Hyppää sisältöön

Äänitetyllä musiikilla menee lujaa, vaikka levyjä myydään yhä vähemmän – syynä musiikin suoratoistopalveluiden maksullisten versioiden suosio

Äänitemusiikin kulutus kasvoi Suomessa viime vuonna liki kymmenen prosenttia, selviää Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n selvityksessä.

Pinkit kuulokkeet.
Monen luureista on soinut samat rallit kuin aiemminkin, mutta osa on kuunnellut iloisempaa tai rankempaa musiikkia kuin ennen koronaa. Kuva: Hanna Lumme / Yle
Mattias Mattila

Äänitetyn musiikin kulutus Suomessa kasvoi viime vuona viidettä vuotta peräkkäin.

Myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia ja oli vuoden 2019 lopussa reilut 55 miljoonaa euroa. Tarkasti ilmaistuna kasvua tapahtui verottoman tukkumyynnin kokonaisarvossa.

Kun mukaan lasketaan tekijänoikeusjärjestö Gramexin äänitteiden käytöstä keräämät esityskorvaukset, äänitemusiikin kulutuksen kokonaisarvo nousi viime vuonna 78,6 miljoonaan euroon.

Kasvu johtuu suoratoistopalveluiden ja erityisesti niiden maksullisten versioiden suosion lisääntymisestä, kerrotaan Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n tiedotteessa.

– Suoratoistopalveluista saatava tulo kasvoi 12,2 prosenttia kasvattaen striimauksen osuuden kokonaismarkkinoista 87 prosenttiin.

Musiikin suoratoistopalveluita ovat esimerkiksi Apple Music ja Spotify. Vuodesta 2017 digitaalisen myynnin arvo on kasvanut lähes 11 miljoonalla eurolla.

Suomalaiset suosivat kotimaista musiikkia

Kotimaisen musiikin suosio näkyi vuoden myydyimpien ja striimatuimpien äänitteiden listauksissa. Top 10 -albumilistalla oli kuusi kotimaista albumia ja top 10 -singlelistalla kuusi kotimaista kappaletta. Kolmen myydyimmän joukkoon kummassakin kategoriassa ylsi kuitenkin vain yksi kotimainen: JVG.

Kymmenen myydyimmän vinyylilevytyksen listalla on peräti yhdeksän kotimaista julkaisua.

Kotimaisen musiikin osuus oli 36 prosenttia Musiikkituottajat ry:n jäsenyhtiöiden tilastoiman äänitemyynnin arvosta.

– Erityisesti ilahduttaa kotimaisten artistien menestys ja kotimaisen musiikin säilyminen suomalaisten suosikkimusiikkina, kommentoi Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen tiedotteessa.

Vuoden 2019 striimatuimmat kappaleet

 1. JVG – Ikuinen vappu
 2. Billie Eilish – Bad Guy
 3. Shawn Mendes,Camila Cabello – Señorita
 4. Tones and I – Dance Monkey
 5. STEREO – Vuosien päästä (feat. Etta)
 6. MKDMSK,Pyhimys – Surullinen Klovni
 7. Gettomasa – Muijii stadis
 8. Ariana Grande – 7 rings
 9. Teflon Brothers – Harmaa Rinne
 10. Arttu Wiskari – Suomen muotoisen pilven alla

Vuoden 2019 myydyimmät albumit

 1. Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
 2. JVG – Rata/Raitti
 3. Eri esittäjiä – Vain elämää / Ensimmäinen kattaus
 4. Ed Sheeran – No. 6 Collaborations Project
 5. Post Malone – Hollywood's Bleedings
 6. Eri esittäjiä – Vain elämää / Toinen kattaus
 7. Ariana Grande – thank u, next
 8. Lauri Tähkä – Meidän tulevat päivät
 9. Gettomasa – Diplomaatti
 10. Ville Valo & Agents – Ville Valo & Agents

Hyvin mennyttä viime vuotta varjostaa koronaviruksen aiheuttama tilanne. Mittavat talousvaikutukset kohdistuvat myös musiikkialaan.

– Musiikkituottajien jäsenyhtiöissä mietitään nyt keinoja, jotka pitäisivät sekä artistit että koko toimialan elinvoimaisena myös tulevaisuudessa, Kotilainen sanoo tiedotteessa.

Kolmen suuren markkinat

Suomen suurimpana musiikkiyhtiönä jatkoi viime vuonna Universal Music. Sen markkinaosuus on 36 prosenttia.

Toiseksi suurimmaksi nousi Warner Music Finland 30 prosentin markkinaosuudella. Kolmantena oli Sony Music Entertainment Finland, jolla oli 28 prosentin markkinaosuus.

Kolmen suuren yhtiön osuuksissa on mukana sellaisia riippumattomia levy-yhtiöitä, joiden jakelijana suuret toimivat. Indieyhtiöiden osuus kotimaisen musiikin kokonaiskulutuksesta oli vuonna 2019 yhteensä noin 28 prosenttia.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tarkoitus on kehittää suomalaisen musiikkialan ja musiikkituottajien toimintaedellytyksiä.

Suosittelemme sinulle