Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Uusi podcast-sarja pureutuu elämään koronaeristyksessä – Yle tilaa käsikirjoitukset tuloja menettäneiltä ammattikirjoittajilta

Karanteenimonologien ensimmäiset jaksot julkaistaan ensi viikolla Yle Areenassa.

Kuulokkeet kiinni älypuhelimessa.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Draama alkaa tuottaa koronaviruksen aiheuttaman omituisen tilanteen keskellä Karanteenimonologeja. Ne ovat viiden minuutin mittaisia podcast-jaksoja, joiden takana on joukko projektiin mukaan hakeneita käsikirjoittajia ja näytelmäkirjailijoita.

Ideoita alkoi sadella, kun Yle käynnisti julkisen haun viime perjantaina. Tarkoituksena on paitsi saada julki ajankohtaista sisältöä myös auttaa koronaviruksen myötä tuloja menettäneitä kulttuurin tekijöitä. Julkaistusta monologista maksetaan kirjoittajalle palkka.

– Heti ensimmäisen viikonlopun aikana saimme nelisenkymmentä yhteydenottoa, kertoo Karanteenimonologeista vastaava dramaturgi Antti Lehtinen Yle Draamasta.

Lehtinen on koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta yhtä häkeltynyt kuin muutkin ovat, mutta onpa kokonaisuudessa myös kiinnostavat puolensa.

– Yhtäkkiä päällä on tilanne, jossa kukaan ei ole koskaan ennen ollut. Jaamme samanlaisen arjen ja jännitämme uutisia.

Se näkyy Lehtisen mukaan lähetetyissä ideoissa.

– Kaikki tuntevat huolta ja epävarmuutta. Silti ideoita on tullut ilahduttavan monesta näkökulmasta.

Toivon pilkahdus omituisen tilanteen keskellä

Karanteenimonologeja aletaan tuottaa mahdollisimman nopealla aikataululla. Ensimmäisiä äänityksiä tehdään tällä viikolla ja ensimmäiset jaksot julkaistaan ensi viikolla.

Jaksot kuvaavat tämän päivän ihmisten tunnelmia, arkea, ajatuksia, huolia ja haaveita, suuria ja pieniä hetkiä elämästä poikkeusolojen keskellä.

Karanteeni on sarjassa sekä aihe että muoto. Työt tehdään äänityksiä ja äänisuunnittelua myöten etänä, ja etänä Lehtinen antaa myös tämän haastattelun.

– Oma karanteenikokemukseni on vasta muodostumassa. Auttaa, kun työt ovat jatkuneet normaalisti. Ne eivät ole vähentyneet vaan päinvastoin lisääntyneet.

Monologeissa tunnelma vaihtelee tekijöistä riippuen laidasta toiseen, mutta tilauksen yhteydessä on toivottu myös toivon pilkahduksia. Sellaista Lehtinenkin näkee tässä tilanteessa.

– On ollut liikuttavaa huomata, että vaikka tässä on parin viikon aikana viettänyt aikaa yksin enemmän kuin koskaan ennen, olo ei ole yksinäinen vaan yhteisöllinen. Ihmiset ottavat vastuuta ja auttavat toisiaan.

Karanteenimonologit-podcast kuunneltavissa Yle Areenasta ensi viikosta alkaen.

Tuloja menettäneet näytelmäkirjoittajat ja käsikirjoittajat voivat lähettää yhden liuskan mittaisen monologi-idean henkilöhahmosta, tilanteesta, miljööstä ja aiheesta osoitteeseen draama@yle.fi otsikolla KARANTEENIMONOLOGIT. Käsikirjoituksia tilataan vähintään 20 kappaletta ja tilauksia tehdään viikottain 13.4.2020 asti.

Suosittelemme sinulle