Hyppää sisältöön

Katso, miten tehohoitoa tarvitseville potilaille käy, jos koronatartuntojen määrää ei pystytä rajoittamaan

Uudeltamaalta ei saa matkustaa ilman pätevää syytä kolmeen viikkoon muualle Suomeen. Tästä jutusta näet, miksi.

Hoitajien pitää suojautua vahvasti työskennellessään sairaaloissa koronaviruspotilaiden kanssa. Kuva Brescia Poliambulanzan sairaalasta Lombardiasta Italiasta. Kuva: Piero Cruciatti / AFP / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaikkein parhaiten varustelluista tehohoidon paikoista voi tulla kova pula Uudenmaan ulkopuolella, jos koronavirus pääsee leviämään Uudeltamaalta vapaasti muihin maakuntiin.

Sen vuoksi liikkuminen Uudeltamaalta muualle Suomeen kielletään kolmen viikon ajaksi. Vain välttämätön kulkeminen sallitaan.

Muualla Suomessa asuvat ihmiset ovat suhteessa iäkkäämpiä ja sairaampia kuin Uudellamaalla. Se on riski. Koronavirus on vienyt tähän asti eläkeikäisiä pahempaan kuntoon kuin nuoria ja perusterveitä. Se johtuu todennäköisesti siitä, että ikääntyessä elimistön vastustuskyky heikkenee.

Jos ikäihmiset tai pitkäaikaissairauksia sairastavat joutuvat tehohoitoon, on hyvä, että heille riittää hoitopaikkoja. Siihen liikkumisrajoituksilla yritetään vaikuttaa, vaikka ne kajoavatkin perustuslaillisiin oikeuksiimme. Mitä vähemmän vakavasti sairastuneita, sitä parempaa hoitoa potilaat saavat.

Simulaattorissamme voit verrata tartunnan leviämistä kahdessa eri tilanteessa. Toisessa ihmisten liikkumista rajoitetaan ja toisessa ei juurikaan rajoiteta.

Esimerkkimme on simulaatio, joten se ei suoraan vastaa yhdenkään sairaanhoitopiirin tehohoitopaikkoja. Periaate on kuitenkin kaikkialla sama.

Keskimääräinen potilas viettää teho-osastolla kolme päivää (siirryt toiseen palveluun). Koronaviruksessa tilanne on toinen: vakavimmin sairastuneiden potilaiden hoitojaksot sairaalassa ovat pitkiä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä muistutti keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, että yhden koronaviruspotilaan tehohoito voi kestää jopa kahdesta kolmeen viikkoa.

Yksi koronaviruspotilas saattaa viedä siis jopa seitsemän muun potilaan paikan. Ojala-Niemelän mukaan esimerkiksi Lapin keskussairaalassa on yhteensä yhdeksän tehohoitopaikkaa.

Hän vetosi suomalaisiin, etteivät eteläsuomalaiset matkustaisi pohjoiseen mökeille pääsiäistä viettämään. Jos käy pahasti, on parempi olla kotona.

Juttu on tehty yhteistyössä Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kanssa. NRK:n tiimi: Anders Hofseth, Ståle Grut, Lene Sæter, Andre Håker, Renate Rognan ja Johannes Odland. NRK:n jutun samasta aiheesta voit lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

Jutun keskustelu on auki 27.3. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle