Hyppää sisältöön

Maailman huippujohtajat tviittaavat ahkerasti #koronasta – Eurooppaa virus yhdistää, Yhdysvalloissa rapa roiskuu edelleen

Koronaviruksesta tviittasi eniten Euroopan tartuntojen edetessä Italian entinen sisäministeri Matteo Salvini. Svenska Yle teki laajan selvityksen maailman johtajien ja oppositiopoliitikkojen tviiteistä.

Kuva: Henri Salonen / Svenska Yle
Tekijät

Politiikka on enimmäkseen viestintää.

Kriisitilanteissa viestintä voi olla vähintään yhtä tärkeää kuin politiikkojen tekemät päätökset. Svenska Yle analysoi kymmenen maan johtavien poliitiikkojen ja oppositiopoliitikkojen koronatviitit ja selvitti, kuinka koronaa on käsitelty.

Lue koko laaja juttu tästä:

Så twittrar toppolitiker om viruskrisen: #corona enar i Europa, accelererar motsättningarna i USA

Tutkitun maaliskuun alun ajanjakson ahkerin tviittaaja oli Italian entinen sisäministeri, oikeistopopulistisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini. Tviittejä tuli 122.

Demokraattisenaattori Chuck Schumer löi ajanjaksolla presidentti Donald Trumpin tviittien määrässä 71–68. Presidentti Trump näyttää olevan maailman johtajista ainoa, joka käyttää koronavirusta poliittisten vastustajiensa arvosteluun. Viidesosa hänen tviiteistään kritisoi tai kyseenalaistaa demokraatteja. Aluksi hän myös pyrki vähättelemään ongelmaa.

Eri maissa on suuria eroja koronaan liittyvien tviittien määrässä.

Italiassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa oppositiojohtajat tviittasivat hallitusta ahkerammin. Suomessa ja Saksassa tviitattiin koronasta tutkitulla jaksolla verrattain vähän. Merkittävää on, että epidemia saavutti Suomen myöhemmin, joten se näyttää vaikuttaneen tviittien määrään.

Pilkut osoittavat tviittien määrän kussakin maassa päivämäärän mukaan. Lisäksi on ryhmitelty, kuuluuko lähettäjä oppositioon vai hallitukseen. Tviittien määrä kasvoi tutkitun jakson loppua kohden. Useissa maissa torstai 12.3. on ollut korkeimpien tviittilukujen päivä. Erityisen aktiivisia olivat oppositiojohtajat Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsi jatkaa omalla linjallaan. Tämä käy ilmi selvityksessä läpikäydystä Twitter-keskustelusta. Maa poikkeaa monista Euroopan maista, sillä se ei ole ryhtynyt toistaiseksi tiukkoihin toimiin epidemian leviämisen estämiseksi. Arki on muuttunut vähän ja siksi myös poliittinen arki säilyy pääosin muuttumattomana.

Hallituksen viestintä on samoilla linjoilla muiden maiden kanssa. Pääministeri Stefan Löfven tviittasi tutkimusajanjaksolla lähinnä televisioesiintymistensä ajoista. Sen sijaan sosiaaliministeri Lena Hallengrenille sataa konkreettisia tietoja, neuvoja ja pyyntöjä.

Ruotsin oppositio ei kuitenkaan ole yhtä vankasti hallituksen tukena kuin muissa Pohjoismaissa. Moderaatit antavat kyllä tukeaan muiden tavoin terveydenhuollon ammattilaisille, mutta he ovat myös tehneet ehdotuksia siitä, mitä he tekisivät nykytilanteessa, jos olisivat vallassa.

Tekstin ruotsinkielisen alkuperäisversion on kirjoittanut Viktor Heikel.

Suosittelemme sinulle