Hyppää sisältöön

Tässä on ratkaisu terveydenhuoltoa uhkaavaan suojavarustepulaan: Huoltovarmuuskeskus tekee historiaa ja avaa varastonsa ovet

Jatkossa käytössä pitäisi olla miljoonia kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia.

Hengityssuojain ja kädet.
Anni Juusola

Huoltovarmuuskeskus avaa varastonsa ovet selättääkseen terveydenhuoltoa uhkaavan varustepulan. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi historiallisesta päätöksestä maanantaina Ylen A-studiossa.

– Tämä päivä on historiallinen päivä. Kyllä tämä määräys on annettu, ja sosiaali- ja terveysministeriön määräys tarvitaan siihen, että huoltovarmuusvarastot aukeavat. Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle.

– Jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia maskeja, suojaimia ja sitten satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt käytössä meidän kenttäämme varten. Eivät ne tule loppumaan, Sillanaukee totesi.

Yle uutisoi viikonloppuna, että terveydenhuollon henkilökunnan käyttämien suojavarusteiden saamisessa Suomeen on suuria ongelmia.

Tarvikkeita Suomeen tuovat yritykset eivät enää saa hankittua hoitohenkilökunnan suojavarusteita, koska koronaviruksesta johtuvat maiden rajojen sulkemiset ja muut rajoitukset aiheuttavat viivästyksiä ja perumisia toimituksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee.

Päivi Sillanaukeen mukaan myös toimitusongelmia olisi tarkoitus ratkoa.

– Tänäänkin 15 toimijaa ovat olleet meihin yhteydessä. He haluavat keskitettyjä hankintoja, ja se onnistuu nyt Huoltovarmuuskeskuksen ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä.

– Olemme keskustelleet myös kotimaisten toimittajien kanssa, olisiko mahdollista alkaa tehdä niitä. Olemme tämän asian kanssa nyt turvallisin mielin, että näitä suojaimia riittää.

Varastojen avaamisesta huolimatta Sillanaukee muistutti, että on yhä tärkeä käydä läpi, kuinka suojavarusteita tulee käyttää eli missä tilanteessa ne ovat tarpeen. Hänen mukaansa esimerkiksi kotihoidossa suojavälineiden saatavuus on turvattava riskiryhmien suojelemiseksi.

Suosittelemme sinulle