Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että koronaviruksen torjuntaan tarvitaan nyt koko yhteiskunta. Kaikkosen mukaan varusmiehiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä saadaan tarvittaessa nopeastikin valvontatehtäviin Uudenmaan rajalle.
Hallitus on kertonut harkitsevansa Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistaina, että Uudenmaan eristämiselle on vahvat perusteet.
Puolustusvoimat on siis Kaikkosen mukaan jo valmistautunut poliisin mahdollisesti tarvitsemaan virka-aputehtävään.
– Olen kehottanut Puolustusvoimia varautumaan siihen, että virka-aputehtäviä voi tulla.
– Jos toimivaltainen viranomainen pyynnön esittää, niin lähtökohta on, että apua myös annetaan.
Kaikkosen mukaan liikennevalvontaan komennettavien varusmiesten ja kantahenkilökunnan määrä riippuisi virka-apupyynnön laajuudesta ja kestosta.
– Poliisin valtuuksia heillä ei luonnollisestikaan olisi.
Pormestari Vapaavuori: Uudenmaan eristäminen ei ole mutkatonta
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan kertoi tiistai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa kaupungin aloittaneen jo valmistautumisen mahdollisiin liikkumista rajoittaviin olosuhteisiin.
Helsingissä on todettu kaikkiaan 274 koronatartuntatapausta. Eilen tiistaina kerrottiin 60 uudesta tapauksesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedotti aiemmin eilen, että sen alueella on varmistettu yli viisisataa koronavirustartuntaa.
Vapaavuoren mukaan Uudenmaan eristäminen ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta, sillä kaupungissa työskentelee paljon esimerkiksi lääkäreitä ja hoitajia, jotka asuvat muualla kuin Uudellamaalla.
Vapaavuoren mukaan oleellista on, että kriittisen henkilöstön työmatkaliikenne pystytään järjestämään mahdollisista liikkumisen rajoituksista huolimatta.
Kokoomuksen Orpo: Uusimaa mahdollista eristää jo perjantaihin mennessä
Uudenmaan eristämisellä yritettäisiin estää, etteivät Uudenmaan tautiketjut leviäisi muualle Suomeen; suurin osa varmistetuista koronavirustartunnoista on Uudellamaalla.
Noin 65 prosenttia tapauksista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Muualla maassa tartuntoja on huomattavasti vähemmän.
Kainuussa ei ole yhtään varmistettua tapausta. Sekä Länsi-Pohjan että Itä-Savon sairaanhoitopiireissä on molemmissa yksi todennettu tartunta.
Rajaus voisi vähentää myös koronakuolemia. Jos virus leviäisi eri vauhdilla eri puolilla Suomea, terveydenhuollon henkilökuntaa voitaisiin siirtää sinne, missä sitä eniten tarvitaan.
Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Uudenmaan eristäminen olisi mahdollista toteuttaa tarvittaessa jo perjantaihin mennessä. Mahdollisen eristämisen aikataulusta ei kuitenkaan ole tietoa.
Rajoitus perustuisi valmiuslain pykälään 118, sen mukaan liikkumista tietyllä alueella voidaan poikkeusoloissa ja terveyssyistä rajoittaa kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
Lue lisää:
Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta
Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi
Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.
Korjattu 26.3.2020 klo 16.14: Vähiten tartuntoja on Länsi-Pohjan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä. Aiemmin jutussa luki, että vähiten olisi Kymenlaaksossa ja Itä-Savossa.