Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yhteensä 20 Saudi-Arabian kansalaista sai syytteet toimittaja Khashoggin murhasta Turkissa

Myös kruununprinssin kaksi entistä huippuneuvonantajaa on syytettyjen joukossa.

Toimittaja Jamal Khashoggin muistokiven paljastustilaisuus Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaatin edessä.
Toimittaja Jamal Khashoggin kihlattu Hatice Cengiz (keskellä) osallistui muistotilaisuuteen Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa lokakuussa 2019. Kuva: Tolga Bozoglu /AOP
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkissa on nostettu syytteitä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaan liittyen. Syytteet kohdistuvat yhteensä 20 Saudi-Arabian kansalaiseen.

59-vuotias Khashoggi murhattiin raa’asti Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaatissa vuonna 2018. Murhan yhteydessä toimittaja paloiteltiin, eikä hänen jäänteitään ole vieläkään löydetty.

YK:n, CIA:n ja Turkin mukaan murhan takana on Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman. Khashoggi oli kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabiasta ja prinssistä. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteet.

Keskiviikkona syytteet saivat muiden muassa kaksi bin Salmanin aiempaa neuvonantajaa, joita syytetään murhatyön johtamisesta. Entiset neuvonantajat ovat kruununprinssin “oikea käsi” Saud al-Qahtani ja entinen apulaistiedustelupäällikkö Ahmes al-Assiri.

Syyttäjien mukaan oikeudenkäynti järjestetään, vaikka on todennäköistä, etteivät syytteessä olevat ihmiset ilmaannu turkkilaiseen oikeussaliin.

Saudi-Arabiassa Khashoggin murhasta annettiin kahdeksan tuomiota jo viime joulukuussa. Tuomituista viisi sai kuolemantuomion. Kolme henkilöä sai vankeustuomiot, joiden yhteenlaskettu kesto oli 24 vuotta.

Myös nyt syytteessä olevalle al-Qahtanille yritettiin saada tuomiota jo viime vuoden lopulla, mutta silloin todisteet jäivät hatariksi.

Lisää aiheesta:

Viisi tuomittiin kuolemaan toimittaja Jamal Khashoggin murhasta Saudi-Arabiassa

Khashoggin murhan selvittämistä vaadittiin surmapaikalla Istanbulissa – sauditoimittajan kihlattu: "Siitä on vuosi, kun seisoin täällä"

Saudi-Arabian kruununprinssi selitti ensimmäistä kertaa toimittajamurhaa länsimedialle: En voi tietää hallinnon miljoonien työntekijöiden toimista

Suosittelemme