Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mitä saat tehdä, jos olet karanteenissa, eristyksessä tai perusterve? Tässä säännöt tiivistetysti

Saanko käydä kaupassa, jos olen karanteenissa? Entä jos perheenjäsen sairastuu, kuka häntä saa hoitaa? Haimme THL:n ohjeistuksista vastauksia eri ihmisryhmiä koskeviin kysymyksiin.

Koronaohjeet. Näin korona vaikuttaa jokaisen arkeen.
Kuva: Matti Kurkela / Yle
Ville Laakso,
Mikko Pesonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaepidemia rajoittaa ihmisten arkea ennenkokemattomalla tavalla.

Rajoitusten aste riippuu siitä, millä todennäköisyydellä sinulla voidaan olettaa olevan koronatartunta sekä siitä, kuulutko johonkin riskiryhmään.

Koronaviruksen aiheuttamaa Covid-19-tautia sairastavat eristetään terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Valtaosa sairastuneista saa lieviä oireita, jolloin kotieristys riittää. Kotona sairastuneen hoito olisi, jos mahdollista, paras antaa yhden perusterveen aikuisen vastuulle. Muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa tai yrittää muuten pitää etäisyyttä sairastuneeseen.

Läheskään kaikkia koronatartuntoja ei taudin leviämisen tässä vaiheessa saada varmistettua testeissä. Niinpä samat ohjeet koskevat myös kaikkia flunssaa tai hengitystieinfektiota sairastavia.

Riskiryhmään kuuluvia – yli 70-vuotiaita ja perussairaita – kehotetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Karanteenia vastaavissa olosuhteissa pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Myös kaupassa ja apteekissa käyntiä suositellaan välttämään. Pakolliset ostokset voi kuitenkin hoitaa lähikontakteja välttäen, jos niiden toimittamista ei saa järjestymään muuten.

Karanteenia vastaavat olosuhteet koskevat myös koronalle mahdollisesti altistuneita, siis ulkomailta palaavia tai tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleita. Useimmiten altistuneiden rajoitukset voidaan myös toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä.

Myös perusterveiden ihmisten suositellaan rajoittamaan liikkumistaan, erityisesti sosiaaliset kontaktit on syytä jättää minimiin. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Etätyöskentely on myös suositeltavaa, jos se on mahdollista järjestää.

Grafiikkaa päivitetty 26.3. klo 12.45. Grafiikkaan lisätty karanteenia ja kokoontumista koskevat sarakkeet.

Korjaus 24.3. klo 17:20 Grafiikka korjattu THL:n julkaisemaa vastaavaksi. Sen mukaan yli 70-vuotiaille, riskiryhmille sekä mahdollisesti altistuneille työpaikka ja päiväkoti sekä julkinen liikenne ovat kiellettyjä. Samoin ystävien tapaaminen. Jutun teksti on muokattu grafiikkaa vastaavaan muotoon.

Juttua muokattu 23.3. klo 21.30: Vaihdettu teksti "perhe" tekstiin "samassa taloudessa asuvat" ja korjattu, että terveille työpaikka ja päiväkoti sekä julkinen liikenne ovat vältettäviä, eivät sallittuja, paikkoja. Sen sijaan yli 70-vuotiaille ulkoilu on sallittua, kun vain muistaa turvavälit.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Finnair peruu lentoja Lappiin, Angela Merkel odottaa testitulosta, Ruotsissa perutaan kevään kokeita

Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa

Kolme lääkäriä kertoo, miten pandemiaan on jo pitkään varauduttu – Kaikkia hoidetaan, mutta hoidettavat on pantava tärkeysjärjestykseen

Suosittelemme sinulle