Hyppää sisältöön

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Kainsainvälinen olympiakomitea tiedotti asiasta tiistaina. Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella.

Tokion olympialaiset siirtyvät koronavirustilanteen vuoksi. Kuva: AOP

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Kansainvälinen olympiakomitea ilmoittavat, että Tokion olympialaiset siirretään. Kesän 2020 olympialaiset siirretään vuodelle 2021. Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella.

Tokion olympialaiset piti järjestää 24.7.–9.8.2020. Useat eri tahot vaativat olympialaisten siirtämistä koronavirustilanteen takia.

Maanantaina USA Today kertoi, että päätös olympialaisten siirtämisestä on jo tehty. Japanin pääministeri Shinzo Abe ja KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach pitivät aiheesta puhelinkokouksen tiistaina. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan Shinzo Abe ehdotti, että kesäolympialaiset siirrettäisiin vuodelle 2021. Shinzo Aben mukaan Bach oli hänen kanssaan samaa mieltä.

– Minä ehdotin, että kisoja siirretään suunnilleen vuodella. Puheenjohtaja Bach sanoi olevansa sataprosenttisesti samaa mieltä, Abe ilmoitti puhelinpalaverin jälkeen.

Hetkeä puhelinkokouksen jälkeen KOK tiedotti kisojen siirtämisestä vuodelle 2021. Kisojen pitämisen takaraja on KOK:n tiedotteen mukaan vuosi 2021. Olympiatuli saapui Japaniin viime viikolla ja KOK:n mukaan se myös pysyy siellä.

Järjestelykomitean johtaja Yoshiro Mori sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että olympialaisten uudesta ajankohdasta pyritään päättämään mahdollisimman pian. KOK:n puheenjohtaja Bach oli uudesta ajankohdasta vielä vaitonainen.

– En voi antaa selvää vastausta kaksi tuntia puhelinkokouksen jälkeen. Tarvitsemme ainakin päättämämme neljä viikkoa, jotta voimme löytää vastauksen kaikkiin avoinna oleviin kysymyksiin, Bach sanoi ja viittasi KOK:n maanantaina asettamaan neljän viikon takarajaan kisojen siirtämiselle.

Olympialaisia siirretään nyt ensimmäistä kertaa rauhan aikana. Vuosina 1916, 1940 ja 1944 kesäolympialaiset peruttiin kokonaan maailmansotien vuoksi.

Tokiossa on aiemmin järjestetty kesäolympialaiset vuonna 1964.

Lue myös:

Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella – Leo-Pekka Tähti on nähnyt koronavirustilanteen vakavuuden läheltä ja helpottui päätöksestä: "Olen tosi tyytyväinen"

Suomalainen olympiavoittaja kuuli Tokion kesäkisojen siirtymisestä Yle Urheilulta – yllättyi kisojen uudesta ajankohdasta

Tieto olympialaisten siirtymisestä sai Matti Mattssonin mietteliääksi: "Olisi tyhmää jättää leikki tässä kohtaa kesken"

Tämän vuoksi Tokion olympialaiset kannatti siirtää jo nyt – Suomen olympiakomitea varautui päätökseen hyvissä ajoin

Katso Ylen erikoislähetys: Tokion olympialaiset siirretty ensi vuodelle – mitä historiallinen päätös tarkoittaa?

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Suosittelemme sinulle