Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pitkä lista: Näin eri maissa jo rajoitetaan ihmisten liikkumista – mökkikansa kotiin, 206 euron sakot, lapsella yksi kaveri, lomakkeella kauppaan

Suomessa pohditaan liikkumisrajoitusten tiukentamista. Keräsimme tietoa, miten maailmalla liikkumista on rajoitettu.

Kaksi koiranulkoiluttajaa ohittavat toisensa kadulla Barcelonassa.
Espanjassa saa ulkoiluttaa koiraa. Kuva: Pau Barrena / AFP
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa pohditaan lisää rajoituksia kansalaisten arkeen ja liikkumiseen. Tällaisia rajoituksia on jo monessa maassa.

Italiaan muuttaneella tamperelaisella Sari Passarolla alkaa kolmas viikko karanteenissa. Passaro asuu Toscanassa maaseudulla, missä ei ole kamalasti koronatapauksia. Ulkonaliikkumiskielto koskee myös heitä.

– Sakko on 206 euroa. En tiedä, onko sitä kukaan saanut, mutta kyllä liikkumista valvotaan täällä maallakin. Poliisi on ajanut joinakin päivinä parikin kertaa talon ohi.

Italia rajoitti kaikkien kansalaistensa liikkumista ensimmäisenä länsimaana. Italia yritti hillitä taudin leviämistä pitkään alueellisilla ja osittaisilla liikkumisrajoituksilla.

Koronaviruksen tarttumista hidastavat toimet rajoittavat maailmanlaajuisesti jo noin 900 miljoonan ihmisen liikkumista. Rajoituksia liikkumiselle on julistettu ainakin 35 maassa, myös Suomessa.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan 600 miljoonaa ihmistä on pakottavien rajoitusten piirissä, eli rajoitukset perustuvat määräykseen, eivät suositukseen.

Koronavirus
Italian Napolissa puhdistettiin torstaina katuja koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Kuva: Ciro Fusco / EPA

Koko Italiaan määrättiin ulkonaliikkumiskielto tiistaina 10. maaliskuuta, siinä vaiheessa kuolleita oli 631. 12. maaliskuuta suljettin myös ravintolat ja kahvilat. Kotoaan saa nyt poistua vain välttämättömistä syistä.

Passaron mukaan ulkona on voinut liikkua, mutta ei kaukana kotoaan, eikä isoissa ryhmissä.

– Meidän ympärillämme on peltoja ja metsää, joten voimme viinipalstojen välissä kulkea kauaskin näkemättä ketään.

Kaupassa on hidas käydä. Passaron kodissa pianon päällä on lomake, joka tehdään kauppareissulle.

– Vain muutama pääsee kerralla sisään. Kaupan edessä voi olla parin kilometrin jono. Ihmiset kun ovat kaukana toisistaan. Naapuri nauroi pysäyttäneensä autonsakin kauas toisista, kun on jo niin sisäistänyt säännön.

Uusin sääntö on, että saa mennä vain asuinpaikkansa keskukseen.

– Vieressämme on pari muuta kaupunkia, mutta meidän täytyy mennä monen kilometrin päähän omaan kaupunkiimme kauppaan. Vihannes-, kala- ja juustokauppias tuovat ostoksia ovelle, joten olemme edelleen syöneet hyvin ja tuoretta. Leipomo on auki, Passaro kertoo.

Saksa

Saksassa ulkonaliikkumiskielto on asetettu tähän asti ainakin Baijerin osavaltiossa. Muissakin osavaltioissa on tiukkoja rajoituksia. Koko maassa on suljettu esimerkiksi baarit ja kielletty joukkokokoontumiset, ja koulut ovat kiinni valtaosassa maata.

Saksalainen lapsi kirjoittaa väriliiduilla asfalttiin "Korona on tyhmä".
Saksan Dortmundissa lapsi kirjoitti torstaina asfalttiin "Korona on tyhmä". Kuva: Ina Fassbender / AFP

Baijerissa kotoa saa kahden viikon ajan poistua vain välttämättömistä syistä eli käytännössä kauppaan, lääkäriin tai töihin. Ravintolat saavat myydä ruokaa vain mukaan otettavaksi.

Saksassa yli kahden ihmisen kokoontumiset ovat toistaiseksi kiellettyjä. Näin pyritään estämään koronaviruksen leviäminen. Myös Angela Merkel on ollut kotona etätöissä koronavirukselle epäillyn altistumisen jälkeen.

Ranska

Ranskassa määrättiin koko maan kattava ulkonaliikkumiskielto 17. maaliskuuta.

Ihmiset saavat käydä ulkona tietyistä, välttämättömistä syistä kuten ruokaostoksilla, lääkärissä, apteekissa tai töihin menon takia.

Ranskalaiset poliisit partioivat ja valvovat ulkonaliikkumiskieltoa Marseillessa.
Ranskalaiset poliisit partioivat ja valvovat ulkonaliikkumiskieltoa Marseillessa tiistaina 17. maaliskuuta. Kuva: Gerard Julien / AFP

Ranskassa saa viela toistaiseksi poistua kotoa ulkoilemaan tai esimerkiksi juoksulenkille ja ulkoiluttamaan koiraa, kunhan se tapahtuu kodin läheisyydessä.

Tutkija Tei Laine on töissä Grenoblessa.

– Virallisesti ei ole määritelty mitä se "läheisyydessä" tarkoittaa, mutta ministerit ovat maininneet sellaisia lukuja kuin yksi kilometri, maksimissaan kaksi kilometriä. Mukana pitää olla todistus, johon on ruksittu, missa tarkoituksessa on liikkeellä. Muuten saa 135 euron sakon.

Iserissä Alpeilla on Laineen mukaan kaikki urheilu ja ulkoilma-aktiviteetti kielletty. Myös puistot ja virkistysalueet on sulljettu hänen mukaansa.

Hallitus määräsi 100 000 poliisia valvomaan kieltoa.

Espanja

Espanjassa määrättiin koko maan kattava ulkonaliikkumiskielto 14. maaliskuuta.

Espanjassa ulkonaliikkumiskiellon toteutumista valvovat poliisien lisäksi osassa maata puolustusvoimat.

Espanjassa poikkeustila tarkoittaa käytännössä lähes kaikkien liikkeiden paitsi apteekkien ja ruokakauppojen sulkemista. Monessa maassa ruokakauppojen sisällä olevien ihmisten määrää on rajoitettu.

Suojapukuun pukeutunut työntekijä desinfioi lentoasemaa.
Lentokenttää desinfioitiin perjantaina Espanjassa. Kuva: Josep Lago / AFP

Maan pääministeri Pedro Sánchez linjasi, että koiraa saa edelleen ulkoiluttaa. Sen jälkeen espanjalaiseen käytettyjen tavaroiden ostoon ja myyntiin erikoistuneeseen Wallapop-sovellukseen ilmestyivät ensimmäiset ilmoitukset, joissa koiranomistajat tarjosivat lemmikkejään lenkitettäväksi maksua vastaan.

Espanjassa poliisit yrittävät pysäyttää ihmisiä lähtemästä loma-asunnoille viikonlopuksi. Myös Valenciassa poliisi on sakottanut vuoristoon tai maaseudulle pyrkineitä perheitä, kertoi El Pais.

Bulgaria

Bulgariassa on useita liikkumisrajoituksia. Tuoreimmat tulivat voimaan viikonloppuna.

Sofiassa asuva Mari Parviainen kertoo, että suurimmista kaupungeista ei voi matkustaa pois tai saapua sinne ilman olennaista syytä, kuten terveyden tai työn vuoksi. Kotiin voi aina palata. Työnantajalta, terveydestä tai kotiosoitteesta on tällöin oltava dokumentti mukana.

Alle 60-vuotiaat eivät saa asioida ruokakaupoissa ja apteekeissa aamupäivällä tiettynä kellonaikana.

– Koulut, päiväkodit, baarit ja muut ovat olleet jo pitkään kiinni. Ravintolat ovat auki vain take away -moodissa, Parviainen kertoo rajoituksista lisää esimerkkejä.

Albania

Albaniassa astui viikonloppuna voimaan 40 tuntia kestävä ulkonaliikkumiskielto. Armeija ja poliisivoimat on määrätty valvomaan sitä.

Pääministeri Edi Rama ja oppositiojohtaja Lulzim Basha sanoivat harvinaisessa yhteislausunnossaan, että viranomaisilla on oikeus käyttää vaikka vesitykkejä tai kyynelkaasua saadakseen ihmiset pois kaduilta.

Norja

Norja on käskenyt kansalaisiaan mökeiltä kotiin, kertoi Helsingin Sanomat. Tuhannet norjalaiset pakenivat etätöihin mökille.

– Jos on pakko, niin käytämme reserviläisiä saadaksemme mökkikansan kotiin, sanoi pääministeri Erna Solberg yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.

Norjassa on annettu myös konkreettisia neuvoja lasten tapaamisista. Norjan terveysviranomaisten ohjeista on kirjoittanut kattavasti Väestöliiton asiantuntijalääkäri Suvi Leppälahti.

Ohjeissa neuvotaan, että kavereiden kanssa yhdessä vietetty aika tulisi rajoittaa muutamaan tuntiin.

Lapsella voi olla ohjeiden mukaan yksi tai kaksi leikkikaveria, jotka pysyvät samoina koko poikkeustilan ajan. Sama pätee myös nuoriin.

Ruotsi

Ruotsissa on ollut huomattavasti rennompi linja kuin muualla, vaikka maassa on kuollut parikymmentä ihmistä koronaan. Ruotsissa saa olla 499 ihmistä koolla, Suomessa 10.

Karoliinisen sairaalan edustalle pystytetty teltta.
Uudet koronapotilaat otetaan vastaan Karoliinisen sairaalan edustalle pystytetyssä teltassa. Kuva: Anders Wiklund / AFP

Ruotsissa peruskoulu ja iltapäiväkerhot toimivat tavalliseen tapaan. Rajat ovat auki EU-maiden kansalaisille.

Riskiryhmiin kuuluvia, kuten yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään kotona, mutta heille suositellaan päivittäistä ulkoilua. Ruotsalaisia on kehotettu välttämään tarpeetonta matkustamista ja suosimaan etätöitä, jos se on mahdollista.

Tanska

Tanska veti Pohjoismaista tiukinta linjaa ensin.

Tanska on sulkenut rajansa, maan koulut, päiväkodit, julkiset virastot ja lähes kaikki paikat, joissa ollaan kanssakäymisissä toisten kanssa.

Tässä jutussa lisää tietoa Tanskan toimista.

Britannia

Myös Britanniaa on pidetty suhteellisen lepsuna. Viikonloppuna Britannian hallitus teki kuitenkin kovan päätöksen sulkea englantilaisille rakkaat pubit.

Hallituksen uusimman määräyksen mukaan suljetaan muun muassa pubit, ravintolat, yökerhot, teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, museot ja bingohallit. Lisäksi ovensa joutuvat sulkemaan myös kylpylät ja kuntosalit.

Kreikka

Myös Kreikassa on tullut maanantaina voimaan ulkonaliikkumiskielto.

Sen rikkomisesta voi tulla 150 euron sakko. Kreikkalaiset voivat liikkua vain painavasta syytä, kuten töihin tai kauppaan.

Liikkumisen syystä pitää täyttää lomake tai pitää lähettää tekstiviesti tiettyyn numeroon ja mainita syy siinä, Star kertoo.

Kiina

Koronavirus lähti liikkeelle Kiinan Wuhanista, ja siellä myös annettiin ensin liikkumisrajoituksia. Nyt Wuhanissa on ryhdytty helpottamaan tiukkoja liikkumisrajoituksia.

Ihmiset, jotka luokitellaan terveiksi ja jotka todistettavasti palaavat töihin, saavat liikkua kotikorttelinsa ulkopuolella. Maakunnan ulkopuolelle ei vielä pääse.

Yhdysvallat

Jo ainakin seitsemän osavaltiota Yhdysvalloissa on määrännyt ihmiset pysymään kotona. Tiukat liikkumisrajoitukset tulivat voimaan perjantaina myös Illinois’ssa ja sen isossa kaupungissa Chicagossa.

Jalankulkija kävelee autiolla bisnesalueella Chicagossa.
Chicagossa kehotetaan ihmisiä pysymään kotona. Kuva: Scott Olson / AFP

Ihmiset on määrätty pysymään pääosin kotona myös esimerkiksi Los Angelesissa ja New Yorkissa.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsomin määräyksen mukaan ihmiset eivät saa poistua kodeistaan ilman tärkeää syytä. Syitä voivat olla esimerkiksi ruoka- tai lääkeostokset, koiran ulkoilutus tai kuntoilu.

Turkki

Turkissa astui lauantaina keskiyöllä voimaan ulkonaliikkumiskielto yli 65-vuotiaille ja kroonisista sairauksista kärsiville.

Muutamassa kaupungissa katujen varsilta ja aukioilta on jopa poistettu penkkejä, koska vanhukset jatkoivat penkeillä kokoontumista entiseen malliin.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabiaan on julistettu iltaisin ja öisin voimassa oleva ulkonaliikkumiskielto. Kielto alkaa iltaseitsemältä ja päättyy aamukuudelta. Ulkonaliikkumiskielto ei koske terveydenhuollon työntekijöitä, sotilaita ja poliiseja.

Kolumbia

Kolumbia aloittaa laajat ulkonaliikkumisen rajoitukset tiistaista alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Kolumbia on jo aiemmin ilmoittanut saapuvien ulkomaanlentojen keskeyttämisestä maanantaista alkaen. Se on myös kehottanut kaikkia yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotonaan toukokuun loppuun saakka. Koulut on suljettu.

Australia

Australian Sydneyssä tuhannet ihmiset eivät piitanneet ohjeista pysyä turvallisen etäisyyden päässä toisistaan, vaan monet ryntäsivät perjantaina Bondi Beach -uimarannalle nauttimaan syksyn yli 30 asteen hellepäivästä. Osavaltio sulki uimarannan toistaiseksi.

turisteja sydneyssä
Turistit suojautuivat koronavirukselta Sydneyssä maaliskuun puolessa välissä. Kuva: Steven Saphore / EPA

Yli 500 ihmisen kokoontumiset ulkotiloissa on kielletty Australiassa koronaviruspandemian takia.

Jordania

Myös Jordaniassa määräyksiä on tiukennettu. Jordanian hallitus on määrännyt koko väestön ympärivuorokautiseen ulkonaliikkumiskieltoon.

Kodista saa poistua vain "pakottavasta syystä". Määräyksen rikkojia uhkaa välitön, jopa yli vuoden mittainen vankeus.

Hallituksen mukaan ankarampiin toimin piti ryhtyä, koska kansalaiset eivät noudattaneet määräyksiä.

Juttua täydennetään eri mailla.

Korjaus 23.3. klo 10.38 korjattu, että Chicago ei ole osavaltion pääkaupunki. Korjattu 13.18: Italian ulkonaliikkumiskielto eteni kahdessa vaiheessa.

Lue lisää:

"Toimin kamerajalustana", sanoo kirjeenvaihtajamme Paula Vilén lapsensa pianotunnin järjestämisestä etänä – Kerro meille oma vinkkisi, miten arki sujuu ulkomailla koronasta huolimatta

Katri Kulmuni: Liikkumista rajoitetaan todennäköisesti lisää – toimia tulossa ehkä jo tänään tai huomenna

Etäoluet Japanissa, kattoterassit Italiassa ja tsemppiopas Saksassa – Näillä keinoilla ihmiset helpottavat arkeaan eri maissa koronan aikaan

Toimittajalta: Korona-arjen jongleerauksessa arvostukseni opettajia kohtaan kasvaa entisestään

Kolme lääkäriä kertoo, miten pandemiaan on jo pitkään varauduttu – Kaikkia hoidetaan, mutta hoidettavat on pantava tärkeysjärjestykseen

Suosittelemme sinulle