Hyppää sisältöön

Kajaanilaisella supertietokoneella selvitetään kuinka koronavirus leviää ilmassa – ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina

Suomalaistutkijat yhdistivät voimansa selvittääkseen miten koronavirus voi levitä ilmassa.

Uusi CSC:n palvelin sisältä kuvattuna.
Tutkijat käyttävät mallintamisessa supertietokonetta, jonka CSC Tieteen tietotekniikan keskus antoi heidän käyttöönsä pikavauhdilla. Arkistokuva. Kuva: Mikael Kanerva / CSC
Sanna Kähkönen

Kajaanissa sijaitseva supertietokone Puhti on valjastettu tutkimaan kuinka koronavirus leviää ilmassa. Ensimmäinen simuloitava tilanne on sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen.

Reunaehdot, kuten ilman virtausnopeus, on määritelty tutkimuksessa tarkkaan. Näin kaikkien osapuolten mallinnukset ovat vertailukelpoisia ja tutkimus pystyy ottamaan kantaa myös henkilöiden välisiin turvaetäisyyksiin.

– Meitä kiinnostaa nyt julkiset tilat ja mitä pisaroiden leviäminen voi tarkoittaa, kun ihminen yskii pienen pieniä aerosoleja ja kuinka ne voivat levitä, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon mallintamaan, miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana.

Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

– Tarkoitus on esimerkiksi selvittää, miten nopeasti viruspitoisuudet laimenevat ilmassa erilaisissa ilmavirtaustilanteissa, joita voisi syntyä vaikka ruokakaupassa, sanoo Vuorinen.

"Meidän pitäisi olla varovaisempi henkilökohtaisten kontaktien kanssa ja vältellä ihmisiä mahdollisimman paljon"

Apulaisprofessori Ville Vuorinen avaa tutkimusta tupakoitsijoiden ulos puhaltaman savupilven avulla.

– Se savupilvi leviää ympäristöön ja ne pienet nokipartikkelit lentävät ympäriinsä. Me puhumme pisaroiden liikeratojen seuraamisesta, jotka tavallaan ovat niitä nokipartikkeleita.

Tutkijat käyttävät mallintamisessa supertietokonetta, jonka CSC Tieteen tietotekniikan keskus antoi heidän käyttöönsä pikavauhdilla. Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita.

– Täytyy muistaa, että me olemme virtausfyysikkoja. Tarvitaan myös lääketieteen asiantuntijoita ja viranomaisen tulkintoja, jotta voidaan vetää johtopäätöksiä, kuinka pisaratartunta leviää käytännössä.

Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen CSC:n supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina. Kajaanissa sijaitsevalla supertietokoneella onkin keskeinen merkitys.

– Saamme päätöksentekijöiden tueksi informaatiota, joka on tieteellistä, niin hyvää kuin näillä aikaresursseilla pystytään saavuttamaan, sanoo Vuorinen.

Tutkija tekisi itse jopa enemmän kuin mitä valtiovalta päättää. Ihmisten pitäisi välttää julkisia paikkoja mahdollisimman paljon.

– Minun näkemykseni on, että meidän pitäisi olla varovaisempi henkilökohtaisten kontaktien kanssa ja vältellä ihmisiä mahdollisimman paljon.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle