Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronamyrsky aiheutti poikkeustilanteen rahastosäästäjille: Turvallisena pidetyt rahastot menivät "lukkoon" – rahoja ei saanut pois, kun kurssit romahtivat

Kaupankäynti on edelleen keskeytettynä kourallisessa korkorahastoja, kertoo Finanssivalvonta.

Pörssimeklari New Yorkin pörssissä.
Erityisesti osakemarkkinat ovat heiluneet rajusti viime viikkoina. Kuvassa pörssimeklari New Yorkin pörssissä. Kuva: Johannes Eisele / AFP
Antti Koistinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronakriisin aiheuttama poikkeuksellinen heilunta rahoitusmarkkinoilla on iskenyt myös sijoitusrahastojen toimintaan.

Suomessakin jotkut rahastosäästäjät ovat saaneet seurata markkinoiden vuoristorataa vailla mahdollisuutta myydä tai ostaa osuuksia tietyistä rahastoista.

Esimerkiksi Danske Bank ja Aktia ovat joutuneet keskeyttämään eräiden sijoitusrahastojen merkinnät ja lunastukset. Tilanne on koskenut erityisesti rahastoja, jotka ovat sijoittaneet korkomarkkinoille.

Rahoituslaitoksia valvovan Finanssivalvonnan mukaan kaupankäynnin keskeytys markkinatilanteesta johtuen on hyvin harvinaista.

Koronaviruksen myötä markkinatilanne on ollut paikoin kaoottinen.

Toimistopäällikkö Eeva Granskog kertoo, että kaupankäynnin keskeytys johtuu siitä, että rahastoyhtiöt eivät ole pystyneet määrittämään rahasto-osuuksien arvoa luotettavasti.

Sekavassa tilanteessa ei ole ollut tarpeeksi tietoa esimerkiksi toteutuneiden kauppojen hintatasosta.

Tällöin laki tarjoaa rahastoyhtiöille mahdollisuuden keskeyttää kaupankäynnin väliaikaisesti.

– Jotta rahastoon voidaan tehdä merkintöjä ja lunastuksia, rahaston arvo pitää voida määritellä luotettavalla tavalla. Jos näin ei voida tehdä, niin silloin rahastojen tulee laittaa merkinnät ja lunastukset kiinni, sanoo Granskog.

Granskog painottaa, että kaupankäynnin keskeytyksellä suojataan rahasto-osuuksien omistajia ja varmistetaan yhdenvertainen kohtelu kaikille.

Jättimäiset elvytyspaketit rauhoittavat tilannetta

Tilanne oli pahimmillaan viime viikon lopulla, kun koronapandemian eteneminen aiheutti joukkopaniikkia sijoittajien keskuudessa.

Tuolloin enimmillään noin 20 sijoitusrahastoa oli Suomessa kiinni sekavan markkinatilanteen vuoksi, kertoo Granskog.

Keskuspankkien ja valtioiden jättimäisten elvytyspakettien myötä tilanne rahoitusmarkkinoilla on hieman rauhoittunut.

Torstaina puoliltapäivin Suomessa oli enää 5–10 sijoitusrahastoa kiinni, selviää Finanssivalvonnan tiedoista. Esimerkiksi Danske Bankin kiinni olevat rahastot on listattu täällä.

Myöhemmin torstai-iltana Danske Bank tiedotti, että tilanne markkinoilla on vakautumassa ja rahastojen arvo-osuudet pyritään määrittämään mahdollisimman pian.

Tavallinen säästäjä saattaa pohtia, ovatko rahat turvassa, jos rahaston toiminta keskeytetään. Granskog painottaa, että merkintöjen ja lunastusten keskeytys ei liity mitenkään siihen, ovatko rahat turvassa.

– Se liittyy siihen, että rahaston varoille saadaan määritettyä arvo luotettavasti, minkä tavoitteena on suojata kaikkia osuuksien omistajia ja kohdella heitä yhdenvertaisesti. Rahat ovat siellä hyvässä tallessa, Granskog sanoo.

Väliaikaisesti suljetut rahastot ovat pieni vähemmistö Suomen rahastotarjonnassa. Suomen Pankin mukaan vuoden alussa Suomessa oli tarjolla säästäjille ja sijoittajille yli 500 erityyppistä sijoitusrahastoa.

Täydennys 27.3.2020 klo 9:50: Lisätty Danske Bankin tieto, jonka mukaan tilanne on vakautumassa.

Lue myös:

USA alkaa jakaa shekkejä kansalaisille – Tulevaisuudessa tarvitaan terveydenhuollon kriisipuskureita, sanoo Varman Risto Murto

Suosittelemme