Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronaviruksen rna kertoo, ettei sitä tehty laboratoriossa

Tutkimukset kumoavat salaliittoteorian siitä, että virus olisi ihmisen tekemä.

Muurahaiskäpy
Muurahaiskäpy. Kuva: Fabian Von Poser / AOP
Markku Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemian riehuessa maailmalla salaliittoteoriat viruksen alkuperästä ovat levinneet miltei yhtä villinä.

Koronaviruksen on väitetty karanneen jostain biologisia aseita kehittelevästä laboratoriosta. Viruksen maailmanvalloitusta on väitetty myös jonkun valtion salajuoneksi.

Huhut lähtivät leviämään, kun viruksen perimä saatiin analysoitua tammikuun alussa. Viruksen perimässä näkyi samoja osia kuin aidsia aiheuttavassa HI-viruksessa. Kyse oli kuitenkin monessa muussakin viruksessa esiintyvästä perimän osasta.

Nature Medicine -julkaisi kalifornialaisen Scripps Research Instituten infektiosairauksien tutkija Kristian Andersenin kokoaman kansainvälisen ryhmän artikkelin, jossa kerrotaan viruksen perimän selvityksestä. Ryhmään kuului niin evoluutiobiologeja kuin virustutkijoita.

Andersenin ryhmä yritti selvittää, onko virus todella karannut laboratoriosta. Jos virus olisi sellainen, sen perimä olisi sekoitus jo olemassa olevien virusten rna:ta.

Koronavirus elektronimikroskooppikuvassa.
Koronavirus näkyy sinisinä palloina elektronimikroskooppikuvassa. Kuva: AFP

Kaiken takana olikin muurahaiskäpy

Varsin nopeasti kävi ilmi, ettei virus ole ihmisten käsialaa. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin outoja palasia viruksen rna:sta.

Niitä oli havaittu vastikään eläimeltä, joka tunnetaan nimellä muurahaiskäpy. Tällaisia suomupeitteisiä otuksia myydään elävinä kiinalaisilla eläintoreilla.

Tutkijat vertailivat lepakoista ja muurahaiskävyistä löytyneitä koronaviruksia nyt ihmisistä toiseen leviävään koronavirukseen. Näiden vertailujen perusteella he päättelivät, että virus on lähtöisin eläimistä eikä laboratorioista.

Tätä tukee myös tälle koronavirukselle ominainen suojautumismekanismi, joka estää ihmisen omaa immuunijärjestelmää tuhoamasta kehoon tunkeutuvaa virusta.

Tämän jutun lähteenä on käytetty ScienceNewsin artikkelia: No, the coronavirus wasn’t made in a lab. A genetic analysis shows it’s from nature

Korjaus klo 9.09: Dna korjattu rna:ksi.

Lue myös

Koronavirus sai netin pelonlietsojat ja salaliittoteoreetikot liikkeelle

Suosittelemme