Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yle tarjoaa opastetut museokierrokset suljettujen ovien takaa – Kotisohvalta muumien maailmaan tai antiikin ajan baariin

Ensimmäiseksi tutustutaan muinaisen Rooman huvituksiin Vapriikin suositulla Syntinen satamakaupunki -kierroksella.

Yle Tampereen museokierros: Museokeskus Vapriikki – Ostia, portti Roomaan
Jani Aarnio,
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Museot on koronaepidemian vuoksi suljettu, mutta Ylen mukana pääset kurkistamaan lukittujen ovien taakse. Näytämme opastettuja kierroksia Tampereen suosituimmista näyttelyistä.

Ensimmäinen kierros suuntautuu muinaiseen Roomaan. Ostia – portti Roomaan-näyttelyn kierros Syntinen satamakaupunki esittelee antiikin ajan hävyttömämpiä huveja baareista bordelleihin. Millaisia suhteita orjien ja isäntien välillä oli, mitä kaikkea kylpylöissä tapahtui selänpesemisen ohessa ja miten ilotalot toimivat? Tarjoamme draamallisen kierroksen parhaat palat näyttelijä Markus Henrikssonin johdolla.

Museokeskus Vapriikissa laskettiin alkuvuodesta ennätyksellisiä kävijämääriä. Erityisesti Ostia veti katsojia, ja opastetuille erikoisilloille riitti kysyntää.

– Syntinen satamakaupunki -kierrokset olivat kaikki loppuunmyytyjä. Niitä oli tarkoitus jatkaa huhtikuussa, mutta nyt näyttää vähän huonolta, harmittelee tiedottaja Tähtitalvikki Poikajärvi.

Videokierros muinaisen Ostian syntisemmällä laidalla paikkaa harmia.

– Tämä on nyt se toiseksi paras vaihtoehto. On upeaa päästä esittelemään näyttelyä ja tätä nimenomaista opastusta tällä tavoin. Nyt ihmiset saavat Ostian koteihinsa ja hieno näyttely löytää yleisönsä, Poikajärvi sanoo.

Kansainvälisen kaupan ja merenkulun keskus Ostia kukoisti 100–200-luvuilla. Rooman valtakunnan tärkeässä satamakaupungissa eli 50 000 asukasta. Työläisten kansoittamassa kaupungissa aherrettiin, mutta vastapainoksi myös huveille oli kysyntää.

– Bordelleja oli kaikkialla. Valtaosa avasi ovensa iltapäivällä kello puoli kolme. Johtajatar otti ulko-ovella maksun asiakkaalta ja tarjosi tälle vastineeksi poletin, johon oli kuvattu tarjottu erikoispalvelu, näyttelijä Markus Henriksson avaa ilotalojen toimintaa.

Syntinen satamakaupunki -kierros on vain osa koko Ostia – Portti Roomaan -näyttelyä. Kierroksen koko näyttelyssä voit kuunnella tästä.

Huhtikuun alussa Yle julkaisee opastetun kierroksen Tampereen Muumimuseosta.

Suosittelemme