Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ensin Suomi hamstrasi vessapaperia ja säilykkeitä, nyt maistuu olut, suklaa ja jäätelö– grafiikat kertovat, mitä nyt ostamme

Elintarvikkeiden hamstraus on alkanut hiljalleen laantua. Ostokset tehdään yksin ja kärryt ovat pullollaan.

Tyhjä suklaa hylly Oulun Prismassa
Etenkin suklaan myynti on lisääntynyt koronakriisin jatkuessa. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tuomas Hirvonen,
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululaisessa hypermarketissa on arkiaamuna erikoisen hiljaista. Asiakkaita lipuu hyllyjen välillä harvakseltaan. Niillä, jotka kauppaan ovat eksyneet, ostoskärryt pullistelevat tavaraa.

Vaikka suurin hamstrausvimma on hellittänyt, menee elintarvikkeita kaupaksi enemmän kuin normaalisti. Ruokaa ostetaan harvoin ja paljon kerralla, kertoo K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi.

K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi
Citymarket-kauppias Matti Kontturin mukaan ruokaa ostettaisiin verkossa enemmän kuin sitä ehditään kerätä ja lähettää. Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Sen kyllä näkee, että ruokaa kuluu enemmän, kun ollaan kotosalla. Ostokset ovat ehkä arkisempia kuin normaalisti, jauhelihaa ja sellaista.

Hyllyjen välissä kulkeva Heidi Kylmäluoma osuu täydellisesti korona-ajan ostajaprofiiliin: kärryt ovat täynnä vessapaperia, säilykkeitä, piimää ja ryynejä. Lisäksi hän on kaupassa suositusten mukaisesti yksin.

– En tykkää kaupassa pyörimisestä muutenkaan, joten ajattelin käydä ostamassa kerralla enemmän.

Näitä tuotteita Suomi ostaa

Kaksi viikkoa sitten sosiaalinen media täyttyi tyhjien wc-paperihyllyjen kuvista. Valtioneuvoston tiukentuneet koronalinjaukset saivat monet hamstraamaan säilykkeitä, pesuaineita ja muita kestotuotteita karanteenin tai sairastumisen pelossa.

Monessa perheessä arki on alkanut asettua uomiinsa: työ ja koulu hoidetaan etänä. Kaikki ovat kotona. Se näkyy esimerkiksi einesten kasvaneena kulutuksena. Teolliset einekset pelastavat monen etätyöperheen arkipäivän.

Mutta mitä Suomi oikeastaan on hamstrannut?

K-ryhmän tietojen perusteella suurin hamstrauspiikki K-kaupoissa oli tasan kaksi viikkoa sitten 12.–13.3., mutta sen jälkeen kysyntä on tasoittunut. Noina kahtena päivänä säilykkeitä ja wc-paperia myytiin lähes nelinkertainen määrä.

Myös alla olevat SOK:n vähittäiskaupan myyntitilastot osoittavat, että vaikka suurin hamstrauspiikki on ohi, on tiettyjen tavaroiden kysyntä edelleen suuri.

Myydyimmät tuoteryhmät

Myyntivolyymin kehitys viikkoina 10-12.
Panimojuomien kasvussa näkyy pienoista nousua. Sen sijan pakasteiden ja kuiva-ainesten myynti on alkanut tasaantua. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Kuivatuotteet eriteltynä

Kuivassa säilyvien elintarvikkeiden kulutus viikoilla 10-12.
Kuivaleipää, jauhoja ja pastaa meni hamstrausviikolla kaksinkertainen määrä normaaliin tilanteeseen verrattuna. Makeisten myynti on pysynyt lähellä normaalia. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Pakasteet eriteltynä

Pakasteiden myynti viikoilla 10-12.
Ruokapakasteiden menekin kasvu taittui viime viikolla. Jäätelön myynti sen sijaan jatkoi kasvuaan. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Lääkitäänkö ahdistusta lohturuualla?

Ostoskärryjään työntelevä Heidi Kylmäluoma ei myönnä sortuneensa herkutteluun.

– Pitää yrittää saada mielihyvää muista asioista.

Lääkitäänkö eristäytymisen ja koronaviruksen aiheuttamaa ahdistusta lohturuualla, kuten sipseillä, suklaalla ja jäätelöllä? Ainakaan vielä tästä ei ole kauppias Risto Kontturin mukaan merkkejä, vaan ihmiset tekevät enimmäkseen niin sanottuja järkiostoksia.

– Varmaan herkkujenkin myynti alkaa kasvaa jossain vaiheessa, mutta vielä siitä ei ole merkkejä. Tosin oluen myynti on kasvanut jonkin verran. Varmaan ravintoloiden sulkeutuminen on näkynyt.

SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen viestintäpäällikkö Aino Sten kertoo, että viime ja edellisviikolla virvoitusjuomia, snackseja ja makeisia myytiin reilut 10 prosenttia enemmän kuin alkuvuonna. Myös jäätelö maistuu.

– Jäätelöissä näkyy kasvua, vaikkakin muissa ruokapakasteissa kasvu on ollut vielä isompaa.

Oululainen Heidi Kylmäluoma ostamassa
Heidi Kylmäluoma osti varastoon muun muassa vitamiineja lapsille. Kuva: Paulus Markkula / Yle

K-ryhmän päivittäistavarakaupan tilastoissa hamstrauksen jäljet näkyvät, mutta suuntaus on kohti normaalitilannetta. Isoja heilahduksia ostokäytöksessä ei näytä tapahtuneen, mutta makeisissa näkyy kaksi trendiä.

– Suklaan myynti on kasvanut enemmän kuin muiden makeisten. Lisäksi irtomakeisista on siirtymää pussimakeisiin, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Harri Hellman.

Ainakaan vielä korona-ahdistus ei ole saanut suomalaisia ryntäämään Alkoihin, kertoo Alkon liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

– Toissa viikonlopun asiakasmäärä oli normaalia maaliskuun ajanjaksoa vilkkaampaa. Nyt viikonloppuna asiakasmäärä oli normaalia pienempi.

Kahvipöytäkeskusteluissa pyörineille pohdinnoille siitä, onko viruksen leviäminen lisännyt korkean alkoholipitoisuuden sisältävän viinan kulutusta, ei löydy vahvistusta Alkon myyntiluvuista.

Onko koronaviruksen aiheuttama poikkeustila muuttanut sinun ostokäyttäytymistäsi? Keskustele aiheesta perjantaihin 27.3.2020 kello 23.00 saakka!

Lue lisää:

Vaihda kuulumisia puhelimessa, pidä kiinni arjen rutiineista – Näin Vanhustyön keskusliitto neuvoo meitä toimimaan koronaviruksen aikana

Suosittelemme sinulle