Hyppää sisältöön

Suksivoidetehdas valmistaa pian 20 000 pulloa käsidesiä päivässä – moni suomalaisyritys on muuttanut tuotantoaan käsidesipulan helpottamiseksi

Suksivoidetehtaasta tuli käsidesin valmistaja parissa viikossa.

Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen.
Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Kumpulainen keski pari viikkoa sitten, että suksivoidetehdas voisi tehdä myös käsidesiä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Laura Kangas

Harva varmaan arvaisi, että suksivoiteella ja käsidesillä on paljon yhteistä.

Sen hoksasi kuitenkin joensuulaisen suksivoidevalmistajan Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

– Ajatus syntyi pari viikkoa sitten, kun meidän työntekijät lähtivät hakemaan apteekeista käsidesiä ja totesivat, että hyllyt ovat tyhjät, Puukilainen kertoo.

Puukilainen päätti, että suksivoidefirma voisi kantaa kortensa kekoon ja vaihtaa suksivoiteen valmistuksen käsidesin tuotantoon.

Koronavirus on räjäyttänyt käsidesin kysynnän, ja moni muukin suomalainen yrittäjä on löytänyt siitä markkinaraon. Sitä valmistavat ainakin Koskenkorvan tislaamo, viskitislaamo Kyrö Distillery ja pienpanimo Olaf Brewing.

Myös apteekit ovat ryhtyneet tekemään käsidesiä itse.

Käsidesipullo Vauhti Speed Oy:n tehdaslinjastolla.
Vauhti Speedin käsidesi syntyy samoilla linjastoilla kuin suksivoidekin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Suksivoidetehdas muuntui käsidesitehtaaksi helposti.

Käsidesi koostuu etanolista, glyserolista, vetyperoksidista ja vedestä. Se on maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukainen resepti.

Etanoli on myös suksivoiteen raaka-aine.

Letkujen uusiminen sekä astioiden ja pumppujen puhdistaminen vei pari työpäivää. Tarvittiin joitakin raaka-aineita, pakkaustarvikkeita ja uusi etiketti. Käsidesi pullotetaan samoihin pulloihin kuin suksivoidekin.

Vauhti Speedin tehtaan tilat on nimenomaan suunniteltu helposti syttyvien tuotteiden, kuten etanolin käsittelyyn, ja se on myös henkilökunnalle tuttua.

Kunhan tehtaalle saadaan tarvittavaa lisätyövoimaa, käsidesiä voidaan Puukilaisen mukaan valmistaa kolmessa vuorossa noin 20 000 pulloa päivässä.

Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen kaataa Vauhti Speedin käsidesiä kädelleen.
Vauhti Speed jatkaa käsidesin valmistusta niin kauan kuin on tarvis. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vauhti Speed toimittaa käsidesiä tällä hetkellä terveydenhuoltoon, urheiluvälineliikkeille ja poliisille. Myös apteekkeihin ovat menneet ensimmäiset toimitukset.

– Meillä on valmius jatkaa tätä niin pitkään kuin on tarve. Kun tilanne normalisoituu, siirrymme takaisin suksivoiteen pariin.

Voi kuitenkin olla, että käsidesistä tulee pysyvä osa Vauhti Speedin tuotevalikoimaa, arvelee Puukilainen.

– Veikkaan, että ihmisten kuluttajakäyttäytyminen tulee muuttumaan ja käsidesille on kasvava kysyntä tulevaisuudessakin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Kyrö Distillery aloittaa käsidesin valmistamisen Isossakyrössä

Mikkelissä käsidesi loppu kaupoista ja apteekeista – Savonlinnassa pienpanimo havahtui samaan tilanteeseen, ja alkaa valmistaa omaa käsidesiä

Koskenkorvan tislaamon tuotanto menee nyt käsidesin raaka-aineeksi – Altian toimitusjohtaja: "Tarve on kova"

Apteekit alkoivat valmistaa käsidesinfiointiainetta itse – koronavirus räjäytti menekin, tukuillakin vaikeuksia vastata kysyntään

Suosittelemme sinulle