Hyppää sisältöön

Korkeasaareen tuotiin Paraisilta heikkokuntoinen kuutti viime hetkellä – Uudenmaan liikkumisrajoitus koskee myös loukkaantuneita villieläimiä

Itsenäistä elämää opettelevia hylkeenpoikasia löytyy lähes joka kevät eri puolilta Suomea.

Kevään ensimmäinen orpo kuutti tuotiin Korkeasaareen Paraisilta.
Kevään ensimmäinen kuutti tuotiin Korkeasaareen Paraisilta. Kuva: Annika Sorjonen /Korkeasaari
Vesa Marttinen

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan on tuotu kevään ensimmäinen harmaahylkeen poikanen eli kuutti.

Heikkokuntoinen ja hyvin laiha hylkeenpoikanen löytyi Vånon lossirannasta Paraisilta. Kuutin kerrottiin värjötelleen samassa paikassa jo pidemmän aikaa, joten Turun eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoiset kuljettivat sen hoitoon Korkeasaareen.

Punnituksen perusteella pieni hylje painoi vain 9,5 kiloa. Lisäksi poikasen nahassa oli useita haavoja, jotka saattavat olla petolinnun nokkimajälkiä. Villieläinsairaalan arvion mukaan poikasen selviytymisestä ei ole vielä varmuutta.

Orvot kuutit jokakeväinen ilmiö

Korkeasaaren viestinnästä kerrotaan, että orvot kuutit ovat jokakeväinen ilmiö. Villieläinsairaalan tuotujen kuuttien määrä on vaihdellut viime vuosina nollan ja seitsemän välillä.

Punnituksen perusteella pieni hylje painoi vain 9,5 kiloa.
Punnituksen perusteella pieni hylje painoi vain 9,5 kiloa. Kuva: Annika Sorjonen /Korkeasaari

Hylkeenpoikaset aloittelevat tähän aikaan keväästä itsenäistä elämäänsä. Laihat ja loukkaantuneet sekä hankalaan paikkaan tai kauas vesialueesta eksyneet poikaset eivät todennäköisesti selviä ilman ihmisen apua.

Hyvinsyönyt ja terve kuutti sen sijaan pärjää hyvin.

Liikkumisrajoitukset koskevat myös eläinkuljetuksia

Korkeasaari on ollut suljettuna jo pari viikkoa koronavirukseen liittyvien rajoitusten vuoksi.

Villieläinsairaala toimii kuitenkin normaalisti, mutta tällä tietoa perjantaina voimaan astuva Uudenmaan eristäminen vaikuttaa myös Villieläinsairaalan toimintaan. Villieläinsairaalaan ei voi toistaiseksi tuoda hoitoon loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä muualta Suomesta.

Villieläinsairaalasta voi kuitenkin kysyä neuvoa, jos kuutin tai jonkin muun luonnonvaraisen eläimen tilanne mietityttää. Villieläinsairaalan yhteystiedot löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle