Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Liikkumisrajoitukset koskisivat todennäköisesti koko Uuttamaata

Kotiin Uudellemaalle voisi palata rajoituksista huolimatta. Rajoitusten käyttöönotto odottaisi eduskunnan hyväksyntää.

Uudenmaan ja Varsinais-Suomen raja.
Virkamiehet valmistelevat parhaillaan hallitukselle päätöstä Uuttamaata koskevista liikkumisrajoituksista. Hallitus päättänee rajoituksista illalla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Ari Hakahuhta

Ylen tietojen mukaan hallituksen valmistelu liikkumisrajoituksista on vahvasti kallellaan vaihtoehtoon, että liikkumisrajoitukset koskisivat koko Uuttamaata. Rajausta ei siis tehtäisi esimerkiksi kuntakohtaisesti.

  • Lue tuoreimmat uutiset koronaviruksesta tästä.

Jos joku Uudellamaalla asuva jäisi rajoitusten voimaantullessa Uudenmaan ulkopuolelle, hän voisi rajoituksesta huolimatta palata kotiinsa Uudellemaalle. Näin voisi käydä, jos joku olisi esimerkiksi mökillään silloin, kun rajoitukset tulisivat voimaan.

Koska liikkumisrajoituksissa on kysymys perusoikeuksien rajoittamisesta, myös poikkeukset pitäisi kirjoittaa asetukseen tarkkarajaisesti.

Kysymys on siis siitä, saisiko esimerkiksi maakuntarajan ylittää työmatkallaan. Ja myös siitä, mitkä olisivat muut poikkeustapaukset, joissa Uudeltamaalta saisi poistua tai maakuntaan saisi tulla ulkopuolelta.

Liikkumisrajoitusten noudattamisen valvonta kuuluisi poliisille. Poliisi voisi pyytää Puolustusvoimilta virka-apua valvontaan. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Puolustusvoimilla on valmius vartiointiavun antamiseen.

Eduskunta arvioisi liikkumisrajoitukset ennen voimaantuloa

Jos hallitus päätyy rajoituksiin, päätös tehdään valmiuslain 118 pykälän perusteella.

Hallitus toisi liikkumisrajoitukset ilmeisesti valmiuslain normaalina soveltamisasetuksena, eikä välittömästi voimaan astuvana. Siis eduskunta ja sen perustuslakivaliokunta arvioisivat asetukseen kirjoitettuja perusteluja ja rajoituksia etukäteen ennen kuin liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan.

Hallitus toi muista rajoituksista poiketen lääkehamstrausta rajoittavan asetuksen voimaan viime viikolla välittömästi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksyi lääkkeiden myynnin rajoitukset jälkikäteen.

Uudenmaan liikkumisrajoitukset ovat nyt virkamiesvalmistelussa. Hallitus lopulta päättää, miten rajoitukset rajataan ja halutaanko rajoitukset lopulta ottaa käyttöön. Hallitus on varautunut valtioneuvoston istuntoon illalla kello 20.00.

Pyrkimys hallituksessa on, että Uuttamaata koskevat rajoitukset otetaan käyttöön tavalla tai toisella, jos rajoitukset pystytään perustelemaan riittävän hyvin.

Jotta liikkumisrajoitukset saisivat myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan hyväksymisen, hallituksen on pystyttävä esittämään hyvät perustelut sille, että liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä koronaviruksen leviämisen tehokkaassa estämisessä. Perusteluissa nojataan terveysviranomaisten eli esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntemukseen.

LUE LISÄÄ:

Puolustusministeri: Varusmiehet liikenteenvalvontaan muutamassa päivässä – Helsinki varautuu jo liikkumisen rajoittamiseen

Ylen tiedot: Arviot koronaviruksen leviämisestä Suomessa ovat koventuneet – tehohoidon kapasiteetti joutuu tiukille

Suosittelemme sinulle