Puolet suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen antamiin suosituksiin ja rajoituksiin koronavirusepidemiassa, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
23.–24.3. tehdyn kyselyn mukaan 49 prosenttia vastaajista pitää hallituksen suosituksia ja rajoituksia sopivina ja oikea-aikaisina. 46 prosenttia vastanneista haluaisi hallitukselta vieläkin tiukempia rajoituksia. 3 prosenttia pitää nykyisiä rajoituksia turhan tiukkoina.
Kyselyn perusteella nuorimmat (15–24-vuotiaat) ja vanhimmat (65–79-vuotiaat) eivät kannata nykyistä tiukempia rajoituksia yhtä vahvasti kuin muut ikäryhmät. Erot eivät kuitenkaan olleet ikäryhmien välillä erityisen suuret.
Puoluekanta näkyy vastauksissa
Sen sijaan vastaajan puoluetausta näyttää vaikuttavan mielipiteisiin rajoituksista. Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 75 prosenttia kertoi haluavansa valtiolta tiukempia toimia.
Vasemmistoliiton kannattajista tiukempia rajoituksia halusi ainoastaan 29 prosenttia vastanneista. Myös SDP:llä (32 prosenttia) ja vihreillä (34 prosenttia) lisärajoitusten kannatus oli suhteellisen vähäistä. Keskustalaiset (41 prosenttia) ja kokoomuslaiset (47 prosenttia) asettuivat kahden ääripään väliin.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen huomauttaa, että perussuomalaiset ovat vaatineet koko ajan tiukkoja rajoituksia. Hän näkee tuloksissa merkkejä siitä, että koronakriisi on politisoitumassa.
– Näin käy väistämättä, kun aletaan huomata, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa hoitaa kriisiä, hän sanoo.
Lähes kaikki ovat rajoittaneet liikkumista
Lähes kaikki suomalaiset kertovat rajoittaneensa liikkumista julkisilla paikoilla koronaviruksen takia. Useampi kuin neljä viidestä kertoi rajoittaneensa liikkumista todella paljon tai melko paljon.
Kyselyn perusteella eniten ovat rajoittaneet liikkumistaan pääkaupunkiseudulla asuvat. Eri-ikäisistä suomalaisista näin ovat tehneet eniten yli 65-vuotiaat.
Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta 1 805:tä henkilöä 24.–25.3.2020. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.