Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Varokaa heikkoja jäitä! Talven jääkausi on nyt takana päin

Viime päivinä ihmisiä on liikkunut Saimaan jäillä kohtalokkain seurauksin.

Saimaan rannassa jäät ovat heikkoja tai täysin sulia.
Jääkausi on ollut Mikko Nikkisen mukaan fantastinen Saimaalla. Jäälle pääsi jo marraskuun alussa ja jäät kestivät kantavina viime viikonloppuun saakka. Kuva: Elli Sormunen / Yle
Elli Sormunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä keväänä ei enää kannata lähteä jäälle. Saimaalla vinhat tuulet ovat liikutelleet jäätä niin, että siitä on tullut haurasta. Se ei enää kestä kulkijoita.

Viime päivinä heikoille jäille on silti menty kohtalokkain seurauksin. Keskiviikkona ulkoilemassa ollut mies hukkui Lappeenrannassa ja Lemillä retkiluistelija kylmettyi pahasti pudottuaan jäihin.

Kokenut retkiluistelija Mikko Nikkinen teki viimeisimmän reissun jäälle sunnuntaina. Hän totesi, että se oli kevään viimeinen reissu.

– Enää en lähde jäälle, koska se ei ole turvallista, sanoo kokenut jäämies Mikko Nikkinen.

Kavala kevätjää

Nikkisen mukaan jää ei ollut vielä erityisen ohutta sunnuntaina. Sen sijaan Saimaan pintaa peittää kavala kevätjää. Jäästä tulee arvaamatonta, kun yöpakkasia ei ole.

– Virtapaikat, niemen kärjet ja rannat olivat jo sulia. Lisäksi siellä oli isoja railoja ja aukkoja jäissä.

Myös tuuli tekee jäästä heikkoa.

– Jäät myös liikkuvat. Eilen esimerkiksi tuuli navakasti. Välillä tuuli lounaasta ja välillä vastakkaisesta suunnasta, silloin jäät liikkuvat ja olosuhteet muuttuvat hirmu nopeasti.

"Tämä on ollut fantastinen jääkausi"

Nikkisen mukaan tänä talvena sai jäillä liikkua yllättävän pitkään.

– Nyt on hyvä katsahtaa taaksepäin ja todeta, että tämä on ollut fantastinen jääkausi. Jääkausi kesti marraskuun 6. päivästä viime sunnuntaihin asti.

Jäällä liikkuessaan Nikkinen havainnoi tarkkaan jäätä. Hän käyttää näkö-, tunto- ja kuuloaistiaan reittejä valitessa. Lisäksi viime sunnuntaina hän etsi turvallisia kulkureittejä droonin avulla.

– Koko ajan luistellessa tunnustelen jään kovuutta jääsauvalla ja koko ajan keskustellaan reittivalinnoista. Viikonloppuna otin teknologian avuksi. Nostin välillä pienen droonin ilmaan ja katsoin minkälaiset olosuhteet ovat siellä, minne me aioimme luistella.

Saimaan jää on heikkoa.
Rannat ovat jo pääosin sulia Saimaalla. Jäällä on paljon railoja ja aukkoja. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Ilmasto muuttuu, mutta ihmismieli muuttuu hitaammin

Viime talvilla on tärkeä opetus Nikkisen mukaan ihmisille.

– Suomalaiset on talviliikkujakansaa. Nyt kun ilmasto muuttuu, niin meidän pitäisi opetella elämään sen asian kanssa. Moni väheksyy turvallisuutta, että myö nyt vähän mennään Saimaalle. Suomalaisilla ei ole turvallisuushakuista tapaa liikkua. Nyt kun talvet muuttuvat, se edellyttää turvallisuushakuisuutta, tähdentää Nikkinen.

Mikko Nikkinen ei ole itse tänä talvena vajonnut jäihin, vaikka kilometrejä on takana paljon retkiluistellen. Mies kehottaa ulkoilijoita välttämään nyt jäillä liikkumista.

– Ei missään nimessä enää jäille. En ymmärrä, mikä tarve kenelläkään olisi sinne edes päästä.

Suosittelemme