Sanat "peelo" ja "höpö" lentelevät taas chatti-kuplissa, ja pikseliset ihmishahmot on herätetty virtuaalisesta horroksesta.
Habbo Hotel on jo vuosia uinunut Ruususen unta ainakin Suomen osalta, sillä kävijämäärät ovat laskeneet (Helsingin Sanomat) viimeisen vuosikymmenen aikana.
Nyt koronakaranteenit ja kotoilu ovat aiheuttaneet kävijäspurtin virtuaalihotelliin: sinne perustetaan etähengailuja kasvokkain tapailun ollessa pannassa.
Habbo Hotel on etenkin 2000-luvun alussa lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneille (Helsingin Sanomat) tuttu virtuaalinen ympäristö, jossa itse muokatut pelihahmot voivat vapaasti seikkailla erilaisissa peliin rakennetuissa huoneissa ja keskustella muiden käyttäjien kanssa.
Ihan vain tiedoksi niille, joille peli ei ole tuttu: Habbo Hotelin sivuilla selitetään, että peelolla tarkoitetaan pelaajaa, joka häiritsee muita pelaajia, höpö on taas sana, jolla peli automaattisesti korvaa kirosanat ja solvaukset.
Poikkeustila kutsuu chattailemaan ja etähengailemaan
Suomessa perustettu Habbo Hotel kuuluu internetin aikakauteen, jolloin erilaiset chattiyhteisöt nauttivat suurta suosiota – onhan kyseessä aika ennen Facebookin kaltaisia somejättiläisiä.
Viimeisen viikon–kahden aikana Habbo Hotelin luoneessa Sulake Oy:ssä on kuitenkin huomattu, että käyttäjiä on tulvinut takaisin hotellin pariin.
– Suomen osalta kävijämäärät ovat kasvaneet kolminumeroisella prosenttiluvulla sunnuntaista 15. maaliskuuta lähtien, kertoo Sulake Oy:n toimitusjohtaja Valtteri Karu.
Se on hänen mukaansa huomattavaa nousua. Tarkempia maakohtaisia lukuja ei yhtiö luovuta.
Karu toteaa, että pelin pelaajamassat eivät enää pitkään aikaan ole tulleet Suomesta, vaan muista maista, joissa Habbo Hotelin pelaaminen on myös mahdollista. Habbo Hotelin sivuilla kerrotaan, että käyttäjiä on yhdeksältä eri kielialueelta.
Karu katsoo, että kävijämäärien sekä kansainvälinen että kansallinen nousu liittyy koronan tuomaan poikkeustilaan. Päivittäisten aktiivikäyttäjien määrä on noussut kansainvälisellä tasolla 213 prosenttia helmikuun 25. ja maaliskuun 24. päivän välillä.
– Pelejä pelataan, kun niille on aikaa. Normaalitilassa oikea elämä on pelien kilpailija, hän toteaa.
Kaiken ikävyyden keskellä koronapoikkeustila synnyttää luovia tapoja pitää yllä sosiaalisia suhteita. Muutamat yliopiston ainejärjestöt ovat keksineet järjestää hengailuja Habbo Hotelissa.
Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijoiden ainejärjestö Lööppi ry:n bileministeri Tatu Helle kertoo, että etähengailusta käydään parhaillaan alustavaa keskustelua. Ehdotus Habbo Hotelissa tapaamisesta sai ainejärjestön keskusteluryhmässä huvittuneen vastaanoton.
– Itse en vielä viime viikolla edes tajunnut, että palvelu on yhä olemassa. Siellä tuli oltua viimeksi varmaan ala-asteella, Helle sanoo.
Bileministerinä eli tapahtumien järjestäjävastaavana hänen toimensa kärsii juuri nyt kuivasta ajasta. Perinteinen ainejärjestöjen välinen sählyturnaus peruttiin, ja sitsitkin ovat vaarassa, joten tilalle on kehitetty korvaavia toimenpiteitä. Ainejärjestöt mittelevät sählyn sijaan Counter-Strike-tietokonepelin parissa. Habbo Hotel -hengailua kaavaillaan kenties sen jälkeiselle ajalle.
Myös Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijat löysivät takaisin Habbo Hotelin pariin. Sinne järjestettiin tapaaminen vastikään. Ainejärjestö Vostokin bileministeri Pilvi Pitkäranta kertoo, että vietti itse varhaisnuoruusvuosia palvelun parissa. Viime päivinä hän on pistänyt sosiaalisen median kautta merkille useita Habbo-bileitä.
– En tiedä, montako vastaavaa palvelua on ylipäätään olemassa. Ainakin itselleni Habbo Hotelilla on suuri nostalgia- ja meemiarvo, Pitkäranta sanoo.
Aiempaa turvallisempaa pelaamista?
Nyt Sulake Oy on saanut soittoja pitkin kansainvälistä mediaa. Toimitusjohtaja Karu kertoo yllättyneensä median yhtäkkisestä kiinnostuksesta. Mitä ilmeisimmin peli on saanut uutta nostetta, kun kotona istuvat ihmiset ovat keksineet kaivautua nostalgisten pelien pariin.
Karu arvelee, että käyttäjät ovat halunneet takaisin Habbo Hoteliin pelin sosiaalisuuden takia.
– Me yritämme saada ihmiset pitämään hauskaa keskenään. Emme laita pelaajaa muottiin, jossa pitäisi suorittaa tiettyjä tehtäviä. Tämä sopii tähän tilanteeseen, jossa ihmiset eristäytyvät ja ovat tekemisissä verkon kautta, Karu kertoo.
Suomalaisen Sulake Oy:n perustama Habbo Hotel on nykyään pitkälti hollantilaisomistuksessa (Talouselämä).
Habbo Hotel nousi kyseenalaisiin otsikoihin vuoden 2012 aikana, kun sen keskustelualueita jouduttiin sulkemaan pedofiliaepäilyjen takia. Virtuaalimaailman kautta pyrittiin hyväksikäyttämään teini-ikäisiä ja lapsia. Kävijämäärät romahtivat (Helsingin Sanomat).
Toimitusjohtaja Valtteri Karu kertoo, että nykyään Habboa valvotaan vuorokauden ja viikon ympäri sen kaikilla alustoilla ja Habbon kaikissa osissa. Palvelu tekee myös jatkuvaa viranomaisyhteistyötä, käyttää moderointitiimiä ja on rakentanut pelimaailmaan työkaluja, joilla pelaajat voivat itse hallita omaa pelikokemustaan.
Habbo Hotelilla on historiansa aikana ollut noin 300 miljoonaa käyttäjää (Helsingin Sanomat). Sulake Oy kertoo, että peli täyttää 20 vuotta kesällä.
Oletko palannut vanhojen suosikkipeliesi pariin poikkeusoloissa? Keskustelu on auki 28.3.2020 klo 10:00 saakka.
Korjaus 31.3.2020 klo 08:57: Korjattu virheellinen prosenttiluku: Habbo Hotel ilmoitti, että oikea prosenttikasvu on 213% eikä heidän aiemmin ilmoittamansa 310%.