Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Satojen hanhien ja joutsenten parvet ilahduttavat harrastajia – lintujen kevätmuutto osin jopa ennätysaikaisessa

Hanhia ja joutsenia on bongattu jo satojen ja satojen lintujen parvissa.

Joutsenia Vaasan rannikolla 23.3.20
Joutsenparvet ovat olleet jopa lähes parin tuhannen linnun kokoisia. Tämä parvi on kuvattu Vaasan seudulla. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Hanne Leiwo,
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Lintujen kevätmuutto on pari viikkoa normaalista aikataulusta edellä, vaikka kylmätuulinen viime viikonloppu sitä vähän hidastikin.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan kevätmuutto alkoi tänä vuonna joillain lajeilla jopa ennätyksellisen aikaisin.

– Esimerkiksi metsähanhia on länsirannikolla nyt niin suuria määriä, että sellaisia ei ole ennen maaliskuussa nähty, Södersved sanoo.

Birdlifen mukaan ensimmäiset hanhet ovat ennättäneet jo Oulun korkeudelle.

Aikaisia tulijoita ja suuria määriä

Pohjalaiset lintuharrastajat kertovat satojen ja taas satojen yksilöiden lintuparvista.

Oravaisissa esimerkiksi on nähty 1700 laulujoutsenta ja lähes 800 hanhea. Söderfjärdenillä Mustasaaressa 1100 laulujoutsenta, listaa lintuharrastaja Ari Lähteenpää.

Myös Keski-Pohjanmaalla on nähty poikkeuksellisen aikaisia tulijoita, kuten metsähanhia ja hyönteissyöjistä rautiaisia – ja suuria määriä.

– Esimerkiksi Pedersöressä bongattiin yhtenä päivänä 1000 joutsenta muuttomatkalla kohti pohjoista, kertoo Bird-Life Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Juhani Hannila.

Sekä Hannila että Södersved toteavat, että yksi syy aikaiseen kevätmuuttoon on jäätön talvi.

– Koska ei ole ollut jäätä, niin moni vesilintu on talvehtinut tavallista pohjoisemmassa ja päässyt muuttamaan tavallista aikaisemmin, Södersved sanoo.

Kuvassa Juhani Hannila katsoo kiikareilla pellolla olevia joutsenia.
Kiikarit ovat tarpeelliset, jos aikoo nähdä kunnolla. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Jan Södersvedin mukaan tämä viikko on ainakin sääennusteiden mukaan lintujen kevätmuutolle suotuisa.

Sitä, tarkoittaako aikaisin alkanut muutto esimerkiksi aikaista pesintääkin, on kuitenkin vaikea sanoa.

– Ennusteiden mukaan luvassa on läntistä tai lounaista virtausta, joten muutto etenee tällä viikolla varmaan suotuisasti. Jos tulee kylmempi jakso, niin se sitten hidastaa, Södersved sanoo.

Iloa ja riemua tarjolla

Ari Lähteenpää iloitsee siitä, miten luonnossa on viime päivinä näkynyt paljon perheitä lintuja tarkkailemassa. Hän uskoo, että poikkeusaikana sieltä opitaan opitaan löytämään iloa ja riemua.

– Ja sitä on siellä juuri nyt paljon tarjolla.

Lintuharrastajaa ilahduttavat myös luonnossa näkyvät harvinaisuudet. Esimerkiksi lyhytnokkahanhi oli Lähteenpään mukaan kymmenisen vuotta sitten suuri harvinaisuus, mutta nyt niitä on aika ajoin paljonkin muiden hanhien joukossa.

– Toisaalta on toisinkin päin. Esimerkiksi peltosirkku on hävinnyt kokonaan Söderfjärdeniltä.

Kannattaa lähteä autoajelulle. Isojen peltoaukioiden varrella näkee hyvää live-ohjelmaa, kun joutsenet ja hanhet siellä mekastavat

Juhani Hannila

Juhani Hannila odottaa seuraavaksi lisää joutsenia ja hanhia. Merikotkien päämuutto on jo ehkä vähän ohi, mutta esimmäiset petolinnut, kuten hiirihaukat ovat jo matkalla. Sitten tulevat pikkulinnut.

– Kannattaa lähteä autoajelulle. Isojen peltoaukioiden varrella näkee hyvää live-ohjelmaa, kun joutsenet ja hanhet siellä mekastavat!

Suosittelemme sinulle