Hyppää sisältöön

Ylen lähteet: Osa ministereistä olisi halunnut sulkea ravintolat jo viikko sitten

Osa alustavasti valmistelluista rajoittamistoimista kaatui viisikossa. Ne liittyvät liikkumisen rajoittamiseen.

Amarillo ravintola Flamingossa, Vantaalla.
S-ryhmä ilmoitti 18.3. sulkevansa ravintolansa pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, koska myynti on vähentynyt ja sulkeminen on valmiuslain hengen mukaista. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Maria Stenroos

Hallituksessa harkittiin jo viikko sitten, pitäisikö esimerkiksi ravintolat, yökerhot ja baarit sulkea, kun kokoontumista rajoitettiin. Ylen tietojen mukaan sulkeminen oli listalla, jonka sosiaali- ja terveysministerit esittelivät hallituspuolueiden johtoviisikolle.

Torstaina 12.3. hallitus kielsi yli 500 hengen tapahtumat ja suositteli harrastuksiin liittyvien tapaamisten ja muiden lähikontaktien välttämistä. Maanantaina 16.3. hallitus otti käyttöön järeät toimet, päätti sulkea koulut suurelta osin ja kehotti yli 70-vuotiaita pysymään kodeissaan. Myös yli 10 henkilön tapaamiset keskeytettiin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä oli selvitetty useita päiviä, miten koronaepidemian leviämistä saadaan hidastettua vähentämällä ihmisten kohtaamisia.

Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön ministerit Krista Kiuru (sd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) esittelivät hallituspuolueiden johtoviisikolle paketin, jossa esitettiin ravintoloiden, yökerhojen ja pubien sulkemista. Ne olisi Ylen tietojen mukaan toteutettu liikkumista rajoittavan valmiuslain pykälän 118 kautta.

Asia ei kuitenkaan edennyt hallituksen neuvottelun jälkeen eteenpäin.

STM:ssä oli Ylen tietojen mukaan arvioitu, että ravintolat kannattaisi sulkea. Asiaa perusteltiin muun muassa sillä, että myynti ravintoloissa käytännössä loppuisi joka tapauksessa, kun kokoontumisia rajoitetaan.

Pykälä 118:aa ei viety valtioneuvoston päätettäväksi maanantaina 16.3.

Jos ravintolat suljetaan viranomaisten määräyksellä, yrittäjä voi saada korvausta vakuutuksesta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi tänään maanantaina Ylellä, että suomalaisten liikkumista todennäköisesti rajoitetaan lisää alkuviikosta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen. Vielä lauantai tilanne ei kuitenkaan Marinin mukaan vaatinut sitä.

Myös nämä liikkumisrajoitukset vaatisivat valmiuslain pykälän 118 käyttöönotto- ja soveltamisasetuksia. Myös nämä rajoitusesitykset olivat hallituksessa esillä viikko sitten, mutta niitä ei silloin viety eteenpäin.

Lue lisää:

MaRa: "Ravintola-alan yrittäjät ovat törmänneet seinään" – Pinnalla pysyminen vaatii valtiolta tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin

Taistelu tuntematonta vastaan – Näin hallitus sulki Suomen seitsemässä päivässä

Suosittelemme sinulle