Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yllätyskäänne Katiska-huumejutussa: Niko Ranta-aho myönsi käytännössä kaikki syytteet

Tamperelaistaustaisen liikemiehen syytetään olleen toinen päätekijä suuressa huumejutussa.

Kokaiini pakataan Etelä-Amerikassa valmistusprosessin jälkeen kilon harkkoihin. Kuvan harkon kokaiinin pitoisuus oli 85 prosenttia.
Kokaiini pakataan Etelä-Amerikassa valmistusprosessin jälkeen kilon harkkoihin. Kuvan harkon kokaiinipitoisuus oli 85 prosenttia. Kuva: Poliisi
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Katiska-huumejutun oikeudenkäynnissä on tapahtunut täysin yllättävä käänne, kun toiseksi päätekijäksi epäilty liikemies Niko Ranta-aho on myöntänyt käytännössä kaikki syytteensä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV uutiset. Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma vahvistaa tiedon Ylelle. Hänen mukaansa päämies myönsi kaikki syytteet joitakin teknisiä seikkoja lukuun ottamatta.

Lisäksi Ranta-aho on kertonut poliisille uusista huumekätköistä, joita poliisi nyt tutkii.

– Hän tuli maanantaina siihen tulokseen, että haluaa selvittää tämän asian, Kaitaluoma sanoo.

Huumejutun istunto on parhaillaan käynnissä Helsingin käräjäoikeudessa. Kaitaluoman mukaan tieto tunnustuksesta tuli istunnossa olleille uutena.

– Tässä menee kaikilla nyt aikaa sulatellessa. Tietysti juttu muuttuu Ranta-ahon osalta aika riidattomaksi.

Helsingin Sanomien mukaan Ranta-aho on kertonut oikeudelle haluavansa tulla kuulluksi ensi viikolla ja olevansa ainoa, joka tietää huumeiden kokonaismäärät.

Vielä kolme viikkoa sitten Ranta-aho kiisti rikokset.

Laaja huumekauppaverkosto

Käänne tarkoittaa käytännössä, että Ranta-aho oli Katiska-vyyhdin päätekijä, kuten poliisi ja syyttäjä esittivätkin. Toinen väitetty päätekijä Janne Tranberg on sen sijaan kiistänyt syytteet.

Syytteiden mukaan kaksikko järjesti Espanjasta Suomeen valtavat määrät huumeita, dopingaineita ja huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä. Syyttäjä vaatii kummallekin 13 vuoden vankeusrangaistusta. Se on kovin mahdollinen rangaistus törkeästä huumausainerikoksesta.

Heidän lisäkseen maksimirangaistusta vaaditaan kymmenelle muulle syytetylle. Näiden syytetään olleen huumekauppaverkoston vastuurooleissa lähinnä kotimaassa.

Lievempiä tuomioita vaaditaan muun muassa kansainvälisen tason kilpapurjehtijalle, liikemies Janne Järviselle sekä fitness-vaikuttaja Sofia Belórf-Nousiaiselle. Heidän syytetään auttaneen päätekijöitä muun muassa häivyttämään huumerahojen alkuperä.

Väitetyt rikokset ovat tapahtuneet 2016–2019.

Jutun oikeuskäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Sitä on luonnehdittu käräjäoikeuden historian suurimmaksi huumejutuksi. Käsittelypäiviä on varattu kesäkuulle asti.

Suosittelemme sinulle