Hyppää sisältöön

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Yleisurheilun Pariisin EM-kisojen järjestäminen tämän vuoden elokuun lopussa on edelleen mahdollista.

Antti Pihlakoski
Kuva: AOP
Sakari Lund,
Jussi Vainikka

Tokion olympiakisojen siirto vuodella eteenpäin tuo valtavasti muutoksia urheilutapahtumien aikatauluihin. Samoin käynnissä oleva koronapandemia jo sinällään laittaa urheilukalenterit täysin uusiksi.

Yleisurheilun osalta vaikutukset näkyvät muun muassa MM-kisoissa, jotka on ollut tarkoitus järjestää Yhdysvaltain Eugenessa elokuussa 2021. Nuorten alle 20-vuotiaiden MM-kisat ovat kalenterissa jo tämän vuoden heinäkuun 7. päivästä alkaen ja aikuisten EM-kisat Pariisissa elokuun lopussa.

– Tärkeintä olisi nyt saada Tokion olympialaisten uudet päivämäärät selville, jotta kaikkien muiden urheilutapahtumien uudelleenkalenterointi onnistuu, Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) ja Euroopan yleisurheiluliiton (EA) hallituksen jäsen Antti Pihlakoski sanoi Yle Urheilulle.

Pihlakosken henkilökohtainen mielipide on se, että paras tapa ratkaista kalenteriongelmat on se, että ikään kuin aloitetaan vuosi 2020 uudestaan vuoden 2021 alusta. Silloin kaikki kilpailut siirtyisivät vuodella eteenpäin.

– Kun miettii sitä hirvittää palapeliä, niin urheilun yhtenäisyyden nimissä ja asioiden helpottamiseksi sellainen päätös olisi helpoin. Tiedän, että se ei ole ihan niin yksinkertaista, koska on tv-oikeuksia ja sponsorisopimuksia. Yhden vuoden putsaaminen pois on taloudellisesti hankalaa, mutta operatiivisesti helpoiten hoidettava kokonaisuus.

Vuoden 2021 Eugenen MM-kisojen osalta tämä tarkoittaisi siis niiden siirtämistä vuoteen 2022.

– MM-kisojen osalta olemme keskustelleet KOK:n kanssa, että autamme olympiakisojen järjestelyissä niin, että MM-kilpailut joustavat. Pidämme kuitenkin tärkeänä sitä, että olympialaisten päivämäärät olisivat mahdollisimman pian selvillä. Meillä on valmius siihen, että ne siirtyisivät vuodelle 2022.

Pariisin EM-kisoista päätöksiä pian

Nairobin nuorten MM-kisojen osalta päätettiin eilen, että ne siirtyvät. Uutta ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Jos ne siirtyvät ensi vuoteen, ongelmaksi tulee se, että yksi ikäluokka tulee yli-ikäiseksi ja heiltä menevät kisat ohi.

– Se on problemaattista. Onko se sitten vain niin, että he joutuvat kärsimään tästä. Teoriassa on mahdollista, että kisat voisivat olla tänä vuonna myöhemmin syksyllä, Pihlakoski kertoi.

Tänä vuonna olisi ohjelmassa myös aikuisten EM-kisat Pariisissa 25. elokuuta alkaen. Niiden järjestäminen on vielä mahdollista.

– Tilannetta tarkkaillaan suurennuslasin kanssa. Tässä vaiheessa ei vielä välttämättä päätöksiä siirrosta tehdä. Tähänkin liittyy se, miten kalenteri kokonaisuutena rakentuu.

– Elämme edelleen toiveissa, että elokuun lopussa olisi arvokisat Pariisissa. Toukokuun alussa on Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen kokous, jossa asiasta pitäisi viimeistään päättää. Asiat etenevät niin kovalla vauhdilla, että ehkä joudumme aikaisemminkin tämän asian ympärillä istumaan, Pihlakoski sanoi.

Epävarmuutta palloilussa

Urheilukalenterit ovat mullin mallin myös palloilulajeissa. Jalkapallon EM-kisat siirtyivät vuodella kesään 2021, joka on johtanut esimerkiksi naisten EM-kisojen siirtämiseen. Koripallon miesten EM-kisat on määrä järjestää Tshekissä, Georgiassa, Italiassa ja Saksassa syyskuussa 2021, mutta olympialaisten uudella ajankohdalla on mahdollisesti vaikutusta turnaukseen.

Suomalaisittain kiinnostavaa on, miten käy lentopallon miesten EM-kisojen. Tampereella on tarkoitus järjestää elo-syyskuussa 2021 yksi kisojen neljästä alkulohkosta.

– Olemme tietysti odottavalla kannalla, millaisia vaikutuksia olympialaisten siirtämisellä on kansainväliseen kalenteriin. Euroopan lentopalloliitto keskustelee KOK:n kanssa, mikäli päällekkäisyyksiä syntyy, Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho totesi Yle Urheilulle.

Lentopalloliitto on kärsinyt talousvaikeuksista ja tiedotti maanantaina (siirryt toiseen palveluun) lomauttavansa osan henkilöstöstään huhti-kesäkuun ajaksi. Koronaviruksen seuraukset hankaloittavat tilannetta entisestään. Esimerkiksi liitolle tärkeän tulonlähteen, lentopallojuniorien Power Cupin järjestäminen tänä vuonna on vaakalaudalla. Siika-aho ei halua spekuloida sillä, onko Suomella varaa järjestää EM-kisojen alkulohkoa, jos turnaus pelataan suunnitellusti.

Lue myös:

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Nooralotta Neziri on valinnut tietynlaisen karanteenin omasta tahdostaan – muistuttaa, että huippu-urheilijoilla on etu koronatilanteessa: "Siitä on tässäkin tapauksessa hyötyä"

Suosittelemme sinulle