäisten koronarokotusten ottamisen tahti on hieman kiihtynyt Turussa. Kuluneen viikon aikana rokotusaikoja on varattu jonkin verran aiempia viikkoja enemmän.

Nyt myös vanhemmat rokottamattomat ovat alkaneet ottaa rokotteita.

13.10. klo 15.36 Kaarina aloittaa avin määräämät pakolliset terveystarkastukset Piikkiö Worksissa vielä loppuviikosta

Kaarinan kaupunki aloittaa pakolliset terveystarkastukset Meyer Turun telakan alihankintayritys Piikkiö Worksisssa vielä loppuviikon aikana. Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi tartuntalain mukaisen määräyksen Turun telakan Turussa ja Kaarinassa sijaitsevien työmaiden terveystarkastuksista tiistaina.

12.10 klo 16.05 Lounais-Suomen avi määräsi pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) velvoittaa tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 nojalla Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin järjestämään terveystarkastukset Meyer Turku Oy:n, sen tytäryhtiöiden ja sen alihankkijoiden laivanrakennustelakan työmaihin kuuluvilla työpaikoilla.

Määräys astuu voimaan 13. lokakuuta ja se on voimassa toukokuun alkuun 2022.

12.10 klo 15.35 TYKSissä on hoidossa ennätysmäärä koronapotilaita – teholla olevista suurin osa rokottamattomia

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää koronatartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Koronavirusta sairastavia potilaita on ollut Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoidossa alkuviikosta ennätysmäärä: seitsemän potilasta. Nyt määrä on laskenut teho-osastolla kuuteen, jonka lisäksi vuodeosastoilla hoidetaan kahdeksan koronatautia sairastavaa potilasta.

Jos potilasmäärä kasvaa, uhkaa se siirtää vaativia tehohoitoa edellyttäviä leikkauksia.

– Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksaan, joudumme rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia. Meillä on oltava leikkausten jälkeen teho-osastolla tilaa näille potilaille, lisäksi tarvitsemme tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille ja esimerkiksi monivammapotilaille, sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvaa tiedotteessa.

12.10 klo 7.12 Koronarajoitukset kiristyvät Lounais-Suomessa – aluksi pakolliset koronatestit telakoille, Avi odottaa koronapassia ennen muita rajoituksia

Lounais-Suomen aluehallintovirasto harkitsee koronarajoitusten kiristämistä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki vahvistaa Ylelle, että ensi vaiheessa rajoitusten kiristäminen tarkoittaisi koronatestejä Turun ja Rauman telakoille.

Aluehallintovirasto odottaa koronapassin etenemistä eduskunnassa, jotta muista rajoituksista voidaan päättää. Varsinais-Suomessa kasvanut tehohoidon tarve huolettaa viranomaisia.

7.10. klo 9.48 TYKSissä koronapotilaiden määrä kasvaa

Turun yliopistollisen keskussairaalan koronaan sairastuneiden potilaiden määrä on kasvanut viime aikoina.

Määrä on kasvanut kuukauden takaiseen verrattuna selkeästi. Tyksissä on hoidossa keskiviikon tietojen mukaan tällä hetkellä 17 potilasta koronan takia ja heistä neljä on tehohoidossa. Alkuviikosta hoidossa oli 14 potilasta.

6.10. klo 9.49 Turun koronarokotukset etenevät madellen

Turun koronatartuntojen määrä on kasvussa. Taudin ilmaantuvuusluku noin 230 sataatuhatta asukasta kohti ja luku on kasvanut tasaisesti.

Tehdyistä koronatesteistä jopa 10 prosenttia on positiivisia. Testien kokonaismäärä on laskenut, kun kahdesti rokotettujen ei tarvitse hakeutua testiin.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 75 prosenttia turkulaisista. Määrä on kasvanut kahden viikon takaisesta vain noin prosentilla.

Toisen rokotteen on saanut 60 prosenttia turkulaisista.

5.10. klo 14.57 Varsinais-Suomen koronatilanne kääntyi jälleen huonompaan

Varsinais-Suomen koronatilanne on taas vaikeutumassa.

Ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on kääntynyt jälleen nousuun. Nyt tuorein ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on 145,8, vielä viikko sitten luku oli 126,6.

Sairaanhoitopiirin mukaan Turun yliopistolliseen keskussairaalaan tuodaan uusia potilaita hoitoon jatkuvasti. Tällä hetkellä hoidossa on 14 potilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. VSSHP korostaa, että vaikka sairaalaan joutuu potilaita, niin vuodeosastohoitojaksot ovat yleensä lyhyitä. Sen sijaan tehohoitojaksot ovat pidempiä.

Samalla positiivisten testien osuus on noussut ja on jo yli seitsemän prosenttia.

4.10. klo 10.46 John Malkovichin Turun vierailu siirtyy ensi vuoteen

Turun musiikkijuhlien ohjelmistoon 21. marraskuuta suunniteltu näyttelijä John Malkovichin tähdittämä spektaakkeli Just call me God – A Dictator`s Final Speech joudutaan perumaan tältä vuodelta.

Vierailu siirtyy ensi vuoden musiikkijuhlille 6. elokuuta 2022. Malkovichin uusi teos on nimeltään The Infernal Comedy: Confessions of a serial killer.

1.10. klo 11.54 Turun yliopisto lieventää koronarajoituksia – yli 50 henkilön kokoontumisrajoitus poistuu

Turun yliopisto lieventää koronarajoituksiaan tästä päivästä alkaen.

Henkilömääräisistä rajoituksista esimerkiksi luentosaleissa luovutaan. Tähän mennessä yksittäisessä tilassa on saanut olla enintään 50 henkilöä.

Yliopistolla on voimassa etätyösuositus, joka pysyy voimassa 24. lokakuuta asti. Suositus ei kuitenkaan tästä päivästä alkaen koske henkilökuntaa. 25. lokakuuta. Myös opiskelijoiden etätyösuositus poistuu.

30.9. klo 16.08 Ravintolarajoitukset höllenevät Varsinais-Suomessa perjantaina

Ravintolarajoitukset muuttuvat Varsinais-Suomessa perjantaina. Anniskelu päättyy kello 24 ja ravintolat voivat olla auki kello yhteen.

Lisäksi poistuu tanssi- ja karaokekielto.

28.9. klo 14.21 Etätyösuositus loppuu Varsinais-Suomessa torstaina - koronatartuntojen määrä laskee hitaasti

Koronan tapausmäärät laskevat Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen hitaasti.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 126,6. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 133. Positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt melkein kuusi prosenttia.

Etätyösuositus loppuu Varsinais-Suomessa kaksi viikkoa ennen kansallista linjausta, eli 30. syyskuuta.

27.9. klo 12.37 Koronarajoituksia uhmanneen turkulaisravintolan tapaus syyteharkintaan

Turkulaisen ravintolan koronarajoituksien rikkominen siirtyy tänään syyteharkintaan, vahvistaa Lounais-Suomen poliisi.

Turkulaisravintolaa epäillään terveydensuojelurikkomuksesta tapauksessa, jossa se jätti noudattamatta syyskuun alussa korona-ajan ravintolarajoituksia. Ravintola kertoi rajoituksien rikkomisesta etukäteen sosiaalisessa mediassa.

Terveydensuojelurikkomuksesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt ravintolan toimintakieltoon kolmas lokakuuta asti.

24.9. klo 15.47 Turku taklaa terveyskeskusruuhkia toimenpidesuunnitelmalla

Turku yrittää korjata terveysasemien tukkeutunutta tilannetta useilla eri toimenpiteillä.

Koronapandemia on ruuhkauttanut tavalliset terveysasemat pahoin ja tilanne on jatkunut jo kuukausien ajan. Yhteydensaanti omaan terveysasemaan ja hoitoonpääsy eivät ole toteutuneet terveydenhuoltolain mukaisesti.

Turku on tehnyt toimenpidesuunnitelman, jolla saisi tilannetta parannettua. Turun sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee toimenpidesuunnitelmaa ensi keskiviikkona kokouksessaan.

24.9. klo 15.11. Operaatio Ruokakassi peruu joulujuhlansa koronan takia

Turkulainen hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassi peruu toistamiseen joulujuhlansa.

Operaatio Ruokakassin hallitus päätti aikaisemmin tällä viikolla perua itsenäisyyspäivän ja Logomon joulujuhlan. Yhdistys ei halua omien sanojensa mukaan ottaa riskiä mahdollisilla koronatartunoilla, kun asiakaskunnassa on paljon riskiryhmään kuuluvia. Yhdistys kertoo asiasta Facebookissa.

Tapahtumat ovat keränneet paljon yleisöä. Ennen koronaa Turun Logomolla järjestettyyn jouluateriaan on osallistunut perinteisesti yli tuhat vähävaraista.

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 30.6.–24.9.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 22.4.–30.6.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 8.2.–21.4.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 18.5.2020–5.2.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 16.3.–15.5.

Suosittelemme sinulle