Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Koronaviruksen pelottavat vaikutukset ja vinkit niille, joita käsienpesu jo kyllästyttää

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Ilmastopäästöt ovat vähentyneet, kun koronakriisi iski koko maailmaan. Kuva: ESA/Copernicus/Sentinel-5P Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO, Muokkaus: Ilkka Kemppinen / Yle. Videota on lyhennetty.

Päästöt laskevat nyt rytinällä, mutta onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta? Päinvastoin, sanoo tutkija: “Tämä on pelottava oppitunti”

Tutkijan mukaan koronaviruksesta koituneet poikkeustoimet voivat olla vain esimakua tulevasta, kun jokin ilmastonmuutoksen seurausilmiö konkretisoituu.

Yhdysvallat suunnittelee suurta elvytyspakettia, mutta New Yorkin pörssin suuntaa se ei ole muuttanut. Kurssit ovat romahtaneet. Kuvassa Fearless Girl -patsas pörssin edustalla. Kuva: Angela Weiss / AFP

Maailma on seisahtumassa – Yhdysvaltain talousromahdus on Euroopalle ja Suomelle Kiinan karanteenejakin pahempi shokki

Talouspysähdys näkyy eri puolilla maailmaa liikenteen määrissä ja ravintoloiden varauksissa. Katso grafiikoista, miten koronavirus on jäädyttänyt ihmisten toimintaa.

Uudeltamaalta mökille lähteneen Henrin mielestä on kurjaa, että ajoissa mökeille eristäytyneitä ihmisiä nyt syyllistetään. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Mökkiläiset kertovat, miksi he pakenivat Uudeltamaalta: "Ihmisten pitäisi olla iloisia, että tulimme"

Moni uusmaalainen on paennut koronavirusta mökille – ja joutunut somevihan kohteeksi. Me kysyimme koronapakolaisilta, miten he perustelevat päätöstään.

Muurahaiskäpy. Kuva: Fabian Von Poser / AOP

Koronaviruksen rna kertoo, ettei sitä tehty laboratoriossa

Koronapandemian riehuessa maailmalla salaliittoteoriat viruksen alkuperästä ovat levinneet miltei yhtä villinä. Koronaviruksen on mm. väitetty karanneen jostain biologisia aseita kehittelevästä laboratoriosta. Nature Medicine julkaisi kalifornialaisen Scripps Research Instituten infektiosairauksien tutkija Kristian Andersenin kokoaman kansainvälisen ryhmän artikkelin, jossa kerrotaan viruksen perimän selvityksestä.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Käsienpesuohjeet helposti kyllästyville

Huolellinen käsienpesu vie aikaa. Se on toistuessaan tylsä toimitus. Voisiko pesutoimitusta piristää ajattelemalla koko homman uudesta kulmasta, pohtii Aiju Salminen.

Suosittelemme sinulle